Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on 19 nov., 2022 in General, Jurnal | 0 comments

Curățenia de toamnă

Toată luna octombrie am trăit cu senzația că trebuie să pun punct și să o iau de la capăt. Cu toate cele. O mare nevoie de a arunca vreo câteva piei, ca o șopârlă, și a pleca mai departe ușurată, liniștită. În mare, asta am și făcut. După câteva luni de muncă epuizantă, fără weekend-uri și vacanțe, și, mai ales, după ce am încheiat un proiect extrem de stresant, eram cu nervii la pământ și a trebuit să stau să cuget la ceea ce s-a întâmplat și să iau măsuri pentru mai târziu. Aveam nevoie de o resetare, dar noi, oamenii, nu avem un buton de reset. Noroc că de-a lungul anilor mi-am dezvoltat metodele mele de a face asta.

Ceai de flori

Am început prin a face curățenie în casă; curățenie din aia care nu iartă nimic, inclusiv prin sertare și dulapuri. Am mai aruncat ce era de aruncat, am organizat, căci nimic nu dă impresia de viață organizată mai bine decât un dulap bine aranjat! După ce am terminat cu casa, am trecut la activitățile proprii. Am refăcut agende, am anulat chestii, am tăiat de pe liste. Am organizat și calculatorul și telefonul, căci și ele se aglomerează.

Când am terminat și cu astea, a sosit momentul minții. Cum să faci curățenie în creier? Eu am câteva metode de a-mi reseta mintea:

  • Brain dump. Golirea minții, pe românește. Am scris toate ideile pe care le aveam despre orice, tot ce trebuie făcut urgent, mai puțin urgent sau doar este de dorit. Este o metodă salvatoare pentru mine, de când am descoperit-o, și o aplic frecvent. În felul ăsta, transfer pe hârtie tot balamucul din cap, și mintea mea se simte eliberată, iar eu mă simt liniștită că nu uit nimic.
  • Acord mare atenție la cum îmi încep dimineața. Acum am grijă să nu mai iau telefonul în mână înainte de a face cafeaua, fac zece minute de meditație, mă uit pe geam, citesc.
  • Scriu în jurnal, ca să îmi pun gândurile în ordine.
  • Peste zi fac pauză și merg la o plimbare în natură. Am făcut foarte multe plimbări în octombrie, și s-a simțit.
  • Întâlniri cu prietenii.
  • Îmi fac timp pentru o activitate plăcută pe care n-am mai făcut-o de mult ( pictură, îngrijit plantele, o vizită la muzeu), sau pentru ceva nou.

A durat cam o lună să simt o schimbare și să mă simt iarăși bine în pielea mea. Sper să mă țin de noua rutină, și să adaug niște sport la ea.

Este ușor să ne pierdem în nebunia zilnică, să uităm să ne îngrijim. Deși mi se tot reamintește, destul de des, că doar viața asta și timpul ăsta îl avem, și el e cel mai important, tot mă las purtată de val, când am prea mult de muncă. Cred că e ok să nu fim mereu „pe fază”, atâta timp cât ne amintim și încercăm să revenim la ceea ce e bine pentru noi.

Sper ca acest articol să vă amintească să vă gândiți la voi și să faceți ceva pentru bunăstarea voastră azi. Vă las acum cu un video pe care mi l-a trimis o prietenă de curând:

Semnatura

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Încercând să fiu Zen | Dana rozMarin - […] ce luna trecută am fost în dispoziția de „Punct. Și de la capăt”, speram să apuc să fiu un…
  2. Schimbă ceva luna asta | Dana rozMarin - […] Schimbările pe care vreau să le fac acum sunt din cele care îmi fac viața mai bună. Lucruri care…

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *