Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on 18 feb., 2023 in General, Jurnal | 0 comments

Schimbă ceva luna asta

De câțiva ani am învățat să fac schimbările cu picătura. Deși toată lumea visează la schimbări drastice, transformări extraordinare, peste noapte, este evident că ele se întâmplă rar, și, de cele mai multe ori, forțate de împrejurări. Dacă suntem puși în situația de a alege, găsim un motiv să nu o facem. Sau alegem să o facem dar nu acționăm în consecință. „De mâine renunț la zahăr”, „O să mă duc la sală de trei ori pe săptămână”, „Mă apuc de învățat limba olandeză” – sunt decizii minunate, dar nu funcționează decât în cazuri rare. Nu e vorba de disciplină, e vorba de cursul vieții. Schimbarea implică alegeri diferite, făcute în mod constant. Implică atenție și timp, care nu ne sunt întotdeauna la îndemână.

Trăim într-o societate care ne presează din toate direcțiile să ne îmbunătățim, și, uneori, schimbările pe care vrem să le facem în viața noastră nici măcar nu sunt deciziile noastre. Vrem să le facem pentru că așa ni se spune că trebuie, sau credem că o să ne simțim mai fericiți dacă le facem, ori o să impresionăm lumea. Ce vrem noi de fapt e să stăm liniștiți pe o canapea cu o carte în mână, să nu avem liste interminabile cu lucruri de făcut, să fim plăcuți așa cum suntem. Să trăim, pur și simplu. Și de ce nu am putea, la urma urmei? Nu o să schimbăm lumea dacă ne trezim la cinci dimineața ca să apucăm să facem sport, nici nu o să ne ridice nimeni statuie dacă ajungem șefi sau o să citim toată biblioteca orașului.

Odată ce acceptăm acest lucru, viața devine mult mai simplă.

Relaxare

Schimbările pe care vreau să le fac acum sunt din cele care îmi fac viața mai bună. Lucruri care mă ajută să fiu sănătoasă, să mă relaxez, să mă simt bine în pielea mea. Și pentru că nici măcar astea nu sunt ușor de făcut, am învățat să le fac cu pași foarte, foarte mici. În locul sportului de cinci ori pe săptămână, fac o plimbare zilnică, atât de lungă sau scurtă pe cât reușesc. În loc de mersul la Spa, amânat luni de zile, îmi cumpăr un scrub care îmi place foarte mult, și îl folosesc cât de des am chef (momentan sunt obsedată de cel cu eucalipt de la Rituals). În loc să renunț complet la zahăr (cine ar vrea așa ceva? numai un monstru nu ar mânca dulce deloc 🙂 ), încep prin a nu mânca dulciuri două zile pe săptămână. O schimbare mică poate fi făcută chiar acum, nu necesită pregătire și planificare, și e ușor de menținut. În plus, sunt schimbări pe care le vreau, pentru că îmi îmbunătățesc viața în mod real. Rezultatul lor se vede în interiorul meu, nu depinde de reacția altcuiva.

Câteva schimbări din ultimii ani care au adus rezultate bune:

  • nu îmi iau telefonul în dormitor
  • plimbare (aproape)zilnică, indiferent de vreme
  • început ziua cu scris paginile de dimineață (trei pagini în care pur și simplu descarc orice am pe creier)
  • pus limită la folosirea aplicațiilor de social media (o oră pe zi)
  • în fiecare zi fac ceva, oricât de mic, doar pentru mine (un tratament cosmetic, un ceai preferat, băut în tihnă etc); asta e ceva mai nou și mi se pare foarte greu, deși nu ar trebui.

Îndemnul din titlu, să schimbi ceva luna asta, se referă la acest gen de schimbare: ceva care să te facă să te simți mai bine, ceva care să contribuie la bunăstarea personală. O schimbare mică, infimă, dacă atât se poate. În timp, poate o să fie mai mult, după ce o să devină obișnuință. În loc să te cerți că nu te-ai ținut de rezoluțiile de la anul nou, gândește-te ce te-ar face fericit(ă) de fapt și schimbă ceva în acea direcție. Viața e prea scurtă ca să o petrecem stresându-ne pentru lucruri inutile.

Semnatura

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *