Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on 4 mart., 2023 in General, Olandezi | 0 comments

Ce să faci primăvara în Olanda

A sosit primăvara mult așteptată! Deocamdată vremea nu este minunată, dar, în curând, zilele vor fi din ce în ce mai lungi și, cu puțin noroc, mai însorite. Primăvara este, probabil, cel mai frumos anotimp în Olanda. După o iarnă lungă și gri, natura explodează peste noapte: înfloresc cireșii, magnoliile, câmpurile se umplu de lalele și alte flori de primăvară, iarba de un verde crud acoperă restul terenurilor.

Dacă v-ați hotărât să ieșiți din hibernare și să porniți la vizite, am făcut o listă cu lucruri pe care să le bifați primăvara în Olanda.

Huys te Warmont

Nouă lucruri pe care să le faci primăvara în Olanda

1. Admiră cireșii înfloriți la Festivalul Sakura

Aș fi început cu lalelele, dar e mai bine să o iau în ordine cronologică. Cireșii înfloresc primii. În fiecare an, în Amsterdamse Bos din Amstelveen, are loc festivalul Sakura, sau festivalul florilor de cireș. Pentru a afla data exactă, urmăriți contul Amsterdamse Bos. Dacă nu reușiți să ajungeți acolo, există o mini-livadă de cireși în Amsterdam, în Westerpark, unde atmosfera este de vis în timpul înfloririi. Sau căutați cireșii din zona în care locuiți, dacă locuiți în alte provincii din Olanda. Eu am găsit cireși în Alkmaar, care înfloresc mai târziu decât cei din Amsterdam, așa că ma bucur dublu de perioada cireșilor.

Sub ciresi in Amsterdam
Westerpark

2. Vizitează câmpurile de lalele

Primăvara, câmpurile olandeze sunt acoperite de flori de primăvară, în principal lalele și zambile. Există mai multe zone unde se cultivă flori, și doar unele pot fi vizitate. Pentru turiști, cele mai populare sunt cele din zona Lisse, unde este si parcul Keukenhof. Pentru localnici, cărora le este mai ușor să își ia bicicleta și să pornească la drum pe câmp, există mai multe locuri unde pot merge. De când m-am mutat în Alkmaar, am avut norocul să pot vizita niște câmpuri care nu sunt în circuitul turistic, unde eram doar eu și vântul, sau poate câțiva muncitori care îngrijeau florile.

Zone unde se pot vedea câmpurile de lalele:

  • Bollenstrek (Regiunea Bulbilor), între Leiden, Lisse și Haarlem. Este de departe cea mai populară zona de vizitat câmpurile cu flori. Există o hartă a câmpurilor de flori, pe care o puteți consulta pentru a afla în ce stadiu de înflorire sunt câmpurile.
  • Flevoland,  este o altă zonă de câmpuri de flori, în zonele Dronten, Lelystad, Zeewolde și Almere.
  • Zona dintre Alkmaar, Heiloo și Egmond aan Zee.
  • Lângă Schagen și Schagerbrug, pe traseul spre Sint Maartenszee – găsiți harta aici.
  • Frisia de Vest. Această zonă se află între Hoorn, Enkhuizen și Medemblik.

Când vizitați câmpurile de lalele, țineți minte că nu este voie să intrați pe câmp, printre flori. Intrați doar în locurile special amenajate, respectați munca fermierilor și nu distrugeți rândurile de flori!

Florile care cresc pe aceste câmpuri sunt crescute pentru bulbi. Ele nu sunt tăiate pentru a fi vândute în florării, ci sunt „decapitate” pentru a lăsa toată energia plantei să meargă la bulb. Puteți vedea un tractor care taie lalelele în acest articol: Cu bicileta pe câmpurile de lalele.

Campuri de lalele 01
Campuri de lalele 02

3. Vizitează Keukenhof, cea mai frumoasă grădină din Europa

Rămânem tot în zona florilor. Între martie și mai, în fiecare an, se deschid porțile minunatului parc Keukenhof. Fiecare an are o temă anume, la care echipa de grădinari lucrează toată iarna, ca să creeze diverse aranjamente. Puteți petrece o zi întreagă în Keukenhof, admirând varietatea incredibilă de flori de primăvară. Pe lângă grădina în aer liber, parcul are și câteva pavilioane dedicate de exemplu orhideelor, crinilor etc.

Keukenhof gradina 01
Keukenhof gradina 02
Keukenhof gradina 03

4. Admiră Bloemencorso

Bloemencorso Bollenstreek, sau Parada Florilor din zona bulbilor, este un eveniment anual, unde carele împodobite cu aranjamente florale parcurg 42 de kilometri. Parada pornește din Noordwijk și se termină în Haarlem.

5. Vizitează un castel

Olanda are destule castele frumoase care pot fi vizitate. Unele dintre ele au și grădini care revin la viață primăvara, sau sunt înconjurate de păduri, așa că o excursie de weekend la un castel poate fi o combinație de istorie și natură. Câteva castele care merită o vizită: Kasteel de Haar (lângă Utrecht), Kastel Radboud în Medemblik, Muiderslot (lângă Amsterdam), Kasteel Doorwerth în zona Arnhem, Paleis Het Loo (în Apeldoorn).

Kasteel de Haar primăvara
Castelul de Haar

6. O plimbare pe plajă și dune

Plajele olandeze sunt superbe, foarte largi și mărginite de dune înalte de nisip. Există multe plaje în Olanda, de-a lungul coastei. O puteți alege pe cea mai apropiată sau una mai puțin populară. Combinați mersul pe plajă cu mersul pe dune. Câteva locuri unde puteți face asta: Scheveningen, Zandvoort (ușor de ajuns din Amsterdam, dar cea mai aglomerată), Castricum, Egmond aan Zee, Bergen aan Zee, Petten, Calantsoog.

Marea Nordului 05
Dune de nisip

7. Sărbătorește Ziua Regelui (Koningsdag)

Pe 27 aprilie, străzile olandeze devin portocalii. Se serbează ziua regelui, cu petreceri în aer liber, concerte și multă îmbulzeală. Sărbătoarea începe cu o seară înainte: seara regelui, când barurile organizează petreceri. Apoi, pe 27, până pe la prânz, este timpul pentru piețe în aer liber. Toată lumea vinde ce are în plus în casă, copiii se folosesc de prilej pentru a-și vinde jucăriile, a vinde prăjituri sau a da mici spectacole, pentru a câștiga bani de pus la pușculiță. După-amiaza urmează iarăși petreceri, de data asta în stradă, cu scene amenajate pentru concerte, standuri de băuturi și mâncare.

Ziua Regelui Amsterdam
Ziua Regelui Amsterdam 01ă

8. Vizitează un parc național

Admiră trezirea naturii la viață într-unul din parcurile naționale. Poți alege dintre cele 21 de parcuri naționale, în funcție de zona care te interesează sau de relief. Unele parcuri sunt mai mult cu dune, altele au pădure, lacuri sau mlaștini. Parcurile sunt zone bune pentru a observa păsările sălbatice sau a întâlni animalele care trăiesc acolo, cum ar fi căprioare sau vacile scoțiene (Scottish Highland Cow).

Vaca scotiana
poza by Brian Taylor on Unsplash
la padure

9. O plimbare cu bicicleta

Odată cu venirea vremii mai frumoase, vine și sezonul plimbărilor lungi cu bicicleta. Și când zic lungi, ma refer la ieșirea din oraș/sat și mers până la următoarea destinație pe bicicletă. Distanțele între localitățile olandeze nu sunt foarte mari, așa că e ușor și pentru cei care nu au mult antrenament să parcurgă traseul. Există piste de biciclete amenajate de-a lungul drumurilor, puteți călători în siguranță.

Rosinanta
Cu bicicleta
In drum spre Broek in Waterland

Sper că v-am dat destule idei pentru această primăvară. Aștept să îmi spuneți care sunt activitățile voastre de primăvară preferate!

Semnatura

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Gânduri de ianuarie | Dana rozMarin - […] presată de timp să fac cine știe ce. Abia aștept să vină februarie, ca să fim mai aproape de…
  2. Trezirea la viață | Dana rozMarin - […] venit primăvara în mod oficial, s-a deschis și Keukenhof, vine festivalul lalelelor în curând, câmpurile de […]

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *