Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on 17 ian., 2022 in General, Olandezi | 0 comments

Medemblik, un orășel cochet în nordul Olandei

În nord-estul Olandei, pe malul lacului IJsselmeer, sunt câteva orășele superbe, nu foarte cunoscute în circuitul turistic internațional: Hoorn, Enkhuizen și Medemblik. Olandezii le știu și le vizitează des, fie pentru a se delecta cu frumusețea și liniștea lor, fie pentru a practica sporturi acvatice sau pentru a vizita muzee în aer liber, cum ar fi Zuiderzeemuseum în Enkhuizen. Aceste orașe sunt printre destinațiile mele preferate când am chef de o plimbare rapidă de weekend, mai ales de când m-am mutat în Alkmaar și sunt mai aproape de ele.

Anul acesta mi-am propus să descopăr cele 12 provincii ale Olandei, câte una pe fiecare lună, și să împărtășesc descoperirile pe Amsterdamian, în principal, dar și aici, pe acest blog, pentru cititorii români. Ianuarie este luna dedicată provinciei Noord-Holland, provincie în care locuiesc și despre care am scris cel mai mult până acum.

Începem descoperirile cu Medemblik, un oraș cu un centru istoric frumos, un castel, și cu trei porturi la IJsselmeer. Este cel mai mic și cel mai vechi oraș din regiunea West-Friesland (parte din Noord-Holland). În trecut, Medemblik a fost un port important (la fel ca și orașele vecine, Hoorn și Enkhuizen), pentru că avea acces la mare. Asta a fost înainte de construirea digului Afsluitdijk, care a închis accesul la mare și a creat lacul IJsselmeer, pentru a proteja țara de inundații. Pasiunea localnicilor pentru navigație se pare că s-a păstrat în gene și este dovedită de numărul mare de bărci parcate în port.

Ca să ajung la Medemblik, am luat trenul până la Hoorn și de acolo autobuzul 139. Am ales o zi însorită, că doar nu era să merg pe ploaie! Din păcate, pentru că Olanda este în lockdown, nu am putut să vizitez nici unul dintre muzee, așa că tot ce am putut face a fost să mă plimb și să admir de la distanță monumentele istorice. Mi-a plăcut liniștea orașului (avantajul de a vizita iarna și într-o zi de luni), dar sper să îl văd și vara, când e plin de oameni dornici de plimbări cu barca și stat la terase.

Medemblik 01
Medemblik 02
Medemblik 08

Centrul istoric este relativ mic, se străbate repede, dar am petrecut mult timp în jurul castelului Radboud și pe promenada de pe malul lacului. Castelul a fost, pe vremuri, folosit pentru a proteja locuitorii de atacatori. Cel mai celebru atac este cel din 1517, al Arumer Zwarte Hoop (Armata neagră a lui Arun): aproximativ 4000 de pirați au atacat Medemblik, iar localnicii s-au ascuns în castel, care a rămas impenetrabil pentru atacatori. Supărați, aceștia au ars orașul din temelii. În zilele noastre, castelul este muzeu și locație pentru evenimente. Este pe malul apei și înconjurat de porturi și de un parc drăguț, Emmapark (aici se află și o mini-fermă de animale, unde copiii pot mângâia, oi, capre, lame și ceva păsări).

Castelul Radboud
Medemblik 03
Medemblik 04

Pe lângă castel, mai sunt câteva puncte de interes în Medemblik:

  • Porturile. Partea mea preferată, pentru că am o mare atracție pentru apă și tot ceea ce ține de navigație (se vede că am crescut pe malul lacului).
Medemblik 05
Medemblik 06
Medemblik 07
  • Stoomtram Museum – muzeul tramvaiului cu aburi. Când nu e pandemie, între Hoorn și Medemblik circulă un tren vechi, tras de o locomotivă cu aburi, spre deliciul turiștilor. La întoarcere se poate lua un feribot până în Enkhuizen.
  • Stoommachine Museum – muzeul motoarelor pe abur. Aici puteți afla ce lucruri minunate se pot face folosind puterea aburilor.
  • De Oude Bakerij – un muzeu al brutăriei, unde puteți vedea cum arăta pe vremuri o brutărie, precum și demonstrații de făcut prăjituri și marțipan.
  • Moara De Herder și Poorthuis. De Herder este o moară de făină, care poate fi vizitată pe interior. Aici puteți cumpăra făină proaspăt măcinată și să va delectați cu o plăcintă de mere tipic olandeză. Poorthuis se află chiar lângă moară. Aici locuia, pe vremuri, paznicul care încuia porțile de intrare în oraș, în fiecare seară.

Eu o să revin in Medemblik când nu va mai fi lockdown, ca să pot vedea muzeele și castelul (pe interior), și, cel mai probabil, vara, ca să pot să fac o plimbare cu barca. Sper că v-a plăcut plimbarea virtuală de azi și închei cu un video din Medemblik ca să vă simțiți ca acolo.

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Aer sărat pentru limpezirea minții | Dana rozMarin - […] la mare sau la pădure, pentru că am fost ocupată cu plimbările pentru articole despre locuri de vizitat din…
  2. O zi în orașul medieval Amersfoort | Dana rozMarin - […] și câmpurile de lalele. Puțini se gândesc la restul țării, și e păcat, pentru că sunt multe locuri superbe…

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *