Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on 24 ian., 2023 in General, Olandezi | 0 comments

O zi în orașul medieval Amersfoort

Pentru unii vizitatori, Olanda înseamnă doar Amsterdam. Poate și câmpurile de lalele. Puțini se gândesc la restul țării, și e păcat, pentru că sunt multe locuri superbe de vizitat în afara Amsterdamului. De când sunt în Olanda, am vizitat destul de mult și mai am încă locuri unde nu am ajuns și pe care vreau să le văd.

Am câteva orașe sau sate care îmi sunt foarte dragi, unde am revenit de câte ori am avut ocazia. Avantajul este că distanțele nu sunt foarte mari în această țară, și transportul în comun este bine organizat (mă rog, era, că de când cu pandemia au început să o mai ia pe arătură). Eu călătoresc în principal cu trenul, mai rar cu mașina.

Unul din orașele mele preferate este Amersfoort. Deși este doar la 30 de minute de mers cu trenul de la Amsterdam, Amersfoort nu este foarte cunoscut în circuitul turistic, ceea ce constituie un mare avantaj, pentru că nu trebuie să te calci în picioare pentru un selfie. Amersfoort este un oraș medieval, cu multe clădiri vechi și trei porți superbe: Koppelpoort, Monnikendam and Kamperbinnenpoort, înconjurat de râul Eem.

Amersfoort 01
Amersfoort 02
Amersfoort 05

Este destinația perfectă pentru o excursie de o zi. De la gară se poate ajunge pe jos în centru, foarte repede, iar centrul se explorează cel mai bine pe jos, de-a lungul canalelor sau pe străduțe pavate, descoperind case foarte vechi sau magazine interesante. Este genul de oraș în care să lași harta deoparte și să vezi unde te duce pasul.

Ce să vizitezi în Amersfoort

  • Koppelpoort – această poartă este imaginea emblematică a orașului. Construcția a fost finalizată în jur de 1425, și făcea parte la acea vreme din cel de-al doilea zid de apărare, necesar pentru a ține atacatorii la distanță. Este o construcție frumoasă care te duce cu gândul la filmele cu prinți și prințese și îmbie la multe poze.
Koppelpoort Amersfoort 01
Koppelpoort Amersfoort 02

  • Muurhuizen. De la Koppelpoort vă puteți continua plimbarea pe această stradă frumoasă. Muurhuizen înseamnă „case de zid“, și acest nume se referă la modul în care au fost construite casele din această zonă: când a fost construit noul zid al orașului, cel vechi a fost demolat și au fost construite case deasupra lui, folosind cărămizile rezultate în urma demolării. Sunt multe case vechi care pot fi admirate pe această stradă care înconjoară partea de est a orașului, paralel cu canalul Zuidsingel. Nu o ratați!
Amersfoort Muurhuizen
  • Poarta Monnikendam. Se află în sudul orașului și este înconjurată de un părculeț. Fortificația formează o arcadă peste apă și era o barieră pentru oricine dorea să intre în oraș prin canale. La baza ei se află un restaurant unde puteți face un popas.
Poarta Monnickendam Amersfoort
  • Kamperbinnenpoort – cea de-a treia poartă a orașului, mai puțin spectaculoasă, aflată pe strada de shopping principală.
  • Onze-Lieve-Vrouwetoren – este al treilea cel mai înalt turn de biserică din Olanda (98 de metri). Biserica a fost distrusă de o explozie în 1787 și doar turnul a supraviețuit. Turnul este vizibil din aproape fiecare punct din orașul vechi. Cine are curaj, poate urca în turn (346 de trepte), pentru o vedere de ansamblu asupra orașului (și pentru sport zdravăn). Sunt organizate tururi ghidate, în grupuri de maxim 10 persoane. Eu nu m-am încumetat.
  • Muzeul Flehite – este muzeul istoric din Amersfoort și Eemland. Muzeul este situat în trei case istorice construite în zidul orașului, înconjurat de un canal și povestește despre istoria orașului. De asemenea, găzduiește expoziții regulate de artă olandeză și internațională.
Muzeul Flehite
  • Casa Mondriaan (Mondriaanhuis) – casa în care s-a născut celebrul pictor Mondriaan. Mi-a plăcut foarte mult cum este organizată expoziția și am aflat multe lucruri interesante despre Mondriaan. Strada pe care se află Mondriaanhuis, și anume Kortegracht, are la un capăt construcția fostei piețe de pește, iar la celălalt casa Groot Tinnenburg, care datează de la aproximativ 1300-1400.
Casa Mondriaan Amersfoort
  • De Hof – piața centrală a orașului, unde se ține piața de sâmbătă. De jur împrejur sunt multe restaurante și baruri, unde puteți încerca bucătăria locală.
  • Sint Joriskerk (Biserica Sf. Gheorghe) – se află în De Hof. Construită în anii 1200, când Amersfoort a câștigat drepturile de oraș, biserica a fost reproiectată și renovată de mai multe ori de-a lungul anilor. Cu trei galerii arcuite, culoarul central este cel mai frumos, cu tavane înalte decorate, o orgă uriașă aurita și un amvon vechi și paravan de cor.

Ar mai fi câteva puncte de adăugat pe listă, dar cred că ar fi mai bine să mai lăsăm și la voia întâmplării vizitarea anumitor locuri din oraș. Pentru mine, cel mai mare farmec îl au străzile înguste, casele din cărămidă veche și canalele unduitoare. Sunt multe baruri și restaurante cochete, în care vă puteți opri, precum și cafenele unde se servește cafea bună însoțită de prăjituri delicioase (a se vedea Corazon Bakery). Sâmbăta este probabil cea mai aglomerată zi în Amersfoort, ca peste tot, dar în timpul săptămânii este foarte lejer. Sper că v-am inspirat să dați o fugă (sau măcar v-am delectat ochii cu o plimbare virtuală).

Amersfoort 03
Amersfoort 04
Amersfoort 06

Semnatura

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *