Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on 12 mai, 2024 in General, Olandezi | 0 comments

Say cheese! La piața de brânză din Alkmaar

M-am mutat de câțiva ani aici și nu v-am povestit despre piața de brânză din Alkmaar! Cum e posibil?

Alkmaar e un orășel foarte drăguț, dar majoritatea turiștilor care îl vizitează vin aici atrași de piața de brânză care are loc în fiecare vineri, din aprilie până în septembrie, între 10.00 și 13.00. Există, de asemenea, piețe de brânză de seară în fiecare marți din iulie și august, de la 19.00 până la 21.00, pentru cei care nu pot participa dimineața. Pe lângă piața de brânzeturi, Alkmaar are un centru vechi superb, canale pitorești și străzi pietruite, așa că o excursie la piață trebuie completată cu o vizită a orașului și poate un tur cu barca pe canale. Eu am văzut deja piața de multe ori, așa că acum evit zona în zilele de vineri, pentru a evita mulțimea de turiști. Dar, din când în când, mai ales când am oameni în vizită, îmi face plăcere să dau o tură pentru a vedea spectacolul.

Piata de branza Alkmaar 01

Piața de brânză din Alkmaar este cea mai veche și cea mai mare din Olanda. Nu se știe sigur când a avut loc prima piață de brânzeturi; prima înregistrare oficială a pieței datează din 1622, dar există înregistrări despre înființarea unei bresle a transportatorilor de brânză în 1593, așa că probabil au existat piețe și în acea perioadă. Waagplein, locul în care se ține piața de brânză de sute de ani, a trebuit să se extindă de câteva ori pentru a face loc pieței în creștere, casele din zonă fiind demolate pentru a permite extinderea. Piața de brânză aducea venituri importante orașului, dar trebuie menționat ca brânza care se vindea nu era produsă în Alkmaar, ci venea din alte părți, cum ar fi Gouda și Edam.

Piata de branza Alkmaar 02

În ziua de azi piața nu mai este reală; aici nu au loc vânzări efective de brânză (cu excepția pungilor cu brânză care sunt vândute vizitatorilor). Ea este acum ca o piesă de teatru, o înscenare a pieței de pe vremuri, o bucată din trecut care este adusă la viață pentru plăcerea turiștilor. Cu toate acestea, Breasla Transportatorului de Brânză își ia activitatea foarte în serios. Breasla este formată din 30 de bărbați și un maestru al brânzei, bărbați puternici care pot transporta rafturile de brânză care cântăresc peste 100 kg.
Maestrul brânzei este șeful breslei, iar membrii (purtătorii de brânză) sunt împărțiți în patru grupuri. Aceste grupuri sunt numite „vemen”. Fiecare veem are propriul cântar de brânză în Waaggebouw, și propria culoare, care poate fi văzută în pălăriile pe care le poartă (verde, roșu, albastru, galben). Maestrul are o pălărie portocalie, ca să îl diferențieze de restul. Ei sunt cei care fac spectacolul admirat de sute de mii de turiști anual.

purtatorii de branza
Piata de branza Alkmaar 03

Câteva lucruri amuzante despre purtătorii de brânză:

  • Fiecare dintre ei primește o poreclă atunci când se alătură breslei și se adresează unul altuia folosind doar porecla.
  • Trebuie să plătească o amendă dacă întârzie la piață.
  • Purtătorii de brânză nu au voie să înjure. Deci, dacă are loc un accident, trebuie să strige „owl!” (un fel de aoleu, pe românește).

Deși piața de brânză începe la ora 10.00, pregătirile încep la ora 7.00, când brânza este adusă în camioane și descărcată în piață (aproximativ 2400 de roți de brânză!). La 9.45, Maestrul Brânzei adună purtătorii de brânză și planifică activitatea La ora 10.00, piața începe oficial cu cântecul clopotului. După aceea, până la ora 13.00, piața este plină de activitate. Există inspectori care verifică calitatea brânzei, se „negociază vânzarea”, purtătorii de brânză poartă brânza din piață la cântar și înapoi. Uneori, în loc de brânză, cară turiști care vor să experimenteze mai îndeaproape cum e să fii o roată de brânză la piața din Alkmaar 🙂

Piata de branza Alkmaar 04
Piata de branza Alkmaar 07

În piață sunt fete și băieți îmbrăcați în haine tradiționale care se plimbă vânzând pungi de brânză (cu roți mai mici decât cele vândute) sau pentru a face poze cu vizitatorii. Peste tot în jurul pieței, există o altă piață unde câteva tarabe vând produse alimentare și articole lucrate manual. Recomand neapărat sandwich-urile de brânză și tradiționalele poffertjes (mini-clătite). Pe canale circulă o gondolă cu brânză care arată cum se transportau roțile de brânză pe vremuri.

Piata de branza Alkmaar 06
Piata de branza Alkmaar 05

Piața este aglomerată de fiecare dată, dar toată lumea are șansa să vadă ce se întâmplă – trebuie doar să te strecori prin mulțime și să ai răbdare să se elibereze locuri lângă gard sau pe platforma care are și scaune. Pentru că activitatea este repetitivă, nu ai de ce să petreci prea mult timp asistând la spectacol. Te uiți, faci poze cu fetele, cumperi o pungă de brânză și apoi pornești mai departe. Pentru piață vă puteți rezerva maxim o oră (inclusiv cu mâncat bunătăți), după care puteți explora orașul.

În oraș nu ratați străzile Baangracht, Kooltuin, Sint Jacobstraat, podul Appelsteegbrug. Puteți vizita și Muzeul Brânzei, Muzeul Stedelijk, biserica Grote Sint-Laurenskerk unde există una dintre cele mai mari ferestre cu vitralii din Europa, sau puteți face o plimbare cu barca.

Și dacă ajungeți în zonă, dați-mi un semn și poate ne vedem la o cafea, sau puteți să rezervați o sesiune foto cu mine ca fotograf.

Alkmaar toamna 02
Alkmaar primavara
Semnatura

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *