Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on 15 Mar, 2011 in General, Olandezi | 6 comments

Zgârcenia olandeză

Un lucru pe care l-am aflat despre olandezi și la care nu m-aș fi gândit: olandezii sunt foarte zgârciți. Cică ar fi pe locul doi la zgârcenie după scoțieni. Eu n-am cunoscut prea mulți olandezi, dar așa se povestește pe aici și așa scrie chiar și în cartea “The UnDutchables: an observation of the Netherlands, its culture and its inhabitants”, primită cadou drept ajutor amuzant pentru integrarea în cultura olandeză.

Olandezii vor să facă economie la orice, îi înnebunește să dea bani pe ceva, chiar dacă e vorba de confortul propriu.

Am avut parte într-una din primele zile în noua țară de o discuție cu proprietara apartamentului în care locuiesc (o olandeză de vreo treizeci și ceva de ani). A fost o discuție extrem de interesantă pentru mine; ceea ce mi-a spus mi-a provocat o asemenea stupoare că aveam ochii bulbucați și o expresie probabil tâmpă pe față, pentru că la un moment dat s-a oprit din vorbărie ca să mă întrebe dacă eu înțeleg ce-mi spune. I-am zis cu jumătate de gură că înțeleg, și am adăugat, în gând “dar nu îmi vine să cred”. Femeia, bine intenționată de altfel, cum afirma cu tărie, mă sfătuia ca să țin în casă mai frig, că 24 de grade înseamnă muult prea mult, și că o să răcesc pe urmă când ies afară în (cele minus cinci grade amărâte) și o să mi se usuce pielea. Mi-a repetat de atâtea ori faza asta cu uscatul pielii încât cred că în subconștient am început s-o cred, deoarece în ultima vreme mă dau cu cremă mult mai des.

M-a mai sfătuit prietenește să încep, treptat, să scad temperatura din casa, cate un grad în fiecare săptămână, pana ajung la 18 grade, ca să mă obișnuiesc ca în Olanda, că oi veni eu dintr-o țară sudică și calduroasă, dar aici e altă climă. A, și am avut și material didactic pentru a-mi exemplifica cum trebuie să arăți dacă ești olandez și ții în casă o temperatură “sănătoasă”, plodul femeii, de care mi s-a făcut o mare milă: năsucul lui de copil de un an și ceva era tot roșu și plin de secreții și dat cu o alifie (probabil pentru a mai domoli iritația) — toate astea demonstrând cât de bine se adaptează el la temperaturile patriei. Probabil că dimineața îl scoate dezbrăcat și-l tăvălește în zăpadă ca să se călească și mai bine. Înca stau și meditez dacă decizia mea de a nu asculta sfaturile prietenești ale femeii este una bună, mă uit în fiecare zi atent la pielea mea, suspectez orice strănut, și mă întreb dacă este normal să dau atâția bani pe caldură, când m-aș putea adapta treptat, cu ajutorul unui pulover gros și a unor răceli trecătoare, la clima Olandei sau, mai bine zis, la nebunia acestei nații călite de-a lungul anilor în băile tradiționale în mare în prima zi a lunii ianuarie!

Mă minunez de lucrurile astea nu pentru că n-aș mai fi văzut vreodată așa ceva, ci pentru că asta se întâmplă într-o țară care e departe de sărăcia din România, unde un asemenea comportament era oarecum de înțeles; aici oamenii se comportă așa pur și simplu din zgârcenie, nu pentru că nu au din ce trăi.

Share!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on TumblrShare on Google+Share on RedditShare on LinkedInShare on StumbleUpon

6 Comments

  1. Sa stii ca asa traiesc si italienii! :))) am ramas blocata cand am constatat ca lor chiar le place sa stea in frig si sa isi tina pruncii raciti pe podelele reci 😀 ca asa fac ei economie

    • Așa se face selecția naturală și ajunge poporul să aibă numai flăcăi vânjoși 😛

  2. buna ziua,intr-adevar sunt cei mai zgarciti cu putinta,si f reci.prietenul meu este olandez si mi-a povestit ca a plecat in excursie din olanda->italia cu masina(Acolo avend o alta casa de vacanta).Din olanda au luat 3 doze de cola,iar dupa ce le-au baut in Italia, s-au intors acasa cu ele in olanda ,ca sa li se dea pe fiecare doza 0.50eurocenti.:))))))))))) amuzant nu ????

    • Haha, foarte tare. Dar nu ma mira. Si, pana la urma, asa se fac banii, nu? 😛

  3. Nu inteleg aici unde sunt zgarciti/prosti sau fraieri olandezii… ca nu arunca niste doze in loc sa primeasca 50 centi pe ele? Ca nu stau la 24 grade cu geamul deschis (cum stateau romani ce ii cunosc, parol, si s-au stresat dupa, ca au avut de platit 2000 euro la caldura in plus)… La mine in casa sunt 18 grade iarna, la parter, ca la etajul 1 sunt 17 si la etajul 2 sunt 16… (da, vad asta cand dau drumul la sauna, porneste de la 16 grade)… noi, si copiii, dormim cu geamurile deschise mereu… copiii au avut de doua ori antibiotice in 10 respectiv 8 anisori de viata… Cand am fost in Romania iarna trebuia sa imi dezbrac copiii la body, ca transpirau saracii la 25-26 grade in casa… dar… toti copiii din cercul familiar, de cunoscuti, din Romania, sunt abonati la antibiotice… au cu totii probleme stomatologice de la varste foare mici… nu au in general un sport sau doua ce sa le practice saptaminal si nu stiu sa inoate si sa mearga cu bicicleta in trafic, inclusiv reguli de circulatie, la 8 ani…La 10 ani copilul meu merge singur la 5 km distanta de casa la scoala speciala ce o are in fiecare saptamina, in trafic… ce sa mai vorbesc despre vorbitul cursiv al unei a 2-a sau 3a limbi straine… (fara ore particulare, sa ne intelegem, pt ca teme nu sunt aici in invatamantul primar, si copiii invata din zbor engleza), Da, fraieri si zgarciti olandezii astia… si daca ne uitam si la rezultatele testelor PISA, teste ce verifica ce cunostinte au copiii la 15 ani in cateva zeci de tari, si acolo au rezultate bune… oare cum de????

    • Nu cred ca am folosit cuvintele: „prosti” sau „fraieri” ca sa ma refer la olandezi. Si din cate stiu, zgarcit nu este sinonim pentru prost. Poate ar trebui sa citesti mai cu atentie. Si nu era nicio referire la capacitatile intelectuale sau performantele scolare/sportive ale copiilor.

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *