Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on 31 dec., 2012 in Olandezi | 0 comments

Tradiții olandeze de Anul Nou – baie în Marea Nordului și alte distracții

N-or avea ei colinde, ciomăgeala tradițională de la Ruginoasa sau tradiția măcelăririi porcului, dar au și olandezii tradițiile lor de sărbătorile de iarnă: focurile imense făcute din brazii de Crăciun, cântatul la corn, bombele cu carbid în butoaie de lapte sau baia în apa rece a Mării Nordului (sau orice altă apă din zonă) în prima zi a anului.

Focurile din brazi de Crăciun: îmi amintesc de focurile de Urlălia care se fac în Bărăgan (cred că doar în zona Călărași – Ialomița) de Lăsata Secului. Cine a participat vreodată la așa ceva știe ce fum și ce nebunie este pe străzi cu această ocazie. În Călărași abia puteai să ieși din casă și să și respiri, pentru că, deși inițial aceste focuri erau destinate curățeniei de primăvară, în zilele noastre se ard tot felul de obiecte de cauciuc, care produc mult fum. La fel și la olandezi: tradiția inițială era ca niște cete de copii să adune de pe străzi brazii de la Crăciun (toată lumea îi scotea în fața casei sau îi arunca direct pe geam) și să îi păstreze până în noaptea de Anul Nou, când făceau un foc pe cinste. De-a lungul timpului tradiția a degenerat în bătăi între cei care adunau brazii iar pe foc se puneau mai puțini brazi și mai mult cauciucuri de la roți de mașină, așa că a fost interzisă. Singurele focuri care se mai organizează acum sunt cele oficiale, unde oamenii contribuie în mod civilizat cu bradul propriu, deși sunt convinsă că în unele sate încă se mai practică și focurile „ilegale”.

Cântatul la corn: asta seamănă cu buciumul românesc; au un corn de lemn foarte mare și cântă la el pentru a alunga spiritele rele.

Bombele cu carbid: din categoria lucruri cretine pe care le fac oamenii și le numesc tradiții. Pentru această distracție se folosesc bidoane de lapte (de metal) care sunt umplute cu carbid, apă, și apoi bubuite. Acest obicei este întâlnit în special în nordul țării, există cursuri care te învață cum să fabrici „bombele”, se organizează concursuri și tot satul participă la acest eveniment, cu excepția situației în care temperaturile sunt foarte scăzute și canalele înghețate: atunci toată lumea scoate patinele și uită de orice altceva; nimic nu le place olandezilor mai mult decât patinatul pe canale.

Iarna în Olanda 13

Revenind la bubuituri: artificiile sunt la fel de populare aici ca și în România. Se vând doar între Crăciun și Revelion, perioadă în care pocnituri care mai de care mai zgomotoase se aud din toate părțile. Se pare că unii oameni cheltuie sume impresionante pentru achiziționarea acestei distracții, ajungând în unele cazuri la peste o mie de euro! Asta dovedește cât de mult le plac artificiile sau, mai bine zis, petardele, pentru că zgomotul este la mare căutare, iar nu luminițele produse. În ziua de Revelion este cel mai rău. M-am trezit azi de dimineață în bubuieli și așa or s-o țină toată ziua. Pisica stă numai cu urechile ciulite. Din fericire, din sufragerie nu se prea aud.

Baia în Marea Nordului în prima zi a anului: dis-de-dimineață, pe 1 ianuarie, mii de oameni se adună în special în Haga, la Scheveningen, pentru a se îmbăia – purtând costum de baie și pălărie portocalie (sau doar pălăria) în apa rece ca gheața. Eu, la fel ca mulți alți oameni, nu îndrăznesc nici vara să intru în această apă, dar se pare că în prima zi a anului oamenii sunt mai curajoși decât în mod normal. Toată treaba e bine organizată, sponsorul evenimentului este o firmă care produce mâncare, așa că după ce ieși din apă primești un prosop și o supă caldă sau un cârnat, ca să îți revii. Nu doar olandezii îndrăznesc să se îmbăieze cu această ocazie, ci și alte nații, care, uimitor, supraviețuiesc experimentului! O prietenă româncă a făcut gestul curajos anul trecut și a scăpat cu viață, deși înghețată bine. Având în vedere că anul ăsta temperatura este chiar ridicată, în jur de 8 grade C, probabil mâine numărul celor care se vor arunca în apă va depăși recodul de 10.000 de anii trecuți. Puteți vedea în acest filmuleț cum se distrează lumea la Scheveningen:

Pentru că nu o să particip la niciuna din aceste tradiții minunate, în afară de câteva artificii aprinse la noapte, dacă mai găsesc ceva la magazin și nu le-au cumpărat termitele pe toate, nu îmi rămâne decât să aprind lumânarea cu miros de scorțisoară, să dau muzica tare și să admir din când în când salata de boeuf (fara boeuf) pe care am decorat-o cum o decorează mama, cu un „La Mulți Ani” scris cu felii de gogoșari, pe care o voi prezenta diseară la petrecerea de Revelion în categoria mâncăruri tradiționale.

Vă doresc să aveți un an nou minunat! La Mulți Ani!

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Supa iernii olandeze: cremă de mazăre uscată | Dana rozMarin - […] o senzație de confort instant, probabil de aceea supa de mazăre îi așteaptă pe cei care s-au îmbăiat în…
  2. 12 ani de Olanda: o retrospectivă | Dana rozMarin - […] Familiarizarea cu tradițiile de Anul Nou: Tradiții olandeze de anul nou. […]

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *