Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on 30 ian., 2022 in General, Rețete vegetariene | 0 comments

Supa iernii olandeze: cremă de mazăre uscată

Bucătăria olandeză nu este una tocmai pe gustul meu. M-au fascinat cu mâncarea indoneziană, cu mâncarea surinameză, ce au împrumutat de prin coloniile lor, dar cea tradițional olandeză nu are multe rețete minunate. Sunt însă câteva care m-au cucerit, și una dintre ele este supa de mazăre uscată despicată: erwtensoep sau snert. Rețeta diferă ușor în funcție de zonă, dar, la bază, e o supă cremă de mazăre cu șuncă, costiță sau cârnați. E o supă grea, groasă, așa cum trebuie să fie supa iarna. Unii o fac atât de groasă de zici că e un piure. Mie îmi place să fie totuși mai lichidă, să semene a supă.

Te încălzește și îți dă o senzație de confort instant, probabil de aceea supa de mazăre îi așteaptă pe cei care s-au îmbăiat în apa mării în prima zi a anului – la evenimentele organizate, cum ar fi cel de la Scheveningen. Aspectul supei nu este deloc îmbietor, dar, odată gustată, nu mai contează.

Pentru că eu nu mănânc carne, rețeta pe care v-o prezint este vegetariană, și, sincer, cred că dacă o faci cu șuncă, iese prea grea. Mănânci o supă și nu te mai miști două zile. Supa iese foarte gustoasă și dacă este preparată doar din mazăre și ceapă, dar o să vă dau rețeta pe care o folosesc eu de obicei, care are un pic mai multe ingrediente.

Ingrediente:

  • 400 g mazăre uscată despicată (cea despicată fierbe mai ușor)
  • 3 cartofi
  • 2 cepe
  • o jumătate de praz (opțional)
  • 1 jumătate de ardei verde
  • cârnat vegetarian (opțional)
  • sare, piper și pudră de paprika dulce
  • trei linguri de ulei
  • puțin mărar pentru decorat
Mazăre uscată

Preparare:

Se taie toate ingredientele, nu contează cum, doar să fie tăiate ca să fiarbă mai repede. Eu tai ceapa în jumătăți și o călesc foarte puțin, împreună cu prazul tăiat rondele, înainte să adaug restul legumelor și apa. Când s-au fiert cam pe jumătate, se adaugă mazărea. Fierbe foarte repede, dacă o puneți de la început se face singură terci până la final. Când s-au fiert toate, se mixează cu un mixer vertical. Înainte de a folosi mixerul, zeama din oală trebuie să acopere doar ușor legumele, ca să nu iasă prea zemoasă. Dacă e mai multă, o scurgeți într-un vas și după mixare mai puteți adăuga, dacă vi se pare că e nevoie.

Uneori o fac cremă fină, alteori îmi place să mai las bucăți de legume, să se simtă o textură când mănânci. Cârnatul vegetarian, dacă îl adăugați, se taie rondele și se adaugă în supă după ce ați mixat ingredientele (puteți prăji rondelele înainte, ca să fie puțin crocant, dacă aveți chef), apoi se adaugă și condimentele și se mai lasă cinci minute pe foc, să se întrepătrundă aromele.

Supă de mazăre uscată

Se servește fierbinte, cu crutoane sau pâine. Poftă bună!

Semne de primăvară
Semnatura

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *