La doctor în Olanda
De când am ajuns aici, am tot auzit povești care mai de care mai neplăcute despre doctorii olandezi și despre sistemul de sănătate în general. Am zis, ok, ăștia care comentează sunt de prin Franța, USA, UK, eu vin din România, unde știm cu toții cât de mult e înjurat sistemul de sănătate. Cât de rău poate să fie aici, într-o țară așa civilizată? După aceea am auzit și români povestind aceleași lucruri despre doctorii olandezi. Hmm. Toată lumea are aceeași poveste: dacă te doare ceva și te duci la doctor, o să îți recomande un paracetamol, ceai și odihnă. În rare cazuri, doar dacă te vede leșinat sau insiști tu foarte mult, te trimite mai departe, la analize. Mulți nici nu te mai cheamă la cabinet pentru consultație, te consultă prin telefon. Speriată fiind de tot ce am auzit, am început căutarea unui medic de familie, sau, cum i se spune în limbaj local, huisarts.
Ca să îți alegi medicul potrivit, ai dreptul să stabilești mai multe întâlniri cu diverși medici și să ai așa-numitul „interviu de cunoaștere” pentru a decide pe care îl alegi. Mi s-a părut o chestie tare. Se pare însă că nu multă lume face asta, cei mai mulți se chinuie să găsească un doctor care mai acceptă pacienți și se înscriu pe listă, fără să îi intereseze altceva. Când am început căutările, m-am enervat destul de tare, pentru că majoritatea doctorilor din zonă nu mai acceptau pacienți, aveau listele pline, și din cauza aglomerării toți își limitează aria de acoperire la zona unde se află cabinetul. La un cabinet care se află la trei străzi distanță de casa mea mi s-a spus că nu mai acceptă pacienți decât de pe strada unde se găsea cabinetul. Căutările au continuat, Google translate a fost un prieten de nădejde, ca de obicei, pentru că site-urile sunt în mare parte doar în olandeză, și am găsit în sfârșit doi doctori care mai aveau loc pe liste și m-am programat pentru interviul de cunoaștere.
La unul din cabinete am așteptat o oră, timp în care m-am simțit ca la Policlinica Vitan (decorul era mai frumos, dar atmosfera la fel); după o oră am întrebat cât mai am de așteptat iar recepționista mi-a spus că doctorița încă nu a sosit, că probabil are niște treabă și nu știe cât mai întârzie. În tot timpul ăsta eu am avut impresia că doctorița consultă pe cineva, și de fapt ea își făcea cumpărăturile sau își plimba cățelul. Am plecat, desigur, fără a mai stabili altă întâlnire. Cu celălalt doctor, lucrurile au stat altfel. Am putut să fac o programare pe mail, la care chiar doctorul a răspuns imediat; cabinetul se află pe unul din faimoasele canale ale orașului, arată foarte modern și atmosfera nu e nici pe departe de policlinică. Buun, am fost tare încântată. Doctorul m-a felicitat că m-am dus să îl cunosc înainte de a mă înscrie pe listă (cred că eram printre cei 5% care au făcut asta), și am aflat cu această ocazie ce bun la toate e un medic de familie olandez (te duci la el pentru o banală răceală, probleme ginecologice și chiar operații minore – asta nu mi-e clar încă ce înseamnă).
După câteva luni în care nu m-am dus la nicio consultație, deși am fost răcită cam o lună, am zis că totuși trebuie să îmi iau inima în dinți și să mă duc să îmi expun problemele, cu riscul de a primi faimoasa rețetă cu paracetamol. Surpriză: nu am primit paracetamol! Am primit în schimb o rețetă pentru niște pastile pe care le doream, fără probleme (mă gândeam că o să dorească să facă analize înainte, sau că va vrea să le schimbe, sau că îmi va pune o tonă de întrebări) iar pentru alte probleme soluția lui a fost rapidă, ceva de genul „te doare, tăiem”. Ei, nici chiar așa dar un pic cam tranșantă. Pentru un doctor olandez, e chiar de mirare ca a venit cu așa soluții. Acum înțeleg de ce se spune despre el că e priceput la expați. Pe o prietenă a trimis-o chiar la investigații la un medic de specialitate. Oau! Cred că am nimerit la cel mai ne-olandez dintre doctorii olandezi. Nu zic că mi-a plăcut, a fost expeditiv și nici măcar nu mi-a făcut un istoric medical, cum ar fi fost normal, dar măcar nu se încadrează în portretul-robot al medicului de familie olandez.
M-am mai distrat și cu farmacia, unde te înregistrează în baza de date și după aceea medicul poate trimite rețeta pe mail direct la ei sau îți eliberează ei automat pastiluțele. Data viitoare când mă duc să îmi iau pastilele, trebuie să mă duc la aceeași farmacie, de aceea a trebuit să îmi aleg cu grijă unde merg, să fie relativ aproape de mine. Nu știu care e procedura în caz că vreau să schimb farmacia, sper să nu fie totuși ceva complicat.
Cam asta a fost experiența mea de până acum cu sistemul medical din noua mea țară (plus o vizita la dentist, dar acolo e altă poveste, nu e nimic deosebit, doar prețul mi-a indicat că nu mă mai aflu în România). În cele din urmă nu a fost așa de rea această experiență, cum mă așteptam să fie. O să mă bazez însă în continuare pe propriile cunoștințe medicale, adunate de pe Net, pe remediile naturiste, sper să fiu măcar la fel de sănătoasă ca și până acum, și mă gândeam serios să merg în România pentru niște investigații. Duc dorul libertății pe care o aveam de a merge la orice specialist pofteam, mai ales că aveam abonament la Medlife, unde puteam să fac ce analize mi se năzărea fără să am nevoie de trimitere. Iar dacă aveam dubii puteam merge la orice altă clinică, să le repet.
Am făcut destule analize în România cât să mă asigure că nu am probleme de sănătate majore, aici am analizele generale anuale făcute de firma de asigurări de sănătate, așa că sper să nu fiu nevoită să cunosc mai îndeaproape sistemul de sănătate olandez prea curând și să povestesc pe blog doar ce aflu de la alții.
Mai nou…nici in Romania nu te mai poti duce la ce specialist vrei. Am abonament la Medicover si de cate ori am o problema, ori ma consulta prin telefon ori ma trimit la generalist.Generalistul imi da trimitere la analize+specialist…si uite asa toata consultatia dureaza 2-3 saptamani…pentru ca si ei sunt foarte ocupati.
Minunat!
Buna vin și eu cu o întrebare unde as putea sa ma înscriu și eu la un doctor de familie ca e super greu .
Buna Cristina! Nu iti pot spune eu unde sa te inscrii. Cauta lista medicilor de familie din zona ta si apoi intri pe site-ul fiecaruia (sau suni) ca sa vezi daca mai accepta pacienti. Uite aici un link catre medici din toate zonele: https://www.independer.nl/huisarts/regio/intro.aspx
Mult succes.
Buna ziua unde gasesc un doctor ginecolog roman in olanda oras nijmegen
Incearca sa intrebi pe forumuri. Nu cunosc niciun doctor roman aici
Buna. Ai reusit sa găsești unul? Sunt in aceeasi situatie. 2 minute pe testul de sarcina. 😉 mulțumesc!
Trebuie să fie neapărat român? Dacă aveți medic de familie, vă adresați lui/ei și vă direcționează mai departe.
Buna seara îmi cer scuze de deranj eu am venit in Olanda in vacanța dar de vro 4 zile ma doare foarte tare toată partea dreapta cel mai tare ma doare in partea coastelor si a ficatului vreau sa merg sa îmi fac un ecograf abdominal si sa plătesc ca asigurare de sănătate nu am
Larisa, aici nu poti merge la specialist direct. Daca esti in vacanta, poti merge la urgente.
Buna, foarte inspirat aleasa povestea. Am si eu mai bine de jumatate de an de cand am ajuns in Rotterdam si inca nu mi-am rezervat timp sa imi caut doctor, tocmai din aceleasi motive. Primul lucru pe care mi la spus HR-ul cand am semnat contractul de munca a fost sa nu racesc. Si daca o fac …. Ghimbir, lamaie, paracetamol. Dar vine sezonul rece de care mi-e chiar teama aici si va trebui totusi sa imi caut un medic. In alta ordine de idei, putine forumuri sau grupuri pe net cu romani, cel putin eu unul nu prea am gasit. Sunt cateva, dar cu postari foarte vechi.
HR-ul e nesimțit să îți zică așa ceva. Dacă răcești, poți sta acasă oricum, aici nu e nevoie să aduci adeverință de la medic pentru 2-3 zile de boală. E posibil să ai un anumit număr de zile de boală la care „ai dreptul” trecut în contract, dar nu e musai. Îți recomand să găsești un doctor, chiar și așa inutil cum o fi în cazul unei răceli. Pentru situațiile mai grave, în general, se agită și te tratează cum trebuie.
Cât despre grupurile de români, știu că sunt câteva dar nu am idee câte, singurul în care sunt este cel Rompro: https://www.facebook.com/groups/ROMPRO/
Bună ziua am o problema soția mea a rămas însărcinată deși a dat naștere prin cezariana acum 8 luni un doctor roman în Olanda Rotterdam
Nu cunosc nici unul, imi pare rau.
Bună ziua.Îmi poate spune și mie cineva unde pot merge sa fac o consultare ginecologica? Eu locuiesc în schiedam olanda
Bună, mergi la medicul de familie pentru consult ginecologic.
Bună ziua Ma numesc Bratu Nina sunt din Onești va deranjez cu o întrebare a-și dori sa ma ajutați dacă se poate cu o înscriere la dumneavoastră stau în Apeldorn și am nevoie de un doctor de familie o zi frumoasa
Acesta este un blog personal, nu vă pot ajuta cu înscrierea la medic. Aici aveți o listă cu medicii de familie din Apeldoorn, vă puteți înscrie la unul dintre ei: https://www.zorgkaartnederland.nl/huisarts?zoekterm=apeldoorn
Bună seara unde găsesc un medic sa fac niște analize și un ecograf la ficat
Sunt în orașul Bokel
Corina, poți căuta pe Google „Boekel huisarts” și alegi din listă o clinică la care te poți înscrie. Pentru analize îți trebuie trimitere de la medicul de familie. Succes!