Vine vara, bine-mi pare, în grădină am o floare
De fapt, am mai multe. Dacă anul trecut m-am limitat la câteva ghivece în care am plantat atât cât a încăput și tot am avut o frumoasă grădină de balcon, anul ăsta m-am hotărât că o să pun bazele unei grădini mai „zdravene” și am cumpărat niște vase mai pe măsura planurilor mărețe. Din cauza frigului care nu mai vroia să plece de la noi, am tot amânat plantarea și însămânțarea până târziu, în mai, pentru că altfel riscam ca toate plantele să moară în câteva zile. Reamenajarea balconului a fost o muncă de câteva weekenduri, care a inclus vizite dese la Intratuin, magazinul de plante preferat, lupte cu sacii de pământ și cu vasele vechi și noi, transplantarea plantelor care au supraviețuit peste iarnă și plantarea celor noi și multe altele. Foarte obositor și foarte dăunător manichiurii, dar cu rezultate foarte satisfăcătoare:
În plus, plănuiesc să mă bucur de grădină ani întregi de acum înainte, așa că eu zic că merită. Am luat-o un pic razna cu grădinăritul anul ăsta, m-am implicat și în alte proiecte, despre care o să vă povestesc altă dată, dar orice om are nevoie de un hobby, și am auzit că grădinăritul este cel mai bun pentru relaxare, scăderea tensiunii și alte minunății, așa că m-am apucat. Și chiar mă face fericită treaba asta; e așa plăcut să ajung seara acasă și să ies în grădină, să văd care a mai crescut, care a produs boboci, care se pregătește să înflorească și tot așa, chestii din astea plictisitoare 😛
Nu o să fac inventarul tuturor plantelor, pentru că sunt destul de multe; este incredibil cât de multe pot să încapă pe un singur balcon! Am pus plante gata crescute, cumpărate de la magazin, am mai avut câteva plante care au supraviețuit peste iarnă, dar am pus și semințe, o parte adunate de mine anul trecut și altele cumpărate la plic (astea sunt cele mai slabe și firave, din păcate). Sunt tare mândră de brăduțul nostru cumpărat de Crăciun, care a supraviețuit iernii și acum crește cu viteză, sper să o țină tot așa.
Am încercat și un turnuleț din ghivece, care pare să prospere în colț încărcat cu zmeură, verbină, lavandă, petunii și chiar și un ardei.
Fuchsia asta arată absolut demențial și ar trebui să stea înflorită toată vara:
Aici am colțul ierburilor și legumelor: leușteanul adus din România ca parte a trusei de supraviețuire a românului expat, promite că o să se facă ditamai tufa. Pe lângă el prosperă: menta, rozmarinul, salvia, un fir de ardei și o fasole gigant, niște castraveți proaspăt răsăriți, călțunași, o lavandă care se poate vedea în prima poză și o… floare de colț! Înainte să îmi săriți în cap, trebuie să vă spun că floarea de colț nu e luată de pe munte ci de la magazin, crescută în seră; are mulți boboci iar când o să înflorească o să v-o prezint. Tot în prima poză se vede și arțarul japonez, cam mititel și slăbuț, dar îl facem noi mare si pe el!
Iar asta e hortensia de anul trecut, care a rezistat eroic:
Pozele sunt de acum o săptămână, între timp toate au crescut destul de mult, pentru că am avut parte de o săptămână călduroasă și însorită, și bietele plante disperate după soare au crescut mai ceva ca Făt-Frumos. Este o adevărată plăcere să pot folosi în mâncăruri ierburi crescute de mine, să stau pe balcon și să îmi beau cafeaua sau să îmi recunosc balconul de la distanță după culorile care se văd în zare. Am avut azi prima recoltă, un usturoi crescut în ghiveci, foarte ușor (recoltat mai devreme pentru că încurca niște lăcrămioare care vroiau să crească), care mi-a satisfăcut pofta de usturoi verde, pe care nu-l găsesc pe la piață.
Cam asta e grădina mea pe acest an, la începuturile ei, ceea ce va doresc și vouă 🙂 O să vedeți cu siguranță update-uri, mai ales dacă intrați pe Facebook, acolo nu iert nimic, toate florile vor fi puse la panou.
Si pisica ce parere are? La mine este o adevarata munca de lamurire ca florile din ghiveci sunt ale mele nu ale lor, dar a ajuns sa-mi fure legatura de marar din bucatarie.
Ha ha! Ce pisici vegetariene ai! A noastra nu iese pe balcon, ne e frica sa o lasam ca poate sare sau fuge la vecini si n-o mai prindem vreodata! Dar are in casa ghiveci cu iarba pentru ea si mananca doar din ala, nu se atinge de restul plantelor, probabil nu i se par apetisante (desi am vazut-o mirosind frunzele orhideelor din cand in cand!) Pe vremuri, cand aveam violete, rontaia cu pofta frunzele, pana m-am prins si i le-am mutat.
Ce tare ..Si eu am in plan anul acesta sa imi pun niste plantute..deja am pus capsunici…vor urma zmeuricile, o sa incerc si cu ceapă verde si cateva mirodenii..ai mare dreptate..Iti e mai mare dragul sa te uiti la ele :x..am o intrebare..e ok luna mai pentru plantat ?
Cred ca luna mai e ok pentru plantat. Or sa infloreasca/rodeasca mai tarziu, dar nu cred ca e o problema 🙂