Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on 23 sept., 2012 in General, Jurnal | 0 comments

Câte porcării înghite pielea ta zilnic?

Întreb și eu, căci pielea mea s-a săturat de înghițit prostii. Am tot citit despre ingredientele periculoase din cosmetice. Am citit și răscitit. Dar am rămas doar cu cititul, de fiecare dată. Lista cu ingrediente e întotdeauna prea lungă și numele sunt așa de ciudate că nu reușesc să le țin minte până data viitoare când cumpăr o cosmeticală. Am ținut minte și eu, ca toată lumea, că parabenii sunt răi, și că restul componenților, dacă au un nume pe care mi-e greu să îl pronunț, sunt răi și ei, dar până ajung la cutia de cremă ca să verific eticheta, uit ce face fiecare.

Într-o zi mi-a venit ideea să iau crema de mâini, pe care o folosesc mereu, aproape de fiecare dată când mă spăl pe mâini, și să verific, cu rabdare și atenție, pe siteul Skindeep, fiecare ingredient. Și erau acolo, care mai de care mai vedetă, potențial sau dovedit generator de cancer,  de alergii, dermatite, dezechilibre hormonale, infertilitate (zău?!). Toate astea într-o banală cremă de mâini!

Și m-am întrebat: de ce vreau eu să pun chestia aia zilnic pe pielea mea? Am o prietenă care este însărcinată, care îmi spunea că doctorul a sfătuit-o să folosească numai cosmetice naturale. De ce ne zice doctorul așa ceva numai când suntem însărcinate? De ce nu zice asta fiecare medic de familie când mergem la un control? Am încercat, de câțiva ani încoace, să cumpăr cosmetice  mai curate, cu ingrediente mai puțin dăunătoare. Dar nu am luat numai din astea. Căci problemele tenului/părului meu nu prea au dispărut, indiferent ce am folosit, așa că am tot încercat, și încercat… Iar în ceea ce privește fardurile, spre rușinea mea, nici nu m-am străduit să le caut pe cele naturale.

Săpun hand made

E ușor să uiți că produsele pe care le folosești zilnic au tot felul de porcării în ele, pentru că, în general, sunt bombe cu efect întârziat, cu excepția cazurilor în care apare imediat vreo reacție alergică. Iar corpul nostru are nevoie de niște curățare, exfoliere, hidratare de noapte și de zi, culoare, fixator de culoare etc etc. Sau nu? Am numărat toate produsele pe care le folosesc și m-am minunat; și, credeți-mă, fac parte din categoria persoanelor care folosesc o cantitate medie de produse cosmetice. Având în vedere faptul că fiecare dintre aceste produse are o altă compoziție, se pare că zilnic preparăm și absorbim prin piele un cocktail minunat de substanțe care ne afectează sănătatea.

De parcă nu ar fi de ajuns mâncarea și aerul poluat pe care îl inhalăm. Nu putem să ne închidem într-un glob de sticlă și să trăim acolo. Dar putem să evităm măcar o parte din toate porcăriile care ne stau la dispoziție. Nici măcar nu e greu. În ziua de azi există atâtea cosmetice „curate” la îndemână. Plus rețete și ingrediente ca să ne preparăm singuri unele. Cea mai bună cremă pe care am încercat-o vreodată a fost uleiul de cocos. Din acela care se folosește la prăjituri. Este ceva extraordinar. Folosit în cantitate mică și aplicat pe piele umedă (nici nu e nevoie zilnic), mie mi-a calmat orice iritație și mi-a făcut o piele foarte fină și foarte frumos mirositoare. De ce aș mai cumpăra vreodată o cremă de corp din comerț? De curiozitate, probabil, și pentru că am tendința să uit mereu ce porcării conțin toate cremele alea care îmi fac cu ochiul de pe rafturile magazinelor.


Citeam un articol zilele trecute în care mi se explica ce rujuri ar fi mai sigure din punct de vedere al existentei plumbului (da, PLUMB!) în compoziția lor. Am fost bucuroasă că am găsit acolo și rujurile Clinique, pe care le folosesc de ceva timp în exclusivitate. Dar am folosit la viața mea și Maybelline, și L’Oreal, care se află pe primele locuri în topul rujurilor cu cea mai mare cantitate de plumb în compoziție. Uite așa ne otrăvim noi, de dragul de a avea niște buze colorate. De obicei, când cumpăr un ruj, sau un fard, îl primesc fără listă de ingrediente. Dar nici atunci când am avut lista, nu m-am uitat pe ea. Pentru că oricum toate numele sunt extrem de greu de pronunțat, darămite de înțeles!

Rose


Așadar, având eu această relevelație, după atâția ani de când cochetez cu produsele cosmetice naturale, am hotărât că a sosit momentul să nu mai fac compromisuri și să nu mai amestec naturalul cu chimicalele periculoase. Mi-am aruncat aproape toate fardurile, cu excepția câtorva pe care am decis că le voi păstra în caz de urgență până când fac rost de unele noi, care nu promit să îmi facă piele catifelată în timp ce îmi produc dezechilibre hormonale. Nu a fost ușor să le arunc, dar am făcut-o. Acum urmează identificarea unor înlocuitori de nădejde. Cel mai mult mă tentează fardurile Dr. Hauschka, pe care o să le încerc săptămâna asta. În ceea ce privește cremele, untul de cocos va rămâne prietenul meu în continuare, alături de faimosul ulei de argan. Acestea fiind spuse, vă provoc să vă apucați acum să numărați câte sticluțe, cutiuțe și tuburi deschideți zilnic în scopul înfrumusețării, și să examinați măcar o parte din ingredientele acestora pe Skindeep. Și să vă gândiți dacă vreți să le folosiți și mâine pe toate.

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *