Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on 23 feb., 2014 in General, Olandezi | 6 comments

Unde găsim produse BIO în Amsterdam

Amsterdam este un oraș care stă foarte bine la capitolul produse bio. Pentru că sunt din ce în ce mai mulți oameni care își doresc să consume produse biologice (sau organice), și magazinele care vând asemenea produse și-au sporit numărul, și din ce în ce mai mulți fermieri se aliniază acestui trend. Există două lanțuri de supermarketuri care vând exclusiv produse bio, plus alte magazine mai mari sau mai mici, piețe săptămânale și chiar și supermarketurile obișnuite au, pentru unele produse, varianta bio.

Lădițe cu bunătăți

Multă lume își pune problema prețului, când vine vorba să cumpere produse bio – mai ales dacă vii din România, unde prețul era mult mare la această categorie de produse, și te aștepți să îți lași tot portofelul la piață. În Olanda, diferența de preț nu este chiar atât de mare, la unele produse fiind doar de câțiva cenți. Iar atunci când diferența de gust se simte de zece ori mai bine, cum e în cazul roșiilor, eu zic că merită să plătești mai mult, chiar dacă nu e vorba doar de câțiva cenți.

Majoritatea produselor certificate organic în Olanda au pe ambalaj unul din aceste două simboluri:

logouri

Dar, cum nu sunt doar produse olandeze la magazin, trebuie să vă uitați și după alte logouri, în funcție de țara de unde provin.

Acum să trecem la lucruri concrete: unde găsim produsele bio în Amsterdam? Să începem cu magazinele:

 • Ekoplaza – cel mai mare lanț de supermarketuri, care are și cele mai mici prețuri la unele dintre produse. Au de toate pentru toți, ca la supermarket: legume și fructe, lactate, dulciuri, pâine, nuci de tot felul, cafea, ceaiuri, vinuri, cosmetice, produse de curățenie pentru casă, chiar și mâncare pentru animale. Au 11 magazine în Amsterdam, așa că e ușor de găsit unul aproape de casă.
 • Marqt – este celălalt lanț de supermarketuri, mai scump de felul lui și un pic mai fancy. Au și ei de toate pentru toți, însă au o secțiune de carne și pește mult mai bine aprovizionată decât cea de la Ekoplaza. Au și mai multe produse gata preparate, numai bune de mâncat în pauza de prânz, la serviciu, sau acasă, când nu ai timp să gătești.
 • Delicious Food – un magazin micuț lângă Noordermarkt. Este o afacere de familie, și asta se simte în atmosfera din magazin. Un element distinctiv este faptul că au multe produse care se vând vrac: cafea, nuci, paste, ulei.
 • Organic Food for You – au două magazine în Amsterdam; sunt mici dar foarte bine aprovizionate.
 • Ekodis – magazin cu produse bio in zona de est a orașului. Este o afacere de familie, care există din 1983.
 • Odin – au mai multe magazine în Amsterdam (și în afara lui); oferă și abonamente la pachete cu legume și/sau fructe proaspete, ca să mâncați mereu produse locale, sănătoase.
Legume biologice

Pe lângă aceste magazine, există câteva piețe unde se pot găsi produse biologice: Noordermarkt, ZuiderMRKT , piața biologică de la Nieuwmarkt –  deschise sâmbăta; piața țărănească de la Haarlemmerplein (în fiecare miercuri) și Pure Markt, o dată pe lună în unul din aceste parcuri: Amstelpark, Frankendael, Beatrixpark.

Pe lângă aceste magazine care vând în special mâncare și băutură, există și un văr al Plafarului românesc: se numește De Tuinen și aici se găsesc suplimente și cosmetice în principal, și ceva ceaiuri (nici pe departe la fel de multe ca la Plafar). Atenție! Nu toate produsele lor sunt bio sau fără chimicale periculoase, citiți cu atenție eticheta. Pentru ceaiuri și ierburi de tot felul, dacă vă trebuie, recomand un magazin online: K&K Kruiden en Bodyshop. Este în olandeză, dar dacă nu știți, puteți folosi cu succes Google Translate.

Cam astea ar fi, sigur nu le-am descoperit eu pe toate, mai sunt și altele prin cartiere, dar, dacă nu le-am vizitat, prefer să nu scriu despre ele și să vă las să le descoperiți. Unele din magazinele de mai sus au deschis filiale și în alte orașe din Olanda, puteți intra pe site-uri ca să vedeți care pe unde se mai găsește. Spor la cumpărături!

6 Comments

 1. Si la mine produse organice pentru par 😉 rhair.org

  • Și o hair stylistă hrănită cu produse organice, nu? 😉

 2. si voua va e dor de ieftinele, desele si bogatele noastre plafaruri?

  • Da, desi am aici o gramada de produse, tot nu gasesc ce se gaseste la Plafar!

 3. caut produse naturale pentru sanii unde pot gasi multumesc

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *