Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on 21 dec., 2013 in General | 23 comments

Costurile traiului în Amsterdam

Articol scris în 2013

Un aspect foarte important de luat în considerare de către cei care doresc să se mute în Amsterdam este partea financiară. M-am tot gândit și răzgândit dacă să scriu acest articol sau nu, pentru că oamenii sunt diferiți, situațiile sunt diferite, fiecare are alte priorități și fiecare cheltuie banii în alt fel. În cele din urmă, gândindu-mă la nebuloasa în care mă aflam eu la începuturile vieții în Olanda, am hotărât că niște informații care au caracter orientativ sunt mai bune decât nimic pentru cei care vor să facă această schimbare.

Prețuri

Trebuie să menționez, în primul rând, că Amsterdam este cel mai scump dintre orașele olandeze. Așa că, dacă hotărâți că vreți să vă mutați în Olanda, poate o să vreți să alegeți alt loc. Pe de altă parte, aici este mult mai ușor de găsit un job pentru vorbitorii de limbă engleză, este mai ușor de trăit ca străin pentru că sunt foarte mulți expați și viața socială pe care o poți avea aici diferă foarte mult de cea pe care o poți avea într-un oraș sau sat în orice altă parte a Olandei. Sunt însă alte avantaje pe care alte orașe le pot oferi, așa că fiecare trebuie să decidă ce e mai bine pentru el. Dar aici voi vorbi doar despre aspectele financiare ale vieții în Amsterdam, așa că nu mă lungesc cu alte detalii.

Am făcut o mini anchetă printre cunoscuții mei pentru a afla câți bani consideră fiecare că sunt suficienți pentru a locui în acest oraș, pentru că am vrut să pot să pun „pe hârtie” o cifră care să reprezinte minimul necesar. Am obținut cam aceleași răspunsuri, așa că nu a fost greu să trag concluziile. Cifrele prezentate mai jos NU sunt cheltuielile mele lunare, ci o medie obținută în urma discuțiilor cu mai multe persoane și au caracter orientativ, nu sunt bătute în cuie. Mai trebuie să menționez că sunt reprezentative pentru anul 2013, pentru că nu știu în ce an veți citi voi articolul și sigur se vor mai schimba până atunci.

Așadar, să trecem la lucruri concrete: în urma mini anchetei și a unor calcule aproximative, am tras concluzia că suma minimă necesară pentru a trăi decent în Amsterdam este 1500 de euro net de persoană, în condițiile în care chiria este împărțită. Ce intră în  această sumă? Orice cheltuială lunară: chirie și cheltuielile cu casa (întreținere, cablu etc.), transport, mâncare, ieșit în oraș, abonament la sală, taxe către administrație și alte cheltuieli mai mult sau mai puțin necesare. Ce nu intră aici? Cheltuielile de vacanță și de vizitat familia din România au fost excluse din această sumă. Suma minimă pentru a trăi la limita supraviețuirii în acest oraș a fost decretată de către majoritatea ca fiind 1000 de euro de persoană – în condițiile în care chiria este împărțită cu mai multe persoane sau locuiești într-o cameră de cămin studențesc. Cu banii ăștia îți plătești facturile și ceva mâncare și cam atât. Eu una nu prea văd cum ai reuși să supraviețuiești mult timp cu această sumă, dar, cine știe. Nu am luat în calcul aici copiii. Dacă ai și copii situația se schimbă (o să povestesc despre asta, poate, cu altă ocazie). Dacă nu ai un partener, ești singur și vrei să și locuiești singur în Amsterdam, fără alți oameni care să te bată la cap, trebuie să ții cont că sumele de mai sus îți vor ajunge doar ca să plătești chiria.

Acum, înainte de a vă speria definitiv cu aceste cifre care par foarte mari, venind din România, țineți cont că venitul minim legal în Olanda este 1,477.80 euro (înainte de taxe; după taxe rămân cam 1300). Deși mâncarea costă cam la fel ca în România, orice altceva este mult mai scump, de aceea se ajunge la asemenea sume. O să detaliez câteva, ca să înțelegeți ce vreau să spun:

  • Chiria – este principala cheltuială oriunde locuiești, și este destul de scumpă în Amsterdam, lucru care îi determină pe mulți să aleagă să locuiască în alte orășele din zonă și să facă naveta în Amsterdam pentru serviciu. Chiria minimă pentru un apartament (nemobilat) într-o zonă bună este în jur de 1000 de euro. Un site bun de studiat piața este Funda – știu că este în olandeză, folosiți Google Translate ca să puteți naviga. Din experiența proprie și experiențele altora, sunt însă slabe șanse să găsești un apartament la banii ăștia. Cel mai probabil o să ajungi să plătești 1200-1400 euro pe apartament, mobilat sau nu, cu toate cheltuielile incluse sau nu (un aspect extrem de important!), depinde prin ce zonă a orașului este. Întreținerea costă în medie în jur de 100 euro/lună, cablu+Internet vreo 30 euro/lună, energia electrică 50 euro/lună; căldura este o cheltuială destul de mare, poate varia între 50 și 200 euro pe lună, în funcție de cât de bine e izolată casa, calitatea centralei și rezistența la frig a fiecăruia 😀
  • Transportul – dacă nu știi să mergi pe bicicletă, poate ar fi timpul să înveți, altfel o să plătești o grămadă de bani pe transportul public. Foarte important de luat în considerare atunci când alegi apartamentul în care o să locuiești. Cu cât este mai departe de locul de muncă și/sau de centru, cu atât o să plătești mai mult la transport sau o să mergi cu bicicleta de or să-ți sară capacele, pe ploaie și vânt. Cel mai ieftin este să cumperi o bicicletă (75-100 euro una second hand) și s-o folosești zilnic. Dar dacă nu știi să mergi pe biclă sau nu ai chef să te chinui pe vreme proastă sau să ajungi transpirat la serviciu, o să ai nevoie de un abonament. Abonamentele sunt pe zone. Cel mai ieftin, pe o zonă, este 44 euro/lună, pentru două zone este cam dublu. Intrați pe pagina GVB (compania de transport în comun din Amsterdam) pentru mai multe informații.
  • Asigurarea de sănătate – este obligatorie și cea mai ieftină este în jur de 100 de euro/lună. Trebuie ținut cont aici, neapărat, că orice tip de asigurare medicală vine cu o sumă de 350 euro (în 2013) ca franșiză (eigen risico), adică o sumă pe care o s-o plătești tu din buzunar în caz că ai nevoie de îngrijiri medicale (nu intră aici chiar toate îngrijirile medicale, dar discuția e prea lungă și necesită un articol separat). Deci chiar dacă plătești lunar asigurarea, când te îmbolnăvești, primii 350 de euro din costurile îngrijirii medicale o să-i plătești tu, iar ce depășește această sumă o să fie suportat de compania de asigurare. Așa că, ori nu te îmbolnăvești, ori ai pregătiți acești bani pentru cazuri de urgență.
  • Mâncarea – după cum am spus deja, prețurile din supermarket sunt asemănătoare cu cele din România. Unele produse sunt mai scumpe, altele mai ieftine. O pâine feliată de 800 g din supermarket costă 1.30 euro, în timp ce o pâine bună, de la brutărie, este peste 3 euro. Un kilogram de cartofi este aproximativ 1 euro, un litru de ulei 1.30 euro, 500 g piept de pui – 4 euro. Depinde ce fel de produse alegi, desigur; produsele bio, organice, sunt la mare căutare aici și, în unele cazuri, sunt doar puțin mai scumpe decât cele non-bio. Siteul Albert Heijn vă poate da o idee mai bună despre costurile mâncării, deși este unul din supermarketurile mai scumpe din oraș, iar Ekoplaza este reprezentativ pentru supermarketurile cu produse bio (și au și variantă în engleză, e mai ușor de înțeles despre ce produse e vorba).
  • Taxa anuală de protecție împotriva inundațiilor, care este un lucru specific Olandei, este în jur de câteva sute de euro (se plătește în funcție de apartament, număr de persoane etc).
  • Abonament la sală – este între 16 și 50 euro pe lună, dar ești obligat de obicei să faci abonament pe cel puțin un an și să plătești și o taxă de înscriere.
  • Telefonul mobil: un abonament OK, cu Internet inclus este, în medie, cam 20 de euro. Ca exemplu, site-ul Vodafone.
  • Ieșit în oraș: o bere costă 3.50 – 5 euro, un bilet la film 11.50, iar o masă la restaurant pentru două persoane variază între 50 și 100 euro (asta la restaurante normale, nu la cele de fițe).

Cam atât cu detaliile, să nu ne lungim prea mult. Nu uitați că toate prețurile de mai sus sunt niște exemple, ele pot varia în funcție de nevoile și alegerile fiecăruia. Un lucru foarte important de știut este că unii angajatori oferă diverse beneficii, cum ar fi plata unei părți din chirie, plata transportului, a asigurării medicale, abonamentului la sală; toate astea trebuie avute în vedere când negociați un salariu. Sper să fie de folos estimările mele celor care planifică să se mute în Amsterdam și aștept completări de la cei care locuiesc în zonă.

23 Comments

  1. Multumesc pt articolul publicat, chiar l-am citit cu interes si cu speranta sa descopar ca nu sunt asa de multe cheatuieli obligatorii cum deja banuiam!! Felicitari pentru blog. Looking forward to read your next article.

    • Mulțumesc, Lavinia 🙂 Și, cum e până la urmă, sunt așa de multe cheltuieli cum bănuiai?

  2. Olanda nu e o tara ieftina, stiam asta, dar parca ma asteptam ca chiriile sa fie ceva mai mici. dar vorba ta, e Amsterdam deci se explica. oricum, comparat cu Londra nu e de speriat 😛

    PS – imi plac articolele de genul asta, si eu scriu mai mereu despre viata la Londra sau in Franta. nu stiu pe cati ii intereseaza dar daca e de folos chiar si numai unui singur om tot e bun 😀

    • Daaa, Londra e mai scumpă decât Amsterdamul. Dar așa e peste tot în orașele mari; dacă mergi undeva la 20 minute distanță cu trenul de Amsterdam, cu o mie de euro îți închiriezi o căsuță cu 3 etaje (căsuță din alea de sunt lipite una de alta, cum e pe la ei; blocuri pe orizontală le numesc eu).
      Să știi că sunt mulți oameni interesați de articole de genul ăsta. Eu am scris pentru că aveam multe întrebări și am zis că e mai simplu să am toată informația la un loc. Plus că îmi place să le scriu, așa că mai urmează 🙂

      • Multumim!
        Cum se numesc zonele respective? Cat de scump e transportul cu trenul pe distanta asta?

        • Alin, pentru informatii despre zone si despre preturile exacte, intra pe pagina companiei de transport: https://www.gvb.nl/

  3. am probleme de sanatate.De unde as putea cumpara produse bio pe timpul sederii in Amsterdam

    • Depinde ce iti trebuie. Exista supermarketuri bio: Ekoplaza, Marqt, Biomarkt – unde gasesti legume, carne, branza bio, ceaiuri etc. si un magazin cu suplimente de tot felul: De Tuinen.

  4. buna. vroiam sa intreb..e greu sa gasesti un job in Amsterdam? adica de ex daca stii bine engleza si ai experienta din tara…gen din Romania ?
    multumesc mult.

    • Depinde de norocul fiecăruia, de domeniu, de multe altele… Dacă arunci o privire pe blog o să găsești câteva articole în care am povestit experiența mea.

  5. Multumesc mult!

  6. Buna! Mersi pentru articol!! Imi place foarte mult Amsterdamul si planuiesc sa locuiesc acolo toata luna august dar inca sunt in cautare de chirie. Mai stii anumite site-uri care m-ar putea ajuta sa gasesc?

  7. Buna,
    M ar interesa și pe mine sa aflu un lucru. Sint stabilită in Canada de 12 ani și vreau sa ma mut in Olanda, de meserie sunt coafeza.
    Oare trebuie sa mai fac și alta școala acolo in Olanda adică sa mi echivalez ceva. Vb engleză.

    • Buna Mary, nu cred ca va fi nevoie, dar mai bine intrebi pe forumuri, poate gasesti pe cineva care lucreaza deja in acest domeniu si stie mai sigur.

  8. Buna am si eu o curiozitate am gasit un job in olanda la o fabrica de produse neperisabile ca manipulant cazare asigurata transport la fel salariu ajunge undeva intre 800-1000 euro ( din banii astia platesc doar mancarea ) mie unul imi suna ok dar as dori si o a doua parere 😀

    • Ar trebui sa fie ok, daca aveti cazarea asigurata. Dar mai sunt si asigurarile, pensia, la care trebuie sa te gandesti (le plateste firma sau tu?).

  9. Util si frumos articol chiar daca il citim si dupa 5 ani, tot ne putem face o idee ! Multumim Dana si celorlalti care au mai completat cu alte informatii 🙂 Ma bucur ca va ganditi si la ceilalti care au ramas in tara (din diferite motive) dar totusi, viseaza ca poate intr-o buna zi vor ajunge si ei !

    • Cu plăcere!

  10. Bună Dana, am citit cu interes blogul tau… Foarte folositoare info… Poti sa mi spui dacă in Olanda contează asa de mult ca in Buc varsta, in momentul in care cauti un lic de munca? Eu am 45 ani, am lucrat in domeniul financiar pana acum si doresc sa ma mut in Olanda…

    • Merci 🙂
      Teoretic n-au voie sa te discrimineze pe acest criteriu, dar, practic, n-as baga mana in foc. Cred ca faptul ca ai experienta o sa ajute la gasirea unui loc de munca, iar 45 de ani nu este totusi o varsta inaintata, la care sa te temi de discriminare. Succes!

  11. Buna. Am citit blog.ul tau. Si am incercat sa foloesc site.urile oferite de tn pt a gasi o locuinta insa nu pot contacta daca nu imi platesc cont. Ma poti ajuta cu un sfat ceva?

    • Te referi la Funda.nl? Nu înțeleg ce trebuie să plătești, fiecare anunț are un email și un număr de telefon ca să poți contacta agentul imobiliar.

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *