Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted by on 12 iun., 2019 in General, Jurnal | 0 comments

100 de zile de mindfulness

M-am apucat de un experiment: vreau să încerc 100 de zile de practică mindfulness, în speranța că asta mă va ajuta să trăiesc mai ancorată în momentul prezent și mai puțin în viitor sau trecut. Trăim pe pilot automat, pentru că asta este viața modernă, așa cum e ea organizată și cu toate listele de lucruri care trebuie făcute. Nu e ceva nou, m-am mai lovit de asta înainte și cred că am mai și povestit pe această temă. Nu îmi place să trăiesc pe pilot automat, și având în vedere și faptul că odată cu înaintarea în vârstă percepem timpul ca trecând mai repede, vreau să mă educ să nu mai fiu așa.

În ultima vreme am impresia că trăiesc cam cu două luni în viitor: foarte multe lucruri planificate în avans, de la întâlniri cu prietenii, la spectacole sau petreceri. Știu că toți trăim așa, și voi planifica în continuare lucruri, că n-am ce face, dar voi încerca să fiu totuși atentă la ceea ce se întâmplă acum, voi pune evenimentul în calendar dar nu mă voi mai gândi la el până nu-i vine timpul. E cam imposibil să trăiesc fără planuri, dar este și atât de stupid, dacă stai să te gândești. Planifici niște zile pe care crezi sigur că o să le ai și îți petreci momentul actual, care e singurul real, visând la ce-o să faci peste două luni (sau stresându-te de ce o să faci peste două luni).

Ce înseamnă mindfulness? Mindfulness(nu avem o traducere potrivită în limba română) este starea de atenție, de prezență și conștientizare a momentului actual, a tuturor sentimentelor, gândurilor și stărilor fizice, dar fără a judeca, acceptând lucrurile așa cum sunt. Vedem momentul cu o anumită claritate, îl examinăm, avem timp să vedem detalii, nu uităm dacă am încuiat ușa când am plecat de acasă sau dacă am scos fierul de călcat din priză. Este și o tehnică de meditație. Specialiștii spun că are multiple beneficii asupra stării de sănătate (fizică și mentală). Câteva exemple: întărirea sistemului imunitar, îmbunătățirea somnului, reducerea anxietății, reducerea durerilor cronice.

Delicat

În ce constă experimentul meu? Cel mai important lucru este meditația zilnică (cel puțin cinci minute, dar, în medie, să fie cam 15). Am mai meditat în trecut, și mi-a prins tare bine – de exemplu anul trecut când am avut oboseala cronică – dar nu sunt consecventă. Acum mi-am pus un reminder ca să nu mai uit de momentul meu de meditație. Folosesc aplicația Calm, pe care o am pe telefon, laptop și tabletă. Este cea mai bună pentru mine, o folosesc și pentru fundal sonor sau ascult poveștile zilnice, foarte relaxante. Am început deja de săptămâna trecută, dar o să consider ca prima zi a experimentului luni, 10 iunie, așa că se fac 100 de zile pe 17 septembrie. Sper ca, dacă reușesc să mă țin de experiment, la data aia să continui pur și simplu natural cu toate cele, să nu fie de fapt un sfârșit. Mulți oameni meditează dimineața, pentru mine nu prea funcționează, prefer seara (înainte de culcare sau mai devreme). Aplicația are diverse tipuri de meditație ghidată, momentan fac „7 zile de recunoștință”.

Și pentru că tot vorbim de recunoștință, un alt punct al experimentului este un jurnal zilnic, 5-10 lucruri pentru care sunt recunoscătoare în ziua respectivă. Pentru că e ușor să ne concentrăm pe părțile negative ale vieții și să rămânem fixați pe ele, uitând complet sau luând de-a gata atâtea lucruri bune care ni se întâmplă. 

Al treilea lucru zilnic va fi un moment de mindfulness ales în funcție de cheful din ziua aceea. Poate fi o plimbare în timpul căreia să fiu atentă la ceea ce văd în jur, în cele mai mici detalii (ok, asta e ușor, că o fac tot timpul), sau poate fi un prânz luat pe îndelete, cu atenție la mâncarea din farfurie și nu la televizor, un ritual îndeplinit cu atenție la detalii (dușul) etc. Am un calendar tot de la Calm, cu sugestii pentru tot anul, așa că am de unde mă inspira, dacă rămân în pană de idei. 

Sună bine planul meu, nu-i așa? Acum să vedem dacă punerea în practică va fi de succes. O să vă povestesc din când în când cum merge, ce idei de momente de mindfulness am avut (poate vă inspirați) și ce concluzii temporare am. Mă gândeam să fac asta săptămânal, dar s-ar putea să devină plictisitor pentru voi, așa că voi decide pe parcurs. O să pun update-uri și în Instagram stories din când în când. O să fiu atât de zen în septembrie că n-o să mă mai recunoască prietenii! Țineți-mi pumnii. 

Semnatura

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vacanță de vară cu supradoză de nostalgie | Dana rozMarin - […] importante și ce îmi doresc cu adevărat. Această vizită s-a potrivit perfect cu planul meu de 100 de zile…

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *