Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted by on 6 oct., 2017 in General, Jurnal | 3 comments

Am găsit rețeta fericirii: 30 de zile de hygge

Bine, bine, o să recunosc că acest titlu este un pic sarcastic. Dar conține și mult adevăr, așa că o să vă povestesc mai pe îndelete.

Pentru cei care n-au auzit de hygge, trebuie să menționez că este un cuvânt danez foarte la modă în ultimii ani, care se pare că nu are o traducere exactă, dar se referă la sentimentul de a fi confortabil, într-un cadru intim, la a ști să te bucuri de micile plăceri ale vieții  – de un ceai cald, o seară leneșă în căldura apartamentului, în timp ce afară plouă. Olandezii au și ei un cuvânt care cred că este traducerea destul de aproximativă a acestui hygge: gezelligheid. N-om avea noi românii un cuvânt care să descrie toate astea, dar cu siguranță n-au inventat danezii hygge-ul.

Sunt lucruri absolut banale, pe care toată lumea le face și cu toții ne bucurăm de ele. Doar că nordicii au reușit să fie cumva mai conștienți de acest sentiment de fericire domestică și să aibă un cuvânt pentru el. Poate pentru că în nord sunt mult mai multe zile întunecate, oamenii au trebuit să găsească modalități de a trece mai ușor peste ele. Nu contează de ce, până la urmă, important e că există și că ne reamintesc și nouă să ne bucurăm mai mult de aceste plăceri simple ale vieții. Poate că dacă ne concentrăm mai mult pe lucrurile frumoase, oricât de mici ar fi ele, le mai scade importanța celor urâte, care iau proporții de neimaginat când ne stau pe creier ceas de ceas.

Există și cărți care să te învețe cum să fii hygge, nu le-am citit însă. Am încredere că mă descurc și singură la asta. Dar, la ce se referă cele 30 de zile din titlu? Păi, se referă la hotărârea mea de a crea câte un moment hygge în fiecare zi, timp de o lună. Această decizie vine în completarea alteia, aceea de a încetini ritmul pe care l-am avut în ultimele luni, de a intra într-o stare de semi-hibernare. Pentru că ritmul natural dictează că toamna e momentul când culegem recolta, am zis să fac și eu asta. Nu că aș fi plantat vreo grădină de zarzavaturi vara asta. Dar am muncit mult la diverse proiecte, am alergat ca un cal de curse și nu prea m-am odihnit. Acum a sosit momentul să șed și să mă bucur de rezultate, nu credeți? N-am avut rezultate excepționale, dar pot să mă prefac, nu?

Ciocolată caldă cu scorțișoară

Am în plan să stau mai mult acasă, să mă bucur de asta cum se cuvine și să mă răsfăț. Pentru că merit, evident! Mai vreau și să îmi dedic mare parte a timpului planurilor mele de a scrie. Vreau ca măcar pentru o perioadă să încerc să scriu susținut, ca să văd ce iese. Poate n-o să iasă nimic, poate o sa adorm în fiecare seară de prea mult hygge, pe canapea, cu pisoiul sforăind la picioare. Oricum va fi, va fi bine. Nu există presiune luna asta.

Nu există termene limită. Și nu trebuie să fie neapărat o lună, poate să fie toată iarna! Planul de bătaie este să aleg câte ceva drăguț, care intră în categoria de lucruri hygge, și să îl fac în mod conștient. Sunt sigură că știți foarte bine senzația că facem lucrurile pe pilot automat, inclusiv lucrurile frumoase din viața noastră. Ei, eu aș vrea să scot pilotul automat la pensie. Sau măcar să-l trimit într-o vacanță lungă. Nu mi-a adus mari beneficii de-a lungul timpului – deși, trebuie să recunosc, m-a dus în atâtea dimineți la timp la serviciu!

Experimentul este deja început (de luni, cum altfel?) și trebuie să vă spun că tare bine a fost săptămâna asta. Ideea mi-a venit citind un articol pe un blog și răsfoind tone de imagini cu tema hygge pe Pinterest.  Câteva exemple de momente hygge:

 • creat atmosferă relaxantă, cu lumânări aprinse prin casă, flori etc
 • gătit o supă delicioasă, fără grabă
 • citit pe canapea, cu șosetele groase în picioare și pătura peste, cu o cană de ciocolată caldă lângă mine
 • mâncat lapte (vegetal) cu sare și pâine înmuiată – un deliciu care îmi amintește de copilărie
 • tăiței cu lapte
 • decorat casa cu chestii de toamnă
 • scris sau editat poze, cu o ciocolată caldă (sau un vin fiert) și pisoiul sforăind alături
 • mers undeva în natură, apoi întors acasă și lenevit/dormit pe canapea
 • o zi întreagă (ploioasă) să nu ies din casă
 • să invit prieteni la o cină ne-pretențioasă (așa-s toate cinele la mine, de fapt)
 • o zi de detox digital.

O să vă mai povestesc pe parcurs ce idei am mai pus în practică. Poate vă inspir. Și puteți să-mi povestiți și voi de-ale voastre, să-mi dați idei. La răsfăț înainte!

3 Comments

 1. Imi place cum suna desi, recunosc cinstit, ca nu auzisem de hugge.:)
  Eu astazi mi-am propus sa ma ocup de plantutele din casa. In gradina doar lavanda a inflorit (din nou) si nu prea mai am ce face. Apoi, o sa ma uit la TV pe Paprika si-o sa-mi fac un ceai de iasomie. 🙂

  • Ah, scuze – hygge. 🙂 Se pare ca de deja m-am relaxat. 🙂

  • Nu sună deloc rău planul tău! 😉

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *