Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted by on 7 apr., 2025 in General, Olandezi | 0 comments

Ce să mănânci când ești la Amsterdam: delicii olandeze de neratat

Unul din lucrurile la care ne gândim cu mare plăcere când vizităm alte țări este ce o să mâncăm acolo. Mai ales cum suntem noi, românii, gurmanzi și visând la all-inclusive. Când descoperi un loc, îl descoperi și mâncând ceea ce mănâncă localnicii, încercând fructe, dulciuri și băuturi locale. Mâncarea este o parte atât de importantă a culturii unei țări, care ne spune ceva despre acel loc cu fiecare îmbucătură. Olanda nu este o țară care să iasă în evidență în departamentul culinar, cum este Italia, de exemplu. Dacă te uiți la mâncarea olandeză tradițională, nu prea are multe lucruri care să te îmbie. Dacă ești fan pește și scoici, hai, că parcă devine mai atractivă.

Există diverse preparate care sunt specifice diverselor regiuni, dar azi o să vă povestesc despre ce puteți încerca în Amsterdam și împrejurimi.

Piata de branza Alkmaar 06

Amsterdam e plin de restaurante de tot felul, de la mexicane la chinezești, indoneziene, surinameze și turcești, dar și multe fusion. Aceste influențe internaționale în mâncarea din Amsterdam există pentru că orașul a fost întotdeauna un loc prin care s-au perindat multe naționalități, dar și pentru că bucătăria olandeză nu este prea bogată. Se poate merge la un brunch hipsteresc cu mimosas, sau la high tea englezesc; puteți mânca stridii într-un restaurant elegant sau la piață, sau puteți încerca celebra mâncare (fast-food) de la FEBO – automatele de mâncare din perete. Dar trebuie să încercați și câteva specialități locale.

Am o listă cu preparate olandeze pe care le recomand tuturor prietenilor care vizitează Amsterdam și m-am gândit să o împărtășesc cu voi; poate sunteți curioși. În Amsterdam puteți găsi o mare varietate de mâncăruri vegetariene și vegane și există opțiuni fără carne pentru oricare dintre mâncărurile tradiționale (cu excepția heringului crud).

Mâncăruri de încercat în Amsterdam

Pannenkoeken – sau clătitele olandeze. Acestea sunt clătite uriașe care seamănă cu o pizza, care pot fi dulci sau sărate. Lângă ele veți găsi mereu o sticlă de stroop (sirop de zahăr) și vă recomand să o încercați, inclusiv pe clătitele sărate.

Clatite olandeze

Frietjes – sau cartofi prăjiți. Cumpărați de la un chioșc, cu sosuri diverse. Sosul meu preferat este ”oorlog”, care se traduce prin război. Este sos de alune și maioneza, cu ceapă crudă tocată pe deasupra. Sună foarte ciudat dar oricine l-a încercat s-a declarat încântat.

Stamppot: Un piure de cartofi amestecat cu legume și rookworst (cârnat afumat), adesea asociat cu gătitul acasă. Este o mâncare simplă și copioasă, ilustrând perfect spiritul fără prostii din Țările de Jos. Se servește de obicei iarna, ca să te încălzești după o zi bătut de vânt și ploi. Există și opțiunea vegetariană.

Stamppot

Erwtensoep (Supă de mazăre despicată). Se mai numește și Snert. O supă copioasă de iarnă care a fost un aliment de bază olandez de-a lungul secolelor. Se poate face cu sau fără cârnații afumați menționați mai sus.

Supa de mazare

Haring (hering): celebrul pește crud consumat adesea cu ceapă și murături. Dacă nu te sperie ideea de pește crud, încearcă-l. Se mănâncă cu ceapă tocată și castraveciori și mulți jură că este delicios (eu nu l-am încercat).

Hering

Kibbeling – bucăți de pește (de obicei cod) alb prăjite, servite cu sos. Cele mai bune pot fi găsite la piețele stradale precum Albert Cuyp sau Dappermarkt.
Paling – sau țipar. Este foarte iubit în Olanda și, pentru că nu îl găsiți prea des, ar merge încercat. Dacă mergeți în sate pescărești precum Volendam, trebuie neapărat să încercați pește de la rulotele care vând ici și colo. Afumat, prăjit, crud, cum preferați, este delicios.

Bitterballen și kroketten. Trebuie să încercați aceste gustări. Sunt un fel de chiftele prăjite, au o coajă aurie crocantă și sunt umplute cu o pastă moale despre a cărei compoziție se fac mereu glume, cum că nimeni nu ar ști ce conține. De fapt, pasta este făcută din carne, ciuperci sau legume. Sunt gustarea preferată când se iese în oraș la o bere și sunt consumate cu muștar sau sos dulce-acru. Bitterballen sunt rotunde, iar kroketten au o formă mai mare, alungită. Kroketele sunt uneori alegerea olandezilor pentru un prânz: se iau două felii de pâine și se taie kroketa în două, apoi se întinde pe pâine. Se poate adăuga niște muștar, iar prânzul este gata! Alte două gustări celebre care le pot însoți de obicei sunt frikandellen și kaassouflé (mai multe chestii prăjite!).

Biterballen

Brânză – veți încerca inevitabil brânza olandeză în Amsterdam, în diverse preparate, dar vreau să vă recomand să comandați cuburi de brânză când vă așezați la o bere și să le mâncați cu muștar olandez. Și, desigur, să încercați o supă de brânză, dacă o găsiți.


Mâncare indoneziană. Cred că niciuna dintre influențele internaționale nu este atât de proeminentă ca bucătăria indoneziană. Când vizitați Amsterdam, trebuie să mergeți la un restaurant indonezian! Pentru a vă delecta cu cât mai multe arome, cereți un rijsttafel (”masă de orez”) – o combinație de diverse feluri de mâncare care vine pentru 2 sau mai multe persoane, pentru a fi împărțită. Acest fel de mâncare a fost inventat special pentru coloniștii olandezi, astfel încât aceștia să poată gusta mâncarea locală. Există și variante vegetariene. Atenție, mâncarea indoneziană este picantă!

Rijsttafel

Stridii – le găsiți în diverse locuri din Amsterdam, și le puteți încerca la un restaurant sau la o piață precum Noordermarkt sau Pure Markt – însoțite de un prosecco, pe stil loco.

FEBO – automate pentru fast food. De obicei, o alegere după o noapte de petrecere, când nu este nimic deschis. Poți găsi acolo frikandellen, kroket, kaassouflé, cartofi prăjiți sau burgeri. Poate fi o opțiune ieftină sau doar distractivă.

În ce privește dulciurile, Amsterdam are câteva opțiuni tradiționale delicioase.


Appeltaart (plăcintă cu mere olandeză): trebuie neapărat încercată. Se servește simplă sau cu frișcă deasupra. Lângă ea, un ceai proaspăt de ghimbir sau mentă (ceaiul de mentă în Olanda se face din crenguțe de mentă proaspătă, adăugate în apă fiartă), sau un capuccino. Nu trebuie să mergeți în locurile celebre unde trebuie să stai la coadă pentru o plăcintă (cum ar fi Winkel 43). Plăcinta cu mere este bună cam peste tot în oraș, mai ales în așa zisele ”brown cafe”, cafenelele vechi – din cartierul Jordaan de exemplu.

Appeltaart

Poffertjes: mini clătite pufoase servite cu unt și zahăr pudră (sau alte diverse toppinguri; preferatele mele sunt cu sos de ciocolată și zmeură sau cireșe). Sunt o mâncare stradală populară, mai ales în timpul festivalurilor sau la piețe.

Poffertjes

Stroopwafels: vafe umplute cu caramel. Cele mai bune sunt cele proaspete, de la piață. Dar le veți găsi și în supermarketuri, așa că puteți lua și acasă.

Stroopwafels

Pannenkoeken – sau clătitele olandeze. Menționate și mai sus.

Tompouce – un fel de cremșnit. Prăjituri dreptunghiulare umplut cu cremă, cu un strat de glazură roz. Este greu de mâncat, iar localnicii oferă diverse sfaturi și trucuri pentru asta (cum ar fi îndepărtarea stratului superior și plasarea acestuia sub cel de jos). În preajma Zilei Regelui din aprilie, tompoucele din supermarket au o glazură portocalie.

Tompouce

Oliebollen: gogoși dense, care apar în special în preajma sărbătorilor de iarnă. Este tradițional ca olandezii să mănânce oliebollen în noaptea de Revelion, așa că veți vedea cozi lungi în acea zi și toată lumea poartă acasă pungi mari pline cu bunătăți grase. Pot fi simple sau cu stafide, și există oameni care au păreri foarte vehemente legat de tipul de oliebollen pe care le preferă.

Liquorice (sau drop) – niște drajeuri negre, pentru cei îndrăzneți, pentru că au un gust foarte… special. Există variante dulci și sărate. Mergeți la un snoepwinkel (magazin de bomboane) pentru a încerca diverse opțiuni. Prima dată când am încercat am scuipat imediat și am jurat să nu mai pun gura, dar acum sunt mare fan al variantei sărate.

Ca băuturi, pe lângă berea Heineken pe care o știe toată lumea, există multe beri artizanale locale, care sunt foarte bune și trebuie încercate (cum ar fi ‘t IJ, Oedipus sau Texels Skuumkoppe). Dacă vă ține, puteți încerca și celebrul jenever olandez (băutură spirtoasă); există baruri special dedicate acestei băuturi, care organizează degustări.

Cam asta e lista mea cu mâncăruri olandeze de încercat în Amsterdam. Sper să vă inspire și să vă delectați cu ce vă atrage când ajungeți în vizită (sau dacă locuiți aici și încă nu ați încercat).

Semnatura

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *