Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted by on 13 sept., 2024 in General, Olandezi | 0 comments

Șapte destinații pentru plimbări de toamnă în Olanda

Nu știu cum, așa repede, fără să dea vreun semn, s-a furișat toamna printre noi. Toamna în Olanda este la fel de frumoasă ca și în alte părți, iar eu mă bucur nespus de temperaturile mai scăzute și aerul proaspăt al zilelor de toamnă. Este una dintre cele mai bune perioade pentru plimbări în natură, în special septembrie și octombrie, pentru că din noiembrie zilele sunt mult mai scurte și mai ploioase (dar asta nu mă oprește, neapărat, din plimbări). Orașele sunt frumoase și ele în această perioadă, cu frunze galbene acoperind apa canalelor, dar, dacă aveți chef de o ieșire de weekend în natură, am câteva idei de plimbare.

Peisaj de toamna

1. Parcul Național De Hoge Veluwe

Acest parc este un loc de vis în orice anotimp, dar toamna îl îmbracă într-un farmec aparte. Pădurile dense se aprind în nuanțe de arămiu și galben, iar peisajul vast al câmpiilor și dunelor de nisip prinde o atmosferă aproape mistică.

Toamna, plimbările prin pădurile de pini și stejari sunt o adevărată încântare. E o plăcere să auzi frunzele cum foșnesc sub picioare, aerul răcoros și parfumul pământului umed. Dacă ai noroc, poți surprinde și fauna parcului – cerbii și mistreții sunt mai activi în această perioadă, adăugând un plus de sălbăticie peisajului. Rutele sunt bine marcate și accesibile.

O vizită în De Hoge Veluwe poate fi completată și cu puțină cultură: muzeul Kröller-Müller, care găzduiește o colecție impresionantă de artă, inclusiv lucrări ale celebrilor Vincent van Gogh și Mondriaan.

De Hoge Veluwe 2
De Hoge Veluwe 1

2. Bergen și Bergerbos

Bergen e un sătuc superb în provincia Noord-Holland, situat chiar la marginea Noordhollands Duinreservaat și aproape de Bergen aan Zee. Satul în sine merită o plimbare pentru a admira casele frumoase și Ruïnekerk (biserica în ruine), dar pentru atmosferă de toamnă mergeți în parcul Meerwijk și pădurea Bergerbos. Parcul este absolut superb, în culori deosebite, iar Bergerbos oferă o plimbare mai scurtă, dar foarte , pentru cei care nu au timp mai mult la dispoziție.

Dacă aveți timp și vă țin picioarele, din Bergerbos puteți continua plimbarea în Noordhollands Duinreservaat, dar aici trebuie cumpărat bilet. Nu e obligatoriu să îl cumpărați din timp, vă puteți hotărî acolo și îl puteți achiziționa online. Costă doar 2 euro, și contribuiți la menținerea acestei rezervații naturale.

Parc Meerwijk
Bergerbos

3. Schoorlse Duinen – Dunele din Schoorl

Tot în nordul Olandei, parcul Schoorlse Duinen oferă o varietate de peisaje pentru plimbări în toate anotimpurile. Aflat pe coasta de vest, lângă satul Schoorl, acest parc natural se distinge prin peisajele sale unice, cu cele mai înalte dune din țară (cea mai înaltă dună de nisip din țară, peste 50 metri), întinse păduri de pini și pajiști pitorești. Când toamna își intră în drepturi, întregul loc devine un colaj de culori calde, cu dunele acoperite de vegetație aurie și frunze de un roșu aprins, creând o atmosferă relaxantă. Uneori, în septembrie mai puteți admira câmpurile mov de erica, dar în ultimii ani a înflorit mult mai devreme. Rutele prin pădure sunt bine marcate și există și o rută specială pentru toamnă, de căutat ciuperci.

Atenție! Când mă refer la căutat ciuperci în pădure, mă refer la tot felul de ciuperci, comestibile și otrăvitoare. Olandezilor le place să descopere ciuperci și să le admire, e ca o vânătoare de comori. Și eu sunt un mare fan al acestei ocupații. Dar nu culeg ciuperci. Culegeți doar dacă sunteți cunoscător și știți ce luați. Altfel, rutele sunt pentru admirat ciupercile, nu pentru cules.

Nu ratați punctul de observație din pădure, de unde puteți vedea aproape toată zona (v-am zis că sunt dune înalte aici!). Puteți afla mai multe informații la centrul de la intrarea în rezervație.

Padurea Schoorl
Dunele Schoorl
Campuri erica la Schoorl

4. La cules de mere în De Olmenhorst

De Olmenhorst este o livadă în Lisserbroek, nu foarte departe de Amsterdam, acoperind 31 de hectare plantate cu meri și peri. Puteți să vizitați livada între 14 septembrie și 3 noiembrie ca să culegeți mere și să vă bucurați de atmosfera de toamnă. Trebuie făcută rezervare înainte, deoarece este foarte aglomerat. Pentru un kilogram de mere cules cu mânuțele proprii plătiți 2,75 euro. Fructele sunt crescute organic. Livada poate fi vizitată și primăvara, când pomii sunt în floare.

Cules mere

5. Pădurea Mastbos lângă Breda

Mastbos este o pădure veche de secole, una dintre cele mai vechi din Olanda. Numele pădurii provine de la utilizarea în trecut a copacilor pentru construirea catargelor de nave pentru flotele olandeze și spaniole. Mastbos este o pădure mare, cu poteci înguste care se deschid către bulevarde de fag, pădure, foioase și pădure întunecată de conifere. Adăpostește multe animale (cerbi, vulpi, jder, veverițe etc.) pe care le puteți observa dacă aveți noroc.

Și din moment ce vă aflați aici, puteți vizita și Castelul Bouvigne, un castel de basm înconjurat de apă, grădini și livezi.

Castle Bouvigne
Photo Robin Trochsler

6. Posbank în Veluwezoom

Posbank, parte a Parcului Național Veluwezoom, este unul dintre cele mai spectaculoase locuri din Olanda, iar toamna îl transformă într-o adevărată operă de artă a naturii. Situat în regiunea Gelderland, acest loc renumit pentru dealurile sale line și priveliștile panoramice impresionante devine o destinație de neuitat în lunile de toamnă, când frunzele copacilor și tufișurile de pe dealuri îmbracă nuanțe de arămiu, galben și roșu. Este unul dintre puținele locuri din Olanda unde ai senzația că te afli într-o regiune muntoasă, iar toamna, ceața ușoară care se ridică dimineața creează un tablou de vis. În zilele clare, se zice că de pe Posbank poți vedea chiar până în Germania. Dacă aveți noroc, puteți întâlni cerbi, mistreți sau chiar ponei sălbatici.

Posbank rasarit
posbank dealuri

7. Kruisbergse Bossen

Kruisbergse Bossen e o destinație frumoasă pentru o plimbare prin păduri de conifere și foioase, pe poteci acoperite de frunze arămii, în apropiere de Doetinchem în estul Olandei. Ruta este circulară, de aproape 10km, și începe și se încheie la Hotel-Restaurant De Kruisberg în Doetinchem. Pe traseu veți întâlni și păducel, care colorează peisajul cu boabele lui roșii. Este o zonă bună de descoperit ciuperci.

Ciuperci

Sper că v-am inspirat să ieșiți la plimbare toamna asta, să vă bucurați de culorile frumoase și de aerul răcoros. Lekker fris, cum ar zice olandezul 🙂

Semnatura

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *