Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on 3 dec., 2012 in General, Rețete vegetariene | 0 comments

Ruladă „Ochi de Elefant”

Această prăjitură are mare succes de fiecare dată când o prepar. Mai ales la străinii care nu au mâncat salam de biscuiți când erau mici și abia acum îl descoperă. Este unul dintre cele trei deserturi pe care știam să le fac pe vremea când aveam vreo 11 ani, deci este ceva ușor de făcut. Este ca un salam de biscuiți cu îmbunătățiri. Rețeta lasă loc imaginației, fiecare poate adăuga în compoziție arome și ingrediente care îi sunt pe plac, și gustul poate varia puțin de fiecare dată când este preparată. Este foarte gustoasă. Pentru că mi-a tot fost cerută rețeta, data trecută când am preparat-o m-am străduit să mă opresc din când în când din vârtejul pe care îl stârnesc atunci când gătesc ceva și să fac niște poze ca să și ilustrez procesul.

Pentru prepararea minunatei prăjituri, în varianta Dana, este nevoie de:

– 500 g biscuiți (eu amestec biscuiți digestivi cu biscuiți simpli)

– 200 g unt

– 100g fulgi de cocos

– 125 ml lapte de soia, simplu sau cu vanilie

– 2 banane

– stafide

– esență de migdale și apă de flori de portocale

– nuci

– cacao (3-4 linguri)

– zahăr brun – după gust

– lichior de cafea (am folosit Tia Maria)

Prepararea durează în jur de o oră și se procedează în felul următor: se înșiră toate ingredientele prin bucătărie, ca să fim siguri că n-am uitat nimic. Primul lucru pe care îl facem este să punem stafidele la înmuiat, într-un bol cu apă, cât să le acopere. În apă adăugăm câteva picături din esențele pe care dorim să le folosim și un pic de lichior de cafea. Ar trebui să stea la înmuiat cam jumătate de oră, ca să preia aromele. Se mai pot pune, în loc de stafide, sau alături de ele, alte fructe uscate, tocate dacă sunt mari (merișoarele sunt preferatele mele). Se scoate și untul din frigider ca să se moleșească până când o să îl folosim la preparat crema.

Urmează faza cea mai complicată, care constă în zdrobirea biscuiților. Aici, fiecare procedează cum se pricepe mai bine. Eu i-am pus pe o folie de aluminiu și i-am zdrobit cu făcălețul (în loc de făcăleț, se poate folosi o sticlă).

Nu se zdrobesc toți până se transformă în praf – se păstrează și bucăți mai mari. Se pun într-un bol, unde se adaugă: 3-4 linguri de cacao, sau mai mult, dacă se dorește un gust mai intens de ciocolată, nucile tocate și stafidele îmbibate de arome și scurse de apă (câte aveți chef, dar nu mai mult de 100 grame fiecare). Pot fi adăugate și vreo două linguri de zahăr, dar nu e obligatoriu. Se amestecă bine aceste ingrediente, după care sunt lăsate puțin să se obișnuiască unele cu altele, cât timp se prepară faza a doua.

Laptele se încălzește, dar nu se fierbe. Se îndulcește atât cât poftește fiecare și se îmbunătățește cu esențele alese. Eu adaug și puțin praf de vanilie, dacă laptele este simplu. Se toarnă încet peste compoziția de biscuiți și se amestecă bine. Am observat că, în funcție de biscuiții folosiți, poate fi nevoie de mai mult de 125 ml lapte. Adăugați mai mult lapte, dacă se simte nevoia: compoziția trebuie să fie ca o plastilină, nu foarte moale, dar nici să rămână prea mulți biscuiți uscați în ea. Această pastă se pune pe o folie de plastic, se întinde un pic cu mâinile, după care pune altă folie de plastic deasupra și se întinde cu făcălețul. Rezultatul final trebuie să fie o foaie de formă dreptunghiulară, groasă de aproximativ 1 cm.

A sosit momentul preparării cremei: untul se amestecă cu cocosul și cu puțin lichior de cafea. Se freacă bine până are consistența unei creme.

Această cremă se întinde pe foaia preparată mai devreme. Se așează bananele cam așa:

Se trece la rulat: cu ajutorul foliei de plastic se rulează compoziția, având grijă să fie cât mai bine strânsă. Produsul final va fi o ruladă care arată ca un mare cârnat, nu foarte elegant, de aceea nici nu i-am făcut poză. Sfatul meu este ca, dacă o serviți musafirilor, să o tăiați înainte, astfel încât ei să vadă doar acești drăguți ochi de elefant:

Trebuie neapărat să stea în frigider câteva ore după preparare, și cel mai bine este să fie atacată abia a doua zi, dacă există suficientă răbdare.

Distracție plăcută la preparare și poftă bună!

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Unsprezece ani de blog | Dana rozMarin - […] publicat și rețete vegetariene, cum ar fi mult iubitele și mâncatele: rulada ochi de elefant, burger de fasole sau…

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *