Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on 1 mai, 2011 in General, Olandezi | 0 comments

Ziua reginei

Ieri a fost mare sărbătoare în Amsterdam: am sărbătorit, cu mic, cu mare, ziua reginei. Mai văzusem eu poze pe net, dar nimic nu se compară cu participarea directă. Petrecerea a început de vineri seara, când s-a serbat „noaptea reginei” și a ținut până duminică dimineața. Adică petrecerea unora, că eu am petrecut doar sâmbătă de după-amiaza până seara. E impresionant și foarte frumos de văzut, chiar dacă mulți dintre cei care locuiesc aici preferă să părăsească orașul în această zi. Este într-adevăr o mare nebunie, pe străzi, pe canale, în case, pe case… Poate după multe zile din astea preferi să o serbezi pe regină într-un orășel liniștit, departe de masele de oameni care sunt formate în mare parte din turiști. Asta nu înseamnă că olandezii nu petrec și ei cot la cot cu ceilalți. Vin olandezi din toată țara, există trenuri speciale pentru această ocazie. Vin și turiști din toată Europa și alte colțuri ale lumii, mulți dintre ei cu unicul scop de a se îmbăta și a se dedulci cu ilegalitățile care aici sunt legale. Se cântă și se dansează pe străzi, toată lumea este portocalie, iar la sfârșitul zilei rămâne o mare mizerie în urma tuturor. Dar pentru olandezi rentează, oricum, chiar dacă după plecarea maselor de oameni au de curățat câteva zile ca să aducă orașul la starea inițială. Încasările sunt substanțiale, se pare. Plus că este ziua în care fiecare om are ocazia să facă un ban: este ziua piețelor libere, oricine își poate pune un stand în fața casei sau pe unde reușește să găsească loc, și poate vinde haine sau obiecte vechi de prin casă, electronice, dulciuri, mâncare, sucuri. Mi se pare super distractiv, cred că la anul îmi fac și eu o tarabă!

Cine nu pleacă din oraș și nu are chef să se amestece în mulțime, poate face un grătar în fața casei sau o petrecere zgomotoasă: nu prea se mai supără niciun vecin, mai ales dacă locuiești în centru. Este așa de multă gălăgie că nu mai contează. Mă uitam ieri pe străzi și mă gândeam la modul în care petrecem noi, românii, ziua națională, cu fanfare și coroane de flori la mormintele eroilor. Nu zic că nu trebuie să ne cinstim eroii, dar poate ar trebui să găsim și noi o zi din asta de primăvară sau vară și să serbăm ceva, să petrecem și noi ca oamenii, nu înghețați de frig și cu fanfare. Poate facem ziua Dracula, ca să vină și turiști din belșug, hahahhaa!

Revenind la petrecerea olandezilor: cred că n-am mai văzut vreodată atâta îmbulzeală, pe un teritoriu atât de vast. Am încercat să ocolesc totuși nebunia cea mare din centru, dar pe oriunde mergeam tot mă împiedicam de oameni. Mi-a plăcut, dar o zi și o noapte îmi sunt de ajuns și sper ca de luni orașul să redevină cel pe care-l cunosc. Nu o să mai fie el la fel de liniștit cum era astă iarnă, că a început sezonul turistic, dar măcar nu voi mai face „baie de mulțime” pe oriunde mă duc.

Ziua Reginei Amsterdam

Muzicanți Ziua Reginei Amsterdam

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *