Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted by on 21 iun., 2019 in General, Olandezi | 0 comments

Zilele Grădinilor Deschise

În fiecare an, în Amsterdam se organizează Zilele Grădinilor Deschise, sau Open Tuinen Dagen, pe olandeză. Timp de trei zile, într-un weekend, în jur de 20-30 grădini din centrul orașului sunt deschise pentru vizite. O parte din grădinile alese aparțin unor muzee sau firme, iar restul sunt grădini private, ale oamenilor care locuiesc acolo. 

Dacă te plimbi pe canalele orașului, o să admiri florile din micile grădini din fața caselor, sau florile de la ferestre, dar, ce n-o să vezi, sunt grădinile interioare. Toate casele din zona canalelor (de fapt din tot orașul), au curți interioare. Și cum olandezii sunt mari iubitori de plante, se iau la întrecere care crește o grădină mai frumoasă. Cu atât mai mult cu cât oamenii care locuiesc în zona canalelor din centru sunt destul de avuți și își permit să angajeze grădinari care să le facă un design special. Ziua grădinilor deschise e unul din momentele mele preferate din an, când pot să văd ce e în spatele ușilor de obicei închise. 

Nu am vizitat toate grădinile, n-am avut timp (plus că le-am sărit pe unele pe care le știam deja, și care pot fi vizitate și în restul anului), dar a fost atât de relaxant să mă plimb de colo-colo, să mă opresc pentru o cafea sau o supă, o plăcintă cu mere – majoritatea grădinilor aveau aranjate standuri cu ceva bunătăți, muzică sau alte activități, de exemplu jocuri pentru copii. Tema de anul acesta a fost „arta în grădini”, așa că multe dintre grădinile alese aveau diverse sculpturi, aranjamente artistice sau chiar graffiti. 

Informații utile: biletul costă 20 de euro și e valabil pentru trei zile (însă doar o vizită pe grădină).

Acum vă las cu niște poze, să vă răcoriți un pic cu florile de după ploaie:

Ziua Grădinilor Deschise 01
Ziua Grădinilor Deschise 02
Ziua Grădinilor Deschise 03
Ziua Grădinilor Deschise 04
Ziua Grădinilor Deschise 05
Ziua Grădinilor Deschise 06
Ziua Grădinilor Deschise 07
Ziua Grădinilor Deschise 08
Ziua Grădinilor Deschise 09
Semnatura

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Șapte sate olandeze de poveste | Dana rozMarin - […] Markermeer, absolut superbe. Când am văzut pentru prima dată Volendam, cu casele lui verzi, cu grădinile pline de flori…
  2. Înapoi la normal | Dana rozMarin - […] mă duc să mă pregătesc că e ziua grădinilor deschise în West și vreau să le […]

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *