Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on 7 dec., 2017 in General, Olandezi | 0 comments

Școala Românească din Amsterdam

Acum câteva săptămâni am fost invitată la Școala Românească din Amsterdam, în calitate de fotograf. Ce bine mi-a picat invitația, că de mult vroiam să scriu despre ei! Un proiect al ROMPRO, aceasta este o școală de weekend pentru copii și părinți. Copiii merg acolo pentru a participa la diverse activități și ateliere în limba română, pentru a învăța despre cultura românească și tradiții. Părinții – pentru a socializa, pentru a sta de vorbă cu invitații speciali, sau pentru a învăța limba română (cei care vin din alte țări, evident). 

Nu știu dacă v-ați gândit vreodată la asta, mai ales dacă nu aveți copii sau nu locuiți într-o țară străină, dar este foarte important pentru copil să aibă contact cu alți copii vorbitori de limba română, să fie în contact chiar și numai din când în când cu un mediu unde se vorbește limba noastră natală. Desigur, părinții sunt cei care fac munca cea mare de a-i învăța limba, de a-i încuraja să o vorbească, dar, în marea parte a timpului, acești omuleți trăiesc în societatea olandeză, vorbesc olandeza (ceea ce e foarte bine, că doar trebuie să se integreze aici) și au parte de puține interacțiuni cu vorbitori de limba română. Această limbă ajunge să fie pentru ei o limbă ciudată pe care doar părinții o vorbesc, pe care ei trebuie să o învețe deși nu înțeleg exact de ce. Există și cazuri în care unul dintre părinți are altă naționalitate, și atunci e și mai complicat. Știu că sunt familii care au ales să nu-și învețe copiii limba română, ceea ce mie mi se pare de neconceput, dar fiecare face cum dorește și cum îi e mai ușor. Pentru cei care au ales totuși prima variantă, cred că această școală este un lucru foarte bun. 

Școala Românească Amsterdam 01

Tare mult mi-a plăcut la ei la școală! Programul meu a fost în felul următor: întâi discuție cu părinții, povestit despre fotografie și blogăreală, apoi intrat în clase pentru a fotografia copiii în timpul activităților. Mi-a părut rău că n-am avut mai mult timp pentru fotografii. Aș fi stat mai mult în fiecare dintre clase (ce păcat că n-am stat mai mult la grupa de pitici, care făceau yoga! dar era întuneric și nu ieșea mare lucru, așa că a trebuit să merg la următoarea clasă). Una dintre grupe avea atelier de teatru, piticii, după cum am spus, făceau yoga și dans, iar cea de-a treia grupă a „frământat” o prăjitură imaginară, iar când i-am găsit eu, construiau o casă și învățau formele geometrice.

Era o atmosferă caldă în clase, copiii erau vizibil încântați de ceea ce făceau și mai că-mi venea să mă așez în bancă și să mă joc alături de ei. Profesoarele – foarte răbdătoare și calme, își făceau treaba cu mare drag și asta se simțea. Nu știu părinții cât s-or fi distrat, poate era mai bine pentru ei să meargă la o bere până terminau copiii activitățile, dar sper că le-a plăcut și să stea la povești în bucătăria primitoare a școlii. 

Puteți să citiți jurnalul de școală pentru a afla mai multe despre activitățile care au loc la școala românească, și îi puteți contacta dacă sunteți interesați să vă înscrieți copilul. Eu zic că merită încercat măcar. Câteva poze ca să vedeți cum ne-am distrat:

Școala Românească Amsterdam 02
Școala Românească Amsterdam 03
Școala Românească Amsterdam 04
Școala Românească Amsterdam 05
Școala Românească Amsterdam 06
Școala Românească Amsterdam 07

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Români în Olanda: Cătălina Robu | Dana rozMarin - […] Povestește-mi despre implicarea ta în proiectul Școala Românească. Ce face această școală și de ce ai ales să îi…

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *