Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on 4 aug., 2013 in Olandezi | 0 comments

Costum popular olandez

Ca să nu mai zică lumea pe la colțuri că degeaba am studiat etnologia în facultate, o să vă prezint azi costumul popular olandez. N-am să-i fac o analiză amănunțită, așa, ca Marioara Murărescu în emisiunile ei, că nu mă pricep atât de bine; știu doar că toate costumele olandeze au ceva în comun: saboții de lemn, pantaloni bufanți pentru bărbați și o bonețică de diverse forme pe care o poartă femeile.

Vreau să vă arăt totuși ce varietate de costume poate fi găsită într-o țară mică precum Olanda și ce colorate sunt costumele din unele zone în comparație cu acel costum alb-negru-roșu, cu bonetă țuguiată, care apare pe vederi și care, pentru mulți oameni, reprezintă îmbrăcămintea tradițională olandeză. Acel costum este din Volendam, un sat de pescari din provincia Noord-Holland și a devenit cumva (nu se știe cum) un simbol al tradiției olandeze, poate pentru că este mai elegant, dar el nu este nici pe departe unicul costum popular.

Poze în costum tradițional - Volendam

Desigur, costumul popular nu prea mai este purtat în viața de zi cu zi – cu mici excepții. De exemplu, în Volendam, nu este neobișnuit să vezi localnici purtând costumul în drum spre biserică sau piață. Mă întreb uneori dacă o fac cu adevărat din dragoste pentru tradiție sau sunt plătiți de primărie să umble îmbrăcați așa, Volendamul fiind unul dintre satele cele mai vizitate de turiști. Având în vedere mândria care se citește pe fața acelor oameni când se plimbă gătiți prin sat, cred, totuși, că este vorba de dorința de a păstra vie tradiția, și nu de alte șmecherii.

În alte zone ale țării costumul popular poate fi total diferit, și unele chiar m-au surprins prin culorile lor vii – eu având impresia că olandezii nu ar putea să aibă asemenea haine colorate, că tradiția lor religioasă s-a impus și în hainele purtate de-a lungul vremii și că umblă toți doar în haine alb-negru. Din păcate eu nu am poze care să ilustreze diversele variante ale costumului, dar am găsit două website-uri bune de studiat: un site olandez și unul american. Cel mai tare m-a distrat costumul înflorat din Friesland, care este colorat în toate variantele lui, unele fiind chiar roz (culoare pe care eu n-am mai văzut-o la costumele populare, probabil este ceva de inspirație modernă) și cel mai mult îmi place capișonul femeilor din Zeeland, cu plăcuțele lui aurii.

Pentru cei care vor să își facă poze în costum popular olandez, există câteva locuri care oferă asemenea servicii, din păcate, din câte știu, nu au disponibile decât costume din Volendam: un studio foto în Volendam, unde mă gândesc să mă duc și eu o dată, de distracție, și unul în Amsterdam, care nu are website, dar vă dau adresa: strada Rokin, nr.10 (aproape de Madame Tussauds); arată cam așa:

Unde să faci poze în costum popular olandez în Amsterdam


Cam atât cu elanul meu etnografic pe ziua de azi. Sper că a fost distractiv 😛

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *