Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted by on 7 feb., 2022 in General, Olandezi | 2 comments

O dimineață cețoasă în Den Helder

Den Helder este cel mai nordic oraș al provinciei Noord-Holland (dacă nu punem la socoteală și insula din Marea Wadden). Aici se afla principala baza navală a țării, și întreaga sa istorie este legată de mare, bărci, călătorii. Multă lume îl știe doar ca stație de feribot: de aici se ia feribotul care te duce in Texel, una din insulele din nordul Olandei. Dar Den Helder este și un oraș ce merită vizitat, în principal pentru a vedea portul vechi și Muzeul Marinei, sau pentru a te delecta cu o plimbare cu bicicleta în afara orașului, de-a lungul apei, până la plajă și pădure.

Den Helder 01

În dimineața în care am ales să merg în vizită, pentru a vedea și altceva din oraș decât drumul până la feribot, s-a lăsat o ceață densă. Deh, ianuarie în Olanda! Când am ajuns în zona vechiului port, Willemsoord, bărcile erau învăluite într-o mare de abur. Era foarte liniște, doar câte o mașină mai intra în zonă din când în când, probabil oameni care lucrează acolo. Treptat, a început să iasă soarele, și să străbată prin ceață. Era o atmosferă de poveste (dacă îți place ceața). Pe faleză, unde m-am dus să mă uit la mare un pic, era doar soare, nici urmă de ceață. În zare se vedea insula Texel, iar feribotul își făcea neîncetatul drum dus-întors. După o plimbare pe faleză, m-am întors să mai fac câteva poze cu bărcile, și cu intenția de a vizita restul orașului. Din păcate, Muzeul Marinei era închis, pentru că Olanda era încă în lockdown. În câteva minute, a venit un aer rece dinspre mare și a dispărut soarele, iar mie mi-a intrat frigul până în oase. M-am mai plimbat un pic prin centru, dar nu am rezistat, și, după ce mi-am cumpărat o pâine cu scorțișoară de la o brutărie, am plecat spre gară, visând cum o să mănânc acea pâine cu lapte fierbinte.

Dacă aveți ocazia să vizitați Den Helder, îl recomand călduros. Mai ales vara, când zona portului vechi e plină de terase pe malul apei, printre bărci. Poate data viitoare când merg in Texel reușesc și eu să mă opresc acolo la o bere.

Den Helder 02
Den Helder 03
Den Helder 04
Den Helder 05
Den Helder 06
Den Helder 07
Den Helder 08
Den Helder 09
Semnatura

2 Comments

  1. Den Helder este cel mai nordic oraș al Olandei

    Depinde de „Olanda”. 😀

    Sunt ceva orașe mai la nord de Den Helder în Friesland și Groningen.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Redescoperirea răsăriturilor | Dana rozMarin - […] ăsta va rămâne în istoria personală ca anul în care am făcut pace cu trezitul de dimineață. Cum și…

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *