Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on 18 nov., 2013 in General | 8 comments

Când Facebook îți strică reputația

Adică pe cea a blogului, nu pe cea personală (deși are câteva metode bune de a o distruge și p-asta). Vorbeam zilele trecute cu o fostă cititoare a blogului și mi-am amintit că n-am mai scris despre acest subiect, deși era în plan, la un moment dat. De ce este tipa asta fostă cititoare și nu actuală? Nu pentru că s-ar fi săturat de scrierile de pe minunatul meu blog, ci, pentru că, de acum câteva luni de când Facebook a hotărât să blocheze accesul la blogurile mele, ea nu a mai îndrăznit să-l acceseze, de frică să nu-i umplu calculatorul cu viruși. Ca ea, sigur mai sunt și alții. Și nu-i condamn; de ce să riște să deschidă un site potențial periculos/abusive? Pentru că, dragii mei, așa a considerat Facebook că sunt cele două bloguri ale mele și, prin urmare, a pus un avertisment pentru oamenii care încercau să le acceseze dând clic pe linkurile share-uite pe frumoasa rețea de socializare.

Ca să fiu mai explicită, ce s-a întâmplat, de fapt: într-o bună zi am fost informată de câțiva prieteni că nu-mi mai pot accesa blogurile (adică nici Rozmarinul, nici Amsterdamianul). M-am gândit că are serverul vreo problemă; am încercat să intru pe ambele (scriind adresa direct în browser) și mergeau. Am intrat cu diverse browsere, totul bun și frumos. După câteva investigații, am aflat că prietenii care mi s-au plâns încercaseră să acceseze linkurile postate pe FB. Încerc și eu și, surpriză: un avertisment cât se poate de frumos care arăta așa:

Trend Micro warning on Facebookon-Facebook

Acum, câți dintre voi ar fi apăsat butonul de „Ignore”? Cu siguranță numai câțiva, că până și mie mi-era frică s-o fac, deși știam foarte bine că blogurile mele sunt total nevinovate. Am început investigațiile, împreună cu specialistul din dotare, și, după ore întregi de căutări și încercări, am aflat cum stă  treaba. În primul rând, nu Facebook este compania căreia trebuie să i te adresezi pentru această problemă; ei n-or să facă absolut nimic în această privință – am încercat, fără succes, înainte să descoperim acest articol. Ei au parteneriate cu diverse firme externe care monitorizează ce se postează pe rețeaua de socializare și, din când în când, blochează unele site-uri pe care le consideră ei periculoase. După ce criterii? Nu e prea clar, dar se pare că nu le-au plăcut ale mele. De două ori. Da, de două ori m-au blocat. Nimic nu garantează că n-or s-o mai facă, deși de ambele dăți au constatat că nu e nimic periculos și m-au deblocat fără probleme. Măcar acum știu ce am de făcut, dacă se mai întâmplă. Problema este că în acest fel pierd cititori; partea bună e că nu fac bani din bloguri, așa că nu pierd și bani, că altfel m-aș supăra și mai tare.

Ce este de făcut dacă sunteți posesori de bloguri și o pățiți? Trebuie să mergeți la cei de la Trend Micro, să verificați site-ul, apoi dacă e cazul să faceți cerere de re-evaluare/re-clasificare: link-ul „RECLASSIFY REQUEST”. Dacă problema nu este reală or să vă reabiliteze destul de rapid și or să meargă și linkurile de pe FB. Între timp, anunțați cititorii cum stă treaba și că în curând situația va reveni la normal. Unii n-or să vă creadă, dar asta e, trebuie să vă asumați niște pierderi.

Ce este de făcut dacă ești un cititor al unui blog și vezi această problemă? Încearcă să intri pe blogul respectiv scriind adresa direct în browser și vezi dacă mai primești eroare, și anunță-l și tu pe omul ăla, proprietarul blogului, dacă-l cunoști, ca să poată să repare situația. Există și un loc unde poți verifica singur dacă un website este curat sau nu: Sucurí Security.

Cam asta ar fi, sper ca reputația acestui blog să nu fi fost afectată totuși prea mult de acele episoade și să nu mai am parte prea curând de încă unul, că este tare frustrant. Iar vouă vă doresc să n-o pățiți!

8 Comments

 1. E bine de stiut… desi sper sa nu fie nevoie! Initial, m-am gandit ca te-a raportat cineva,din niscaiva motive. Nu mi-am imaginat ca exista un fel de politie FB pentru link-urile plasate pe Facebook! In fine, asta. Sa ai o saptamana buna, dragalaso! 🙂

  • M-am gândit și la varianta asta, la început, când încercam să aflu ce s-a întâmplat. Din fericire, n-a fost cazul 🙂 O săptămână bună și tie!

 2. atentie la reputatie ca nu se stie! 🙂
  deci cum? … daca pierzi cititori mai merge, dar daca ai pierde bani ar fi jale? :)) ai-ai-ai!!

  • Cam asa ceva: iertam totul – pana la bani 😛 Ca doar locuiesc in Olanda, nu? Tara cu oamenii cei mai zgarciti din Europa, trebuia sa invat si eu ceva de la ei!

  • Acuma, pe bune, nu asta am zis eu mai sus, dar fiecare poate sa inteleaga ce vrea, inclusiv ca m-am „olandizat” 🙂

 3. Politie zici??? Eu cred ca cineva tia facut rau. Sunt site-uri pe facebook care activeaza de ceva ani … undei politia?

 4. Si pana la urma din ce motiv s-a intamplat totul?
  Felicitari pentru articol si solutii, e bine de stiut ca exista undeva, dar e si mai bine sa nu ai nevoie de el 🙂

  • Pai nu am primit nicio explicatie de la firma respectiva. Ei doar scaneaza automat si mai blocheaza cate unul din cand in cand. Cand am cerut re-evaluarea, m-au deblocat fara comentarii, asa ca habar n-am ce li s-o fi parut lor dubios 😀 Numai ca site-urile mele sunt foarte bine ingrijite, ca am specialistul in casa, asa ca sunt foarte sigura ca sunt in regula cu totul, deci nu ar trebui sa aiba motive. Eh, oricum, bine ca stiu ce am de facut acum, desi sper sa nu mai am nevoie!

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *