Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on 17 mai, 2015 in General, Olandezi | 0 comments

Bucătării rostogolitoare și o mare de lasere peste oraș

Se vede că vine căldura, au început festivalurile în aer liber în Amsterdam. Săptămâna asta a avut loc Rollende Keukens – „bucătăriile rostogolitoare”, cum îmi place să îi zic festivalului, pe românește. A început de miercuri și se termină azi. Mi-am cam făcut veacul pe acolo, toată lumea vroia să îl încerce, cred că tot orașul s-a perindat prin Westerpark zilele astea. Joi a fost și zi liberă în Olanda, așa că toată ziua mi-am petrecut-o mâncând, vorbind și stând pe iarbă, la soare (cu geaca pe mine, să nu cumva să vă faceți iluzii!).

În mod normal, cam de la ora 2 încolo, locul este plin, iar pe seară este călcare în picioare, dar azi m-am dus la 12, când abia se deschidea, ca să fac poze. Îmi plac la nebunie mașinuțele astea cu mâncare și-am vrut să le prind în toată splendoarea. De mâncat am mâncat ca și cum ar fi fost Crăciunul, pentru că mai fiecare „restaurant” avea și variante vegetariene. Am încercat celebrul burger din alge, Dutch Weedburger, am mâncat porumb copt, clasic dar și cu fulgi de cocos (aș fi vrut să iau tot stocul!), clătite, falafel și lista poate continua 😀

Au rămas neîncercate cele două rulote care vindeau mâncărică făcută din insecte, dar am văzut multă lume care stătea la coadă ca să deguste.

Standul cu insecte

Încă mă mai îmbie, pentru că aud muzica de la mine din casă, dar odată și-odată trebuie să ne și oprim, nu?

Tot săptămâna asta, cei de la Rijksmuseum mi-au făcut o mare bucurie: pentru trei nopți, Museumplein a fost acoperită de o mare albastră de lasere. Este vorba de un proiecțel de artă care vrea să ne reamintească de faptul că Olanda se află sub nivelul mării și pe care Rijkmuseum l-a găsit a fi cea mai bună modalitate de a sărbători achiziția unei noi picturi, care ilustrează inundația din 1651 din Amsterdam. Am aflat de evenimentul acesta din întâmplare, nu prea i s-a făcut publicitate, dar am încălecat bicicleta imediat ce-am auzit de el, și n-am fost dezamăgită. Atmosfera era superbă, cu valuri albastre ca de abur care treceau pe deasupra capului, oameni care stăteau întinși pe iarbă și priveau valurile, și multă liniște. Era un pic ireal. M-a făcut să mă gândesc mai mult la aurora boreală decât la mare, probabil că fiecare vede ce vrea, sau ce visează să vadă.

Aștept acum cu nerăbdare să văd ce aduce săptămâna viitoare! La voi cum a fost? Ce ați făcut interesant?

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *