Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on 19 mart., 2014 in General, Olandezi | 5 comments

Primul meu vot în țară străină

Azi au fost alegeri locale în Olanda. Nefiind cetățean olandez, nu am voie să votez în alegerile naționale, dar am dreptul să votez în cele în care se aleg membrii consiliilor locale. M-au surprins, mai întâi, acum vreo lună, cu o scrisoare în limba română, în care mă anunțau că pot să merg să votez. După aia nu m-au mai surprins, că au trimis totul în olandeză, numai mevrouw Marin în sus, mevrouw Marin în jos.

Oameni organizați, olandezii, au făcut niște website-uri unde completai un chestionar ca să vezi care partid ți se potrivește cel mai bine. Aveai de ales între niște declarații, iar la final ți se afișa topul partidelor care au o viziune apropiată de a ta, plus persoanele care au făcut acele declarații cărora le-ai acordat punctaj mare. Am înțeles că nu toate chestionarele astea ajutătoare erau bune de ceva, cel pe care l-am făcut eu a fost chiar OK, a ieșit în direcția în care eram deja orientată. Mi-am exersat și bruma de olandeză pe care am învățat-o până acum, l-am forjat și pe prietenul meu bun, google translate, și azi, în ziua votului, eram bine pregătită, gata de atac. Ce nu mi-a explicat și mie nimeni a fost dacă aleg omul sau partidul.

Stembureau

 

Dar a trebuit să aștept până seara ca să aflu răspunsul, când am ajuns la secția de votare și mi s-a întins un cearșaf imens cu liste de nume – aveam de ales omul. Am biruit însă, am folosit creionul de culoare roșie, legat cu sfoară, ca să încercuiesc alegerea, și-am reușit și minunea de a împături cearșaful la loc, așa cum era la început. M-a uimit faptul că nu exista „ușă” la cabinele de vot, și cei care așteptau la rând în spatele meu puteau să vadă pe unde încercuiam. Probabil modelul ăsta de cabine deschise este inspirat din modelul ferestrelor fără perdele, cum le place lor să aibă, de se vede totul în casă. Nu există secrete aici!

Mi-a plăcut primul meu vot pe tărâm olandez. Face bine să știi că ești și tu luat în calcul la decizii, nu doar la plata de taxe. Și m-am simțit un pic mai acasă, deși poate sună ciudat. Voi ați votat azi?

5 Comments

  1. si pe mine m-au tot stresat astia cu niste formulare, sa ne puna pe listele electorale. dar nu era numele nostru, ci al fostilor chiriasi asa ca am dat ignore. pana mi a venit hartie cum ca daca nu s trecuta pe lista apoi sa ma trec, ca eu stau la adresa x, ca de nu, risc o amenda de 1000 de lire. am excutat, toate ca toate pan la bani :-p

    • Și? Ai și votat până la urmă? Sau doar te-ai înscris pe liste?

      • nu cred ca fu cazul, doar m am inscris

  2. Da, am votat. Și pe mine m-a luat prin surprindere faptul că a fost listă de persoane, nu de partide. Până la urmă partidele au făcut campanie, nu a venit fiecare din mia aia de oameni cu propriul program. But anyway. Am votat pentru primul de pe lista partidului cu care intenționam să votez și asta a fost.

    • Bravo, bravo, ai făcut un om fericit 🙂

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *