Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on 13 feb., 2014 in General, Olandezi | 14 comments

Poliția din Amsterdam și infractorii periculoși care nu aruncă gunoiul cum trebuie

Vroiam de mult timp să vă povestesc despre o întâmplare care dovedește vigilența poliției olandeze, dar am tot amânat-o, și aproape uitasem de ea până de curând, când am auzit încă una foarte asemănătoare. Trebuie să știți că poliția din Amsterdam a terminat de prins toți criminalii, hoții și violatorii, așa că a trecut la o altă categorie periculoasă: cei care nu-și aruncă gunoiul în mod regulamentar.

Acum, fără ironie, colectarea gunoiului este o treabă foarte serioasă, care se face într-un mod foarte organizat în acest oraș: se reciclează mult, există containere speciale pentru diverse materiale, plasate destul de bine și des prin oraș; fiecare zonă are clar desemnate zilele în care se golesc ghenele sau când ai voie să scoți în fața casei „gunoiul” de dimensiuni mari, gen mobilă veche, pe care vin să îl ridice, cu alte mașini decât cele pentru gunoi normal. Mai sunt și zone în care nu există ghene, în special în centru, așa că toată lumea are o zi anume de scos pungile de gunoi în fața casei. Să nu vă mirați dacă veniți în vizită în Amsterdam și vedeți, într-o dimineață, minunatele străzi de pe marginea canalelor pline de saci negri de gunoi; vor dispărea în câteva ore. Am început cu toată această teorie a gunoiului, ca să vă demonstrez cât este de important, când te muți în altă zonă, să afli când e ziua de ridicat gunoiul, altfel riști să rămâi cu el pe cap până la următoarea colectare. Și acum, care erau poveștile amuzante halucinante?

E vorba de doi oameni, care au primit amenzi pentru că nu au aruncat gunoiul în mod corespunzător: în loc să îl îndese în ghenă, au lăsat punga lângă ghenă (probabil că ghena era plină și nu au avut chef să meargă în altă parte). Iar poliția, vigilentă, s-a apucat să desfacă pungile cu gunoi și să caute printre resturi un indiciu care să-i conducă la infractori. În cele două cazuri de care am auzit, au și găsit indiciul: la unii o factură pe adresa lor, la alții o carte de vizită, cu adresa de la serviciu. La cei cu factura, au mers acasă, nu i-au găsit, le-au trimis amenda prin poștă și invitație să meargă la sediu pentru a da declație: să explice de ce au lăsat punga lângă ghenă. Chestia e că bieții oameni nici măcar nu aveau habar ce s-a întâmplat, pentru că cea care aruncase gunoiul era de fapt femeia care se ocupă de curățenie. Oricum, a fost o întreagă aventură, cu telefoane la poliție, venit poliția acasă să ia declarații (de la ambii soți, nu a fost suficient doar unul), plus aproximativ 100 de euro amendă.

Un pic mai buhuhu a fost în cel de-al doilea caz, în care tipul cu cartea de vizită s-a trezit cu trei polițai care întrebau de el la serviciu. Vă dați seama ce-o fi fost în capul omului până a ajuns la recepție ca să vorbească cu ei; te gândești la toate nenorocirile posibile – că a făcut soția accident, că a luat foc casa sau că ți-au furat-o, naiba știe la ce te mai gândești. Când, de fapt, era vorba doar de greșeala lui stupidă, că a lăsat punga de gunoi în locul necorespunzător.

Ce părere aveți? Eu una îmi fac griji când aflu că poliția se ocupă cu așa ceva, în loc să rezolve cazurile mai importante. Nu că nu aș fi de acord cu organizarea și respectarea strictă a regulilor de aruncat gunoiul, sau că nu mi se pare extraordinar cât de eficientă este reciclarea în această țară. Dar, totuși: grupuri de câte trei polițiști care să scotocească în gunoi și să mai umble și după declarații după aia? Pe bune?! Știu cazuri de furturi destule, dintre care n-am auzit să se fi rezolvat vreunul. Probabil că prin amenzile pe gunoi își fac și ei norma de cazuri rezolvate, ca să ia bonusul la sfârșit de an.

Pliant cu instrucțiuni pentru aruncarea gunoiului

Săptămâna asta am primit în poștă un pliant în care suntem învățați cum trebuie să procedăm cu tot ce avem de gând să aruncăm, cu harta ghenelor pentru sticlă, plastic, ulei și alte materiale; are inclusiv un număr de telefon la care pot să sun dacă ghena este plină sau stricată. O să-l studiez cu mare atenție, ca să nu mă trezesc că sunt infractor. Nu că aș fi atât de neglijentă încât să arunc la gunoi ceva pe care e scris orice fel de informație despre mine, dar, nu se știe niciodată, poate le-o veni ideea să stea ascunși prin tufișuri și să fiu prinsă în flagrant!

 

 

14 Comments

 1. Asta e prea tare:)))))))))))))Adevarul ca despre colectarea gunoiului am fost strict informata de cum am pus piciorusul in Olanda.Deci si acum 19 ani era la fel de important acest aspect.Nu intelegeam niciodata de ce dupa fiecare serie de shopping ,taticul meu olandez lua la puricat sacul pentru plastic sa vada ce-am mai strecurat eu pe acolo.Macar exista niste reguli,care sunt strict respectate….nu ca in Romanica noastra draga..unde dau pe ”afara” si gunoiul si infractorii.

  • Da, toată lumea ia în serios reciclarea aici, și sunt de lăudat pentru asta. Iar dacă polițiștii respectivi ar fi fost de la poliția mediului, cum a zis Ovi, ar fi fost și mai tare!

 2. nu sunt politisti „normali” ci se ocupa special de asa ceva.
  se cheama milieu politie, adica environmental police.
  e bine ca macar pentru olandezi e importanta protejarea mediului inconjurator, nu? 🙂

  • Dacă ar fi așa, aș fi impresionată. Din câte mi-au povestit oamenii pățiți, ăștia erau polițiști „normali”. Poate nu au înțeles ei prea bine, ce să zic. Poate au exact aceleași uniforme?
   Anyway, bravo lor că se preocupă de mediu, Olanda este, aparent, țara cu cel mai bun sistem de gestionare a deșeurilor, din Europa, ceea ce e mare lucru.

 3. Meanwhile, Nieuw-West e PLIN de gunoaie. N-am mai văzut așa ceva. Nu mă refer la containere, mă refer la trotuare, spații verzi, boscheți etc. Chiar mă gândeam să mă plimb într-o zi cu camera de gât, să le pozez și să le trimit primăriei. Poate nu sunt la curent.

  • Dar ce-au pățit pe acolo? Sunt gunoierii în grevă? N-ar fi rău să anunți primăria 😉

   • Habar n-am. Presupun că s-au bazat pe faptul că iarna nu se vede mizeria din cauza zăpezii așa că nu s-au îngrijit să angazeze suficienți oameni care să curețe străzile. Iarna asta însă n-a fost ca alte ierni.

 4. Cred că au importat din Elveţia astfel de obiceiuri. 🙂 Elveţienii veneau la început în Italia, în localităţile de frontieră şi aruncau gunoiul la tomberoane ca să evite sancţiunile de la ei. Acum a început şi aici selectarea atentă, care, când este dusă la extrem, este aberantă.
  Nu mai vorbim când avem în vizită rude din ţară câtă muncă de lămurire avem cu ele ca să le instruim unde ce să arunce.:)

  • Aici nu este (încă) nebunie cu selectarea, cum zici tu, și cum am auzit pe la alții. Nu toată lumea reciclează, dar cei mai mulți o fac, și o fac nesiliți de nimeni. Îmi imaginez cum este când ai rude în vizită și stai să scoți cojile de banană din punga cu hârtie și plasticul din punga cu sticle :))

   • :)) aşa e:)) iar ei aruncă, pe furiş, totul la grămadă şi zic: „după ce că plăteşti o grămadă taxa pe gunoi, mai stai să faci selectarea…”

 5. Dana, foarte tare comentariul. am ras la greu. Pune si un buton de like ca sa nu scriu un comentariu doar ca sa zic ca mi place.

  • Mersi! Lucram si la varianta cu buton de like 🙂

 6. Asa este prin toate tarile civilizate, nu doar Olanda. In Romania nu e asa, si se vede, gunoaie peste tot, strazi, sosele, paduri, rauri, lacuri, munti etc

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *