Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on 26 mart., 2014 in General, Olandezi | 8 comments

Festivalul zăpezii de primăvară

În fiecare primăvară, prin aprilie-mai, în Amsterdam e sărbătoare: sărbătoarea așa-zisei zăpezi de primăvară, sau Amsterdam Spring Celebration. Nu se referă la vreo zăpadă târzie care sperie oamenii aflați în așteptarea căldurii, ci la semințele de ulm care cad pe străzi în cantități uriașe, formând un strat serios ce arată ca un fel de zăpadă, doar că mai pufoasă și din care nu se pot construi oameni de zăpadă și cazemate. Numele îi vine și de la felul în care semințele cad din copaci pe pământ, dansând în aer exact ca fulgii de nea, creând o atmosferă tare romantică prin oraș.

Semințe de ulm pe pavaj

Cine s-ar fi gândit că olandezii sunt așa romantici încât să aibă o asemenea sărbătoare? Că se zice peste tot cum că ar fi oameni reci și deloc visători… Cât despre ulm, am mai văzut eu cum își scutură semințele, dar cred că n-am fost niciodată într-o zonă cu atâția ulmi ca să mi se pară ceva atât de frumos cum mi s-a părut aici când am văzut prima dată! Ce-i drept, contribuie la crearea acestui efect și culoarea cărămizie a orașului, casele și pavajul formând un contrast frumos cu semințele de ulm.

Abia aștept să se umple orașul și anul ăsta de zăpadă făcută din pufuleți, să ies la plimbare, s-o fotografiez și s-o filmez! Perioada oficială a sărbătoririi zăpezii de primăvară este între 21 aprilie și 21 mai, când se organizează și câteva manifestări artistice de-a lungul „rutei ulmilor” – drumul care este recomandat a fi parcurs prin oraș pentru a vedea cea mai frumoasă manifestare a fenomenului. Sper să fie și vremea bună, cu puțină ploaie în perioada aia, pentru că semințele trebuie să fie uscate ca să danseze cât mai frumos și să scoată zgomotul acela plăcut care gâdilă urechile.

Acum vă las și pe voi să visați la zăpezi care cad din pomi, că eu am visat destul:

8 Comments

 1. E prima oara cand aud de chestia asta! Probabil ca sunt o asociatie ceva ce vor sa promoveze orasul ca nu am mai auzit de ei si nici cu Wikipedia nu gasesc nicio informatie, dar oricum ar fi e interesant! 🙂
  Daca te duci sa faci foto’s sa vedem si noi, ok? :))

  • Așa zisul festival este un proiect al unei organizații, desigur: Tijdmakers. Ei organizează diverse chestii artistice, iar prima ediție a fost organizată în 2012:
   http://www.tijdmakers.nl/htmltijdmakers/portfolio/springsnow2012.html
   Dar fenomenul în sine există de când s-au plantat copacii ăștia în oraș, adică de muuult, și oamenii îl admiră și-l cântă! Eu nu aștept cu nerăbdare evenimentele lor artistice. Eu aștept pur și simplu să înceapă ulmii să își scuture semințele și să creeze atmosfera în oraș, să stau la o terasă privind „zăpada” și să pozez.
   Mai multe informații găsești dacă o să cauți în olandeză: „iepenzaadjes” sau „lentesneeuw”

 2. 🙂 Cartierul in care locuiesc se numeste ELM Park. Ironie, nu avem nici un ulm in zona!
  Foarte interesant, uite ceva demn de adaugat in lista de dorinte!

  • Caută un loc bun și plantează tu un ulm 😉 Poate ai noroc și ți-l lasă primăria în pace.

 3. Interesanta initiativa la olandezi.Mie nu mi s-a parut niciodata romantica perioada in care plutesc semintele pufoase prin aer. Tin minte ca atunci cand eram copil se adunau semintele alea pe asfalt atat de multe incat parea o patura mitoasa care la prima ploaie devenea chiar de nesuporat,dar… daca sunt mai putini plopi posibil sa fie o gaselnita buna.

 4. Rectific! Plopii au seminte naspa. Ulmii sunt faini.

  • Da, e vorba de ulmi. Semintele sunt uscate si fosnesc frumos. Mie imi place si puful de plop, dar sunt norocoasa ca nu am alergie 🙂

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *