Cum era viața în vechiul Amsterdam
Sunt îndrăgostită de Amsterdam dinainte să mă mut aici. Îmi place orașul cu canalele lui, cu bărcile și bicicletele prezente la tot pasul, cu atmosfera relaxată de orășel de provincie, cu oamenii care stau cu fața-n sus la soare ca șopârlele. Mă fascinează în special casele din centru: vechi, de lemn, cu fațadele de toate formele, care ascund atâtea și atâtea povești. De câte ori am ocazia să le vizitez și să aflu câte ceva despre ele, sunt imediat prezentă.
Din păcate, ocaziile sunt rare, pentru că acum casele nu sunt muzee, ci sunt locuite de oameni care, normal, nu au chef să le intre străini în casă să admire șemineul de la străbunicul. Noroc că se mai organizează din când în când câte o zi a porților deschise. Nici istorie prea multă nu găsesc în limba engleză, iar olandeza mea nu este nici pe departe suficientă ca să citesc povești; și mi-ar plăcea să știu cine a locuit în cutare casă, de ce s-a mutat, cine s-a certat cu vecinii și de ce. Dar astea sunt informații pe care nu am de unde să le iau, așa că pot doar să mi le imaginez. Iar dacă am ceva care să îmi stimuleze imaginația, cum ar fi niște poze cu acei oameni, cu atât mai bine!
Când am descoperit site-ul arhivei orașului, am fost tare fericită și am petrecut câteva ore bune uitându-mă la poze din vechiul (și mai puțin vechiul) Amsterdam. Cine mai are nevoie să citească povești când are atâtea imagini care să ilustreze trecutul?! Am găsit acolo poze din 1900 și chiar mai devreme, din care îți poți face o idee despre cum arăta orașul și care ar fi fost viața oamenilor în acele vremuri.
Am găsit și poze cu zona pe care e construită actuala mea casă, care au fost o adevărată delectare. Pentru cine este interesat să vadă cum arăta orașul pe când era circulat de trăsuri și nu de mașini, iar oamenii încă mai umblau îmbrăcați în costum popular, recomand site-ul Stadsarchief Amsterdam, unde pot fi găsite poze, desene, picturi, tipărituri. Se poate căuta după o stradă anume – linkul pe care l-am pus aici vă duce direct la căutarea mea după Prinsengracht, se poate filtra după tipul documentului, după colecție, constructor, numărul străzii și multe altele, dacă vrei să sapi în adâncime. Pentru cine nu știe deloc olandeză, butonul de căutare este cel numit „Zoek” 🙂 În rest, vă descurcați cu Google Translate.
Distracție plăcută!