Asigurarea medicală în Olanda
Din categoria: „bine de știut dacă vrei să te muți în Olanda”, vă prezint azi câte ceva despre asigurarea de sănătate. Am vrut să scriu și despre sistemul de sănătate în general, dar mi-am dat seama că am prea multe de zis (și nu prea de bine) și o să mă abat prea tare de la subiect, așa că l-am lăsat pentru altă dată. Azi numai despre asigurări, fără nervi și spume.
Asigurarea medicală de bază este obligatorie în Olanda. Pentru toți oamenii care au de la 18 ani în sus. Nu contează dacă ai un venit sau nu, nu contează dacă ai deja o asigurare medicală în țara de origine, trebuie musai să faci asigurare de sănătate aici. Copiii până în 18 ani intră în asigurarea părinților (au subvenții de la stat). Pachetul de bază, cel care este obligatoriu, trebuie să acopere costuri pentru investigații minime: vizita la doctorul de familie (huisarts), intervenția ambulanței, spitalizarea, moașa, consult la dentist etc. Costul acestui pachet este undeva în jur de 100 de euro pe lună (in 2014). Pentru orice alte servicii extra, plătești în plus pentru pachetul ales de tine.
Ce trebuie să știi înainte să-ți faci asigurare medicală în Olanda:
- există mai multe companii de asigurare, poți alege oricare dintre ele, sunt obligate să te primească
- multe companii oferă ca beneficiu angajaților plata asigurării de sănătate (uneori și pentru parteneri) – a se discuta la negocierea contractului
- chiar și atunci când nu plătesc integral asigurarea medicală, majoritatea firmelor au contracte colective cu o companie de asigurări și oferă posibilitatea achiziționării unui pachet la preț redus
- poți schimba compania la care ești asigurat o dată pe an (la sfârșitul anului, cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie anul următor)
- te poți înscrie la un medic de familie numai după ce ai contract de asigurare
- medicul de familie te va consulta întotdeauna primul, înainte de a te trimite la specialist (și îți urez succes în a-l convinge să facă asta!)
- pentru investigațiile care sunt acoperite de firma de asigurare există uneori niște cozi tare lungi (în sensul că ești programat peste câteva luni)
- dacă nu ai asigurare medicală vei primi o amendă care este mai mare decât suma pe care ai fi plătit-o pentru pachetul de bază.
Alte lucruri interesante în legătură cu asigurarea de sănătate:
- unele cabinete medicale se ocupă singure să obțină banii de la asigurator, tu doar mergi la investigații și arăți cardul de asigurare; altele îți vor cere să plătești pe loc, sau îți vor trimite factura acasă, după care tu vei trimite scrisorică la firma de asigurare ca să ceri banii înapoi.
- există un lucru numit franșiză (eigen risico), care este impusă de stat și creste de la an la an; asta înseamnă că o parte din costurile medicale o să o acoperi tu întotdeauna. În 2014, eigen risico este 360 euro minim. Nu toate investigațiile și procedurile medicale intră aici (treaba asta este un pic mai complicată, n-o să intru chiar în detalii). Să dau mai bine un exemplu: să zicem că în anul 2014 ai avut cheltuieli medicale de 600 de euro; din ăștia, 100 de euro sunt excluși din categoria eigen risico, și vor fi plătiți de către societatea de asigurare. Mai rămân de plătit 500 de euro, din care tu o să scoți din buzunar 360, restul asiguratorul.
- costurile medicale sunt foarte mari, merită să ai asigurare medicală de bază (sau una mai cuprinzătoare, dacă te știi cu diverse probleme)
- mulți expați, din cauza costurilor ridicate, dar și din cauza neîncrederii în doctorii olandezi, aleg să plătească doar asigurarea de bază și să meargă în țara de origine pentru consulturi de specialitate, nașteri sau dentist. Există întotdeauna un risc aici: de exemplu, dacă ai probleme cu spatele (sau faci entorsă, ca mine) și ai nevoie de multe ședințe de fizioterapie, nu poți să iei săptămânal avionul și să mergi în altă țară pentru asta, va trebui să o rezolvi local. Și nici nu mai pun la socoteală diverse accidente, care sunt total imprevizibile și foarte costisitoare. Însă unii oameni preferă să își strângă un fond de rezervă pentru asemenea accidente și să plătească în continuare doar asigurarea minimă.
Pentru informații suplimentare, excepții și câteva linkuri către website-urile companiilor de asigurări, intrați aici. Eu aș mai adăuga și De Amersfoortse și Delta Lloyd la listă. Informați-vă bine înainte de a alege compania și pachetul de asigurare. Eu am ales să am un pachet de asigurare cât mai complet și am studiat o zi întreagă diferențele între cele două companii de asigurare dintre care trebuia să aleg. Ce îmi place este că pot să aleg pachetul în funcție de ceea ce mă interesează (de exemplu pot să aleg compania care acoperă o sumă mai mare pentru ochelari și lentile sau fizioterapie). Ce nu îmi place, este eigen risico – după ce plătesc o grămadă de bani lunar, mai trebuie să-i scot și p-ăștia din buzunar. Dar… noi să fim sănătoși, cum s-ar zice, ca să avem de unde plăti banii către minunatele companii de asigurări, atât de drăguțe și folositoare!
In ce asigurari intra consultul la dentist? In ce am gasit eu nu intra. Deci tu zici ca doctorul de fam, moasa, consltdentist se fac pe gratis, fara sa platesti 360 euro. Si la specialist platesti mereu pana in360, nu?
Tu la ce companie ai asigurare?
As adauga ceva la postul tau:studentii din eu care nu lucreaza nu sunt nevoiti sa si faca asigurare med, pot sa aiba doar cardul european. Acuma ce nu stiu eu e daca atunci cand imi fac asigurarea imi va cere sa divedesc ca am card eu, ca nu am.
Eu știu că în orice asigurare de bază intră consultul la dentist; dar numai consultul, nimic altceva (poate consult doar în caz de urgență?). Nu sunt însă specialist în asigurări, așa că nu mă crede pe cuvânt 🙂
Doctorul de familie, moașa și ce am mai înșirat eu acolo nu se fac gratis; sunt însă acoperite de orice asigurare și nu intră toate în suma pe care ți se cere s-o plătești din buzunar. De exemplu, nu intră în eigen risico un consult standard de 10 minute la medicul de familie, dar alte chestii pe care ti le face medicul de familie intră acolo (și el face multe, de la controale și analize ginecologice, la operații minore). Deci nu plătești eigen risico doar pentru specialist, plătești și pentru medic de familie. Dacă vrei să știi exact ce intră și ce nu în suma aia de 360 de euro, trebuie să întrebi compania de asigurare pe care o alegi.
Faza cu studenții este adevărată, de aia am zis să se uite lumea pe alte site-uri pentru excepții. Este foarte probabil să îți ceară să arăți cardul atunci când mergi să faci asigurarea.
De unde aveti informatia ca studentii ue din Olanda nu au nevoie decat de ardul europea ?Un text se lege mi -ar fi de folos
Mersi
Am pus linkul către site-ul I am Expat în articol. Ăsta e linkul pentru situațiile care fac excepție de la reguli:
http://www.iamexpat.nl/expat-page/official-issues/insurances/health-insurances/other-health-insurances
Găsești acolo mai multe linkuri utile.
Poți citi și aici despre condițiile de asigurare:
https://www.studyinholland.nl/practical-matters/insurance/healthcare-insurance
http://www.internationalstudentinsurance.com/netherlands-student-insurance/
Dar, dacă ai nevoie de o confirmare oficială, cel mai bine e să te adresezi autorităților competente, eu nu sunt expert în legislația olandeză 🙂
Site util pentru alegerea unui asigurator:
http://www.independer.nl/zorgverzekering/intro.aspx
Mersi!
ma gandeam ca numa n Romania cetatenii fara venit platesc sanatate. pai daca n au venit…de unde sa plateasca?!
Să plătească dom’le din ajutoarele sociale 🙂 Nu știu exact care sunt regulile pentru cei care au un venit foarte mic (sau inexistent), dar parcă am auzit că se face o reducere la costul asigurării…
sa inteleg ca ale noastre carduri europene de asigurari de sanatate nu sunt folositoare?…
am prieteni rezidenti in germania care il folosesc in mod frecvent asigurand in sistemul german numai copiii(140eur/copil)ei renuntand la a platii orice fel de asigurare de sanatate germana pt ei…
Le poți folosi dacă stai aici doar o perioadă. Dacă ești înregistrat oficial în Olanda, este obligatoriu să ai asigurare olandeză (primești o amendă usturătoare dacă ești descoperit că locuiești aici de câteva luni și nu ai asigurare – și, de obicei, ești descoperit).
imi cer scuze ca insist..eu si sotul meu la inceputul lunii iunie finalizam procedura de cumparare a unui apartament in Olanda(Aalten)…in prima faza vom sta acolo cat renovam(2-3 saptamani)dar inevitabil vom merge sa facem procedurile de inscriere oficiala si vom deschide un cont la banca pentru a putea face platitile necesare cheltuielilor curente..in acest caz ar trebuii sa avem asigurare medicala olandeza?…eu ma bazam in prima faza pe cardul european de sanatate,plecand de la ideea ca nu putem sta acum mai mult 2-3 saptamani…desigur,in momentul in care vom sta definitiv ,e normal sa ai asigurare olandeza…nu-mi e clar daca se face diferenta intre a te inregistra oficial la primarie si a locuii efectiv acolo..
apreciez si multumesc pentru orice sfat!
Sfatul meu este sa suni la o companie de asigurari din Olanda, de exemplu de Amersfoortse, si sa-i intrebi. Ei iti pot spune mai precis care sunt optiunile in aceasta situatie. Poti vorbi in engleza cu ei, nu-i nevoie sa stii olandeza.
multumesc,asa am sa fac..
sper sa ne decurcam,deja am inceput sa am emotii!!!
apropo de preturi si costuri…
dupa cum spuneam ,eu si sotul meu ne pregatim sa achizitonam un apartament in Aalten..
datorita faptului ca noi nu stim decat engleza la nivel mediu,avem nevoie(asa e legea) de asistenta unui interpret autorizat..
am primit din partea notarului estimarea pentru interpret…
aproximativ 650 euro!!!!!
fabulos!!!!
eu ma gandeam ca nu v-a fi ieftin dar nici asa!!!!
sunt fara cuvinte!!!!
Mda, trebuie să te obișnuiești cu aceste costuri nesimțite dacă vrei să locuiești în Olanda.
Buna,
as vrea si eu sa va intreb pe ce perioada de timp se fac contractele si daca pot intrerupe oricand contractul.
Multumesc,
astept un raspuns
Contractele se fac pe un an, în mod normal. Este posibil să existe și alte variante, trebuie să te interesezi la compania de asigurări.
Buna:)..am si eu o nelămurire ..Stiu ca daca beneficiezi de asigurare in Olanda,primesti si bani înapoi.Eu am avut o asigurare la care plăteam 120 de euro lunar,din care primeam înapoi 50 .Am facut o cererea online dar in acelasi timp nu mai aveam adresa din Olanda.Acum nu stiu cum sa fac sa mi recuperez bani.Ma poti ajuta?Multumesc.
Sună la instituțiile abilitate.
Bună ziua lucrez de ceva timp într-un orășel din Olanda lunar mi se oprește aproximativ 90 de euro pt asigurarea medicala am înțeles după unele saituri ca o poți recupera ori când dacă nu ai avut nevoie de serviciile lor îmi puteți spune mai multe lucruri cum o pot recupera și eu
Se pot recupera o parte din acesti bani in momentul in care declari taxele anuale. Pentru mai multe informatii trebuie sa vorbesti cu un specialist in taxe.
In cit timp tb asig med da la inreg la primarie?
Buna seara.Mam inregistrat in olanda acum o sapt si mia venit Bsn dar job nu am inca.E obligatoriu sa ami fac asigurarea de sanatate?Cardul european nu e valabil?
Cardul european este potrivit pentru sedere temporara. Daca te-ai mutat aici, esti obligat sa ai asigurare medicala; mi se pare ca ai la dispozitie patru luni ca sa faci asta, inainte sa ti se dea amenda. Aici gasesti cateva informatii in limba engleza:
http://www.expatica.com/nl/healthcare/Healthcare-in-the-Netherlands_100057.html
si aici
http://www.iamsterdam.com/en/local/live/medical-care-and-insurance/health-insurance
Dar pentru informatii exacte si specifice pentru situatia ta, cel mai bine este sa suni la institutiile abilitate si sa intrebi.
Asigurarea se închide odată cu încheierea contractului de munca? Sau trebuie sa anunți si unde. Ms frumos.
Florian, despre asigurare trebuie să discuți cu angajatorul: majoritatea firmelor au contracte colective de asigurare, dar pot exista unele care te lasă pe tine să îți faci asigurarea medicală. Trebuie discutat.
Bună ziua!
Imi puteți spune, vă rog, dacă am înțeles bine: 1. Asigurarea este de 100 de euro pe lună?! 2. Riscul asigurat este de 350 de euro pe fiecare lună, adică dacă apelez la servicii medicale pe mai multe luni 350 x lunile respective, ori e anual? 3. servciciile de fizioterapie (coloana cervicala/ toracala) nu prea se deconteaza din asigurarea de baza? Multumesc anticipat!
Intreb ca voiam sa ma mut pe considerentul ca acolo sunt servicii medicale mai bune, si accesibile, dar in conditiile descrise….
Asigurarea variaza ca pret, in functie de compania la care este incheiata si ce este inclus in ea. Cea de baza este undeva in jurul a 100 de euro.
2. Cei 350 de euro sunt pe an, si reprezinta suma pe care o plateste abonatul. Un exemplu: esti bolnav si beneficiezi de servicii de 1000 de euro intr-un an, toate serviciile incluse fiind incluse in asigurare. Tu vei plati 350 de euro sin cei 1000, restul ii acopera firma de asigurare. Asta e doar un exemplu simplu, ca sa intelegi cum functioneaza. Daca nu ai fost bolnav si nu ai ajuns decat la medicul de familie de 3 ori pentru controale, nu platesti cei 350 de euro.
3. Fizioterapia nu este inclusa in asigurarea de baza. Dar poti alege un pachet de asigurare pentru care platesti in jur de 30 de euro extra pe luna si ai si fizioterapia inclusa.
buna. Am o fetita cu diabet tip 1 insulino dependent. Din informatile mele, in Olanda, pompa de insulina si consumabilele aferente, pe care le utilizam in acest moment, sunt decontate in Olanda. Stii cumva daca pot face o asigurare medicala in Olanda astfel incat sa pot beneficia de aceste consumabile gratuit? Noi locuim in Romania. Multumesc!
Pentru a face o asigurare in Olanda trebuie sa fii inregistrata ca locuind aici, cu copilul, si trebuie sa fiti inscrisi la un medic de familie olandez. Deci nu prea cred ca se poate, dar nu sunt experta in asigurari, poti sa citesti mai mult despre asta pe site-urile companiilor de asigurari.
Buna! Întrebare intrebatoare: cum iti găsești medic de familie in Olanda? Eu plătesc lunar asigurarea, în baza unui contract colectiv. Dar, acum testul de sarcina a dat cu 2 linii 😉. Si am nevoie de medic. Nu știu cum să dau de vreunul. Mulțumesc
Teoretic este simplu: cauți pe net medicii de familie din zona ta, sau pe cei care acceptă pacienți și din alte zone, și mergi să te înscrii la unul dintre ei. Poți face o programare cu un anumit medic doar pentru a vă cunoaște și a hotărî dacă vrei sa te înscrii la el.
Practic, este un pic mai dificil uneori, pentru că mulți medici au deja atins numărul de pacienți și nu mai acceptă alții, așa că e posibil să fie nevoie de mai multe telefoane/mailuri/vizite. Poți încerca și la centrele medicale pentru expați, dacă nu vrei la un medic tipic olandez…
Buna seara, stie cineva ce se poate întâmpla dacă nu ai platit asigurarea medicală?
Primesti amenda cand se descopera, din pacate.
100 euro pe an ? Pentru studentii EU ma intereseaza…sau mai bine zis cât costa pe an asigurarea de baza pentru un student EU? Merci.
100 de euro pe luna (am updatat si in articol, ca sa fie clar).
Din cate stiu eu, studentii nu sunt obligati sa isi faca asigurare medicala decat in cazul in care lucreaza sau au un internship. Altfel, un card de asigurare EU din tara de provenienta e suficient. Dar ca sa fii sigura, verifica pe siteurile dedicate acestor subiecte.
Se poate face asiguare de pe o luna pe alta ?
Nu. Contractul de asigurare se poate întrerupe/schimba doar în decembrie pentru anul următor. Desigur, dacă ai o situație specială și nu vei locui decât câteva luni în Olanda, trebuie să vorbești cu asiguratorul, să vezi ce optiuni îți oferă.