Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on 16 mai, 2014 in General, Jurnal | 7 comments

Ingress, jocul pe telefon care te scoate din casă

Am, de ceva vreme, o nouă pasiune care-mi mănâncă mare parte din timp și internetul de pe mobil; se numește Ingress și este un joc pe care mi l-am instalat pe telefon. Nu este însă orice joc, ci unul care m-a convins să merg zeci de kilometri de când l-am început (probabil că am ajuns pe la 100 de când am verificat ultima dată). Se poate așa ceva? Da, se poate, pentru că nu-l poți juca stând pe loc!

Cine este el și ce vrea de la noi? Ingress este un augmented reality game creat de Niantic Labs – un start-up în cadrul Google. Se joacă în timp real, este multiplayer, iar participanți sunt oamenii din jurul tău. La baza jocului stă o poveste interesantă, aceea că lucrurile din jurul nostru nu sunt simple lucruri, ci „portaluri” care emană o energie ce atrage oamenii sau atrage evenimente. Portalurile sunt diverse puncte de interes: statui, opere de artă, clădiri etc. Bătălia se dă între Enlightened şi Resistance (verzi și albaștri – ghiciți de care parte sunt eu?), două facțiuni care au ca scop cucerirea portalurilor și crearea de linkuri între acestea, pentru a ocupa zone cât mai întinse (și a controla mințile oamenilor – uuuuuu!). Pentru a cuceri un portal trebuie să fii la câțiva metri distanță de el; de aceea ești în continuă mișcare, de la un portal la altul, de la o stradă la alta, mergând cu ochii pe harta de pe telefon. Pentru toate activitățile din joc ai nevoie de „energie virtuală”, resursă pe care o poți genera plimbându-te prin oraş şi colectând unităţi de „XM”.

Ca să poți să joci ai nevoie de un smartphone cu sistem de operare Android (sic!) – dar va fi disponibil și pentru iPhone în curând – și de o conexiune foarte bună la internet, pentru că jocul consumă foarte mult, plus o baterie bună (sau un încărcător portabil).

Uite-așa, de ceva vreme, mă plimb pe străzi cu fiecare ocazie pe care o am și colectez energie, „hackez” portale, lansez rezonatoare, mă bat pentru statuile mele preferate și mă întreb dacă o să reușesc să ajung vreodată la ultimul nivel, căci mai am o grămadă de puncte de adunat până atunci. Mi se pare o super idee joculețul ăsta; îmi place cum scoate oamenii din casă, cum îi conectează, îmi place că mă ajută să descopăr locuri noi și statui sau opere de artă pe lângă care am trecut de multe ori fără să le observ. Mă scoate din birou în fiecare zi la prânz, mă plimbă în parc în fiecare weekend și mă face să par o turistă ciudată, care se învârte în cerc fără scop – n-are de unde să știe lumea că eu țopăi în jurul portalelor vizibile doar pe telefon! Cel mai distractiv este când te întâlnești din întâmplare cu cineva cunoscut, care nu știe ce faci tu acolo – eventual un coleg de serviciu – și se uită la tine mirându-se, dar nu îndrăznește să zică nimic. Te poți juca de unul singur, sau împreună cu alți oameni. De fapt, dacă vrei să faci lucruri mai complicate, ai nevoie de alți jucători care să te ajute. Ca să nu-mi spuneți că am dat în mintea copiilor, trebuie să vă zic că jucătorul obișnuit nu este puștanul de liceu; conform unor statistici, se pare că vârsta medie a jucătorului de Ingress este de 30 de ani, așa că mă încadrez liniștită în rândurile cuceritorilor de portaluri.

Există și un chat unde poți intra dacă ai chef și poți comunica în timp real cu ceilalți jucători, din ambele tabere; există grup pe Google+ și se organizează întâlniri (la care nu mă duc că nu sunt chiar atât de prinsă de nebunie). Povestea jocului este mult mai complicată decât ce-am descris eu mai sus (detaliile le găsiți voi pe net), și, ca să o susțină, Google organizează evenimente în diverse orașe, la care participă sute de oameni, dacă vă vine să credeți. A fost unul și în Amsterdam acum ceva vreme, s-a adunat acolo toată floarea cea vestită a jucătorilor de Ingress din Olanda și din țările apropiate și s-au războit în telefoane ca să cucerească orașul! Uitați o poză cu adunarea din Vondelpark (da, la asta m-am dus!):

Ingress Interitus Meeting Amsterdam

Ce ziceți? Vă tentează? E careva care joacă prin zonă sau vrea invitație? Mai am una de folosit pentru a converti încă un posesor de telefon deștept (dar va trebui să intrați în aceeași echipă cu mine!).

P.S. În caz că are cineva dubii: aceasta nu este o încercare de review profesionist a jocului Ingress 🙂

7 Comments

 1. Pare interesant tocmai pentru ca te face sa iesi din casa, sa faci miscare, ceea ce este super fain pentru un joc.
  Cu toate astea, iti spun sincer ca n-am jucat niciodata vreun joc, nici pe calculator, nici pe telefon. Pur si simplu nu ma tenteaza, desi al meu sot e tare pasionat :)).
  Mult succes in cazul asta :p!

  • Merci! Nici eu nu sunt mare jucător, de felul meu, dar ăsta chiar m-a prins 🙂

 2. vaaaai, chiar ma intrebam oare cine joaca jocuri de astea :-p adica pare interesant, si e un plus ca te scoate din casa, dar deja imi imaginam toti omuletii umbland ca zombie pe strazi :-p

  • Hehe, da, arăți un pic a zombie pentru cineva care nu știe ce faci acolo 😛 Dar e fun!

 3. e valabil si pentru mersul pe bicicleta, nu?
  Daca apare pe la noi, sa-l pot „cuprinde” 🙂

  • Normal, ba chiar e mai rapid să folosești bicla. A apărut și la voi, poți să începi căutările 🙂

 4. ok, astept „aripa” 🙂

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *