Cum mi-am găsit job în Olanda și câteva lucruri care să dea de gândit
Pentru că foarte mulți din cei care îmi vizitează blogul ajung aici căutând informații despre munca în Olanda, m-am gândit că ar fi util să inaugurez o serie de postări cu povești ale unor români care deja locuiesc și lucrează prin zonă. Cred că or să fie de folos celor care se gândesc să se mute aici sau au ajuns deja și sunt în căutări. O să încep cu povestea mea, după care o să postez câteva interviuri.
Eu m-am mutat în Olanda, împreună cu prietenul meu, acum doi ani, pentru că așa era în plan. Noi vroiam în Olanda, nu în orice altă țară. Fusesem în vizită, ni s-a părut foarte frumos, ne-a plăcut ce se întâmpla prin această parte a lumii, și ne-am hotărât că ar fi frumos să locuim și noi aici. Zis și făcut; dar nu a fost atât de rapid precum sună, a durat ceva timp (câțiva ani) ca să găsim un motiv serios de plecare, adică un job bun. Când el și-a găsit acest job, am planificat mutarea: el primul, eu după câteva luni.
Ca orice alt român care vine aici, aveam nevoie de permis de rezidență și permis de muncă. Fiindcă prietenul meu deja trecuse prin asta, știam cam tot ce avem de făcut și am fost ajutați în demersuri și de firma la care lucrează. Am depus actele. Dar nu e vorba numai de hârtii: ca să obții aceste permise, ai nevoie de un motiv: al meu era acela că vin aici ca să fiu alături de partener (nu e obligatoriu să fii căsătorit ca să obții permis pe baza acestui motiv, trebuie doar să dovedești că nu ești căsătorit cu altcineva față de persoana pentru care vii în Olanda). Mai este nevoie și de ceva bani: am plătit în jur de opt sute de euro ca să obțin mult-doritul act. În acest fel, am obținut o șansă în plus la angajare (pentru că multe firme nu au chef să își bată capul cu acest permis și nici nu te cheamă la interviu dacă nu îl ai), dar, în același timp, mi-am pierdut șansa de a obține reducerea de taxe de 30% care se aplică expaților (condiția fiind ca să vii direct din altă țară special pentru jobul ăla, iar la mine nu se mai putea aplica din momentul în care aveam permisul).
După 5 luni de zile, o surpriză neplăcută: a trebuit să îmi reînnoiesc permisul, pentru că nu îmi fusese acordat pe un an de la data eliberării, cum credeam, ci, fiind pe baza parteneriatului, îmi expira în momentul în care permisul partenerului împlinea un an. Și uite așa, alți bani, de data asta cam jumătate din suma inițială, altă distracție (acte, poze). Dar am obținut fără probleme un nou permis, cu valabilitate de un an. Între timp, îmi găsisem și un job, dar și acest al doilea permis a fost tot pe baza parteneriatului. Abia cel de-al treilea permis, care este, în sfârșit, pe cinci ani, a fost obținut pe baza faptului că aveam un loc de muncă stabil. Ar fi trebuit să plătesc tot vreo patru sute de euro, dar am fost învățată de o tipă de la IND că pot să aplic pentru o clauză specială (pentru că aveam contract de muncă pe perioadă nedeterminată) și să plătesc doar 40 de euro. Foarte drăguț din partea ei, îi mulțumesc pe această cale. Cam asta a fost povestea cu permisul de muncă.
În ceea ce privește angajarea, nu am foarte multe de povestit. Căutarea nu a fost foarte lungă, am fost norocoasă. În cele câteva luni cât a durat, mi-am aranjat CV-ul, profilul pe Linkedin (am chinuit câțiva foști colegi să îmi scrie recomandări), diplomele le aveam deja traduse și legalizate din România, m-am înscris pe Monster și alte câteva site-uri de recrutare. Mă tot uitam pe acolo, căutând joburi la care să aplic, dar nu erau prea multe.
Am aplicat, desigur, și la unele pentru care care era clar că nu voi fi chemată nici măcar la interviu, nu de alta, dar ca să simt că este o căutare activă 😀 Am combinat în postarea despre cum să găsești un job în olanda și continuarea acesteia cam toate informațiile adunate în căutarea mea. Când am văzut anunțul pentru actualul meu job, pe site-ul celor de la Monster, am știut că mi se potrivește mănușă și am aplicat plină de încredere. Am fost chemată la interviu printr-un email, în care mi se explica și că e ceva în neregulă cu numărul meu de telefon, că au încercat să mă sune și n-a mers. M-am uitat în CV și am constatat că era greșit; bine că aveam și adresa de mail trecută acolo. Voi să NU faceți ca mine!
Mi-a plăcut de la început că mi s-a zis să vin îmbrăcată casual, să nu mă stresez cu hainele, pentru că am pur și simplu oroare să mă îmbrac la costum. Am mers la interviu cu foarte mari emoții, era primul meu interviu de angajare într-o altă țară și habar nu aveam la ce să mă aștept. De parcă emoțiile nu erau destule, era și cât pe ce să întârzii, pentru că autobuzul a prins barieră la un pod ridicat și am stat în trafic o grămadă. Am ajuns la fix, totuși. Când am intrat în firmă , am avut o senzație de déjà vu: parcă mă teleportasem înapoi la vechiul loc de muncă: același open space, doar că mai mic, aceleași mochete gri și aceleași birouri. Nu mi-a plăcut. Dar erau și câțiva pereți portocalii, m-am mai liniștit. Interviul a decurs bine, a fost cu tipul de la HR și viitoarea mea șefă, care a venit îmbrăcată colorat și m-a înveselit. Nu mi-au dat teste, au fost doar discuții. Am plecat de acolo încrezătoare și încântată de ce aflasem.
La câteva zile am fost sunată pentru un alt interviu, la o altă firmă. Era o firmă de marketing care avea sediul în afara orașului. Am luat autobuzul, pe o vreme oribil de vântoasă și rece și am purces. Am coborât într-o „P+R” adică o parcare înconjurată de clădiri de birouri, care mi s-a părut a fi în mijlocul pustietății, pentru că nu se mai vedea nici picior de om. Nici nu prea aveau ce căuta, căci oamenii care ajung în zona aia erau deja în clădirile firmelor din zonă, la muncă, și nu era încă ora prânzului, ca să meargă la masă (deși încă mă întreb dacă au unde ieși la masă pe acolo). Am ajuns la firma respectivă, unde am fost șocată de liniștea anormală care domnea în birouri – nu se auzea nici măcar un țăcănit pe tastatură. Toți erau la costum și aveau părul dat cu gel. Interviul a fost, cum altfel, cu reprezentantul HR-ului și viitorul meu șef. M-au zăpăcit punându-mi amândoi aceleași întrebări iar eu trebuind să răspund în dublu exemplar (nu știu dacă asta e o tactică de interviu sau pur și simplu nu au vorbit între ei înainte de interviu și nici nu le-a trecut prin cap să renunțe la întrebările deja epuizate).
După interviu am stat în mijlocul pustietății așteptând autobuzul care nu mai venea, îngrijorată că aș putea să fac asta zilnic. Cu mare strângere de inimă că refuz o asemenea posibilitate, nu m-am mai dus la următorul interviu la care m-au chemat. Nu mi-a plăcut ce mi-au spus despre job și nici nu mă vedeam mergând zilnic acolo, îmbrăcată la costum, cu vântul în pletele puse pe bigudiuri și date cu gel. Din fericire, am fost anunțată de ceilalți că au o ofertă pentru mine și am început noul job, unde mă aflu și acum.
Și-am încălecat pe-o șa… dar, deși am terminat cu povestea, mai am câteva chestii de menționat, deoarece am observat că unii dintre cei care citesc blogul au senzația că pentru mine totul e numai floricele în ce privește viața aici; poate am lăsat eu impresia greșită; poate fac prea mult haz de necaz de obicei sau poate nu scriu pe blog când sunt supărată. Deși în cea mai mare parte sunt mulțumită cu noua mea viață și mi-a mers bine de când m-am mutat, nu am avut parte de neplăceri majore, sunt totuși și niște lucruri care mă deranjează.
Așadar, dacă plănuiți să vă mutați în Olanda, trebuie să aveți foarte clar în minte că, în această țară, condițiile de acceptare pentru români (și bulgari) nu sunt foarte roz. Poate că asta nu te supără la început, dar, după mai mult timp, ajungi să te saturi să tot ceri permisiune să trăiești pe acest tărâm, mai ales când vezi că alții nu sunt nevoiți să o facă. Se pare că abia în 2014 or să ridice în sfârșit restricțiile de pe piața muncii, dar, să nu ne bucurăm prea devreme; s-au gândit ei bine și au ajuns la concluzia că, dacă tot le dau voie românilor să vină să muncească la ei în țară, ar fi bine să înăsprească alte condiții.
De exemplu, dacă vrei să aplici pentru cetățenie, momentan trebuie să aștepți cinci ani, dar se plănuiește majorarea termenului la șapte ani. Dacă te interesează să lucrezi aici doar pentru o perioadă, chestia asta nu te deranjează. Dacă însă ai alte planuri, începi să te gândești că, totuși, șapte ani înseamnă mult. Puteți citi în acest articol punctele importante ale planului guvernului olandez. Este un plan pe care cei mai mulți expați, nu numai românii, îl condamnă. Sunt curioasă câți or să se hotărască să schimbe țara, dacă aceste planuri intră în vigoare. Pentru că, oricât de frumoasă și boemă ar fi această țară, nu frumusețea îi ține pe oameni pe loc. La urma urmei, România e o țară superbă, și noi tot o părăsim pe capete.
Un alt lucru care e bine de luat în considerare înainte de mutarea aici este limba. Nu e ușor de învățat pentru un român iar necunoașterea ei scade șansele de angajare destul de mult, mai ales dacă locuiești în altă parte decât în Amsterdam. În plus, nu toți olandezii sunt fericiți să își exerseze cunoștințele de engleză cu tine. Sunt destui olandezi care nu au deloc înclinații de gentlemeni – ca să zic frumos – care văd expații (în special pe cei est-europeni) ca pe niște cretini care ar trebui să plece din frumoasa lor țară, și se poartă cu ei ca atare; dacă te văd că nici nu vorbești limba, se poartă și mai bine. Iar ca să înveți olandeza trebuie să ai o motivație destul de puternică, să fii convins că vrei s-o faci.
Deloc de neglijat este și clima. Când m-am mutat aici știam că nu o să beneficiez de o climă prea bună, dar până nu o experimentezi cel puțin câteva luni nu înțelegi cu adevărat cât de neplăcută este. Partea bună ar fi că, indiferent cât de plictisit ai fi, vremea nu încetează să te surprindă și că înveți să apreciezi la maxim chiar și cinci minute de soare 😛
O să mă opresc acum, pentru că oricum am făcut o postare destul de lungă, și vă mai povestesc și cu altă ocazie. Cât de curând vin cu interviurile, ca să vă prezint și alte opinii.
Multumeeesc! Asta e ce cautam cu disperare de cand ti-am descoperit blogul, recunosc. Dar asta nu inseamna ca acum il scot din bookmarks :)) Nu stiu de ce majoritatea romanilor plecati cu acte in regula pe alte meleaguri se feresc sa dea informatii exacte despre lungul drum catre integrare, poate le e teama sa nu venim cu totii peste ei, sa le luam joburile? Pai atunci sa ne mai miram de reticenta populatiei de acolo fata de imigranti, zic.
Cu placere! Tocmai pentru că nu se găsesc astfel de povești pe internet m-am hotărât să fac această postare. Și o să revin și cu poveștile altora, pentru că situațiile sunt foarte diferite.
Mai nou nu mai poți obține drept de muncă pe baza parteneriatului simplu. Este nevoie de căsătorie sau parteneriat înregistrat (tot un fel de căsătorie). În plus, taxa a crescut la €1250.
Apoi, deși guvernul are de gând să modifice termenul ăla pentru cetățenie de la 5 la 7 ani, n-o să se întâmple peste noapte pentru că este necesară schimbarea legislației. Legea cetățeniei este considerată importantă și o tentativă de modificare va genera discuții interminabile în parlament (în special în Eerste Kamer). Va dura, probabil, ani buni. Oricum, chiar dacă reușesc să prelungească la 7 ani, după 5 ani tot poți aplica pentru rezidență permanentă în baza dreptului european (asupra căruia Olanda n-are control direct).
Și da, la 1 ianuarie 2014 se termină perioada în care pot fi aplicate măsuri tranzitorii pentru români și bulgari.
Știu că nu se întâmplă peste noapte, dacă e să se hotărasca să schimbe termenul pentru obținerea cetățeniei, dar numai simplul fapt că unii dintre ei au avut această idee m-a scos din sărite. Măsura este destul de aberantă încât să aibă puține șanse să fie implementată vreodată, dar nu se știe unde se poate ajunge, dacă unii oameni sunt destul de insistenți.
Cât despre posibilitatea obținerii dreptului de muncă pe baza parteneriatului, se pare că vor să o reintroducă din aprilie 2013. Cine are așa ceva în vedere trebuie să se intereseze la instituțiile abilitate, ca să fie sigur că se poate sau nu.
Buna Dana,
am citit cu mare interes povestea ta…eu sunt de 3 luni in Olanda , unde stau cu prietenul meu olandez..bineinteles ca am probleme imi a gasi un loc de munca
intrebarea mea..ai spus ca ai gasit destul de repede loc de munca…banuiesc ca aveai deja permisul de munca cind te-ai angajat ? pentr uca nu se putea altfel?
si 2. daca ti s-a cerut sa vorbesti limba olandeza
multumesc,
deci nu are sens sa imi caut job daca nu am permis eliberat de IND ..pentru ca, presupunind ca gasesc ceva sau sunt contactata, cand vor afla ca nu am permis , m-ar refuza oricum
nustiu ce s-a intimplat..am postat o ointrebare pentru tine mai devreme si acum nu apare pe site ,imi place blogul tau si il gasesc foarte util asa ca sper sa nu te deranjeze intrebarile mele
inca ceva..am citit pe alt blog , cineva a luat permis de munca anul trecut si a platit doar formularul 40 euro..acum eu nu mai inteleg..tu ai zis ca ai platit mai mult de 1000 euro ..care este adevarul?
Buna Amalia,
1. Are sens sa iti cauti ceva de munca, chiar daca nu ai inca permisul. Permisul poate fi obtinut inainte de a te angaja sau poti sa aplici pentru el in momentul in care gasesti jobul. Problema apare atunci cand gasesti ceva si angajatorul respectiv are pretentia ca tu sa ai deja permis, ca lui ii este lene sa te ajute cu obtinerea acestuia! Poti sa te interesezi la IND despre ceea ce ai nevoie ca sa iti obtii permisul.
2. Nu mi s-a cerut limba olandeza la angajare, compania este internationala si se vorbeste engleza aici
3. Prima ta intrebare nu aparuse pe site pentru ca eu moderez comentariile si inca nu intrasem pe blog ca sa fac asta; acum apare 🙂
4. Regulile pentru obtinerea permisului se tot schimba; eu am platit 800 de euro pentru primul permis (pe primul an), care a fost pe baza faptului ca vin aici ca sa locuiesc cu partenerul, si 40 de euro pentru permisul ulterior, pentru cinci ani, care a fost eliberat pe baza contractului meu de munca, pe termen nelimitat. Din nou, ca sa stii sigur cat te costa, IND este solutia; ceea ce citesti pe un blog sau altul reprezinta niste situatii personale si e posibil sa nu ti se aplice si tie. Suna la ei si/sau stabileste o intalnire ca sa afli detalii.
Sper ca raspunsul meu iti e de folos.
Succes!
Ești o femeie tare oricum ! Felicitări !!!
multumesc pentru lamuriri,
inca ceva: tu la cit timp dupa ce ai depus actele ai primit dreptul de munca ? de la IND mi-au spus ca dureaza intre 3- 6 luni
numai bine
La mine a durat în jur de o lună, parcă. Poate dura până la 6 luni, dar în mod normal este gata cam într-o lună – două.
BUNA SUNT DE TREI SAPTAMINI AICI SI VREAU SA-MI DEPUN ACTELE DE SEDERE ,AM INTRAT INTIMPLATOR AICI SI AM VAZUT LUCRURI FOARTE INTERESANTE ,TE APRECIEZ PENTRU CEEA CE AI POSTAT PRIDE BINE CELOR CARE SUNT LA INCEPUT DE DRUM PENTRU MINE ESTE MAI PROBLEMATIC DEOARECE NU STIU BINE ENGLEZA DAR INCERC SA MA DESCURC .MULTUMESC PENTRU SFATURILE TALE POSTATE AICI .
Bună și bine ai venit pe aici! Îmi pare bine că ai găsit lucruri interesante pe blogul meu și sper că ți-au fost de folos. Nu-i nimic dacă nu știi bine engleză, acum e momentul s-o îmbunătățești. Bănuiesc că ai timp destul la dispoziție. Succes!
buna,am citit cu placere toate comentariile de aici.situatia mea este cu totul alta.sunt de 4 ani in olanda si stiu ca nu avem drept de munca ,fapt pt care m-am inscris la kvk si mi-am deschis firma de curatenie in horeca.nu este deloc usuor pt ca trebuie sa duci facturile la contabil,trebuie sa lucrezi in 3 locuri diferite,trebuie platit le fiecare kwartal impozitul de 21% din ce cistigi ,plus ca la fiecare an iti fac calculul pe venit si trebuie platit si impozitul anual plus o asigurare anuala pe firma care este de 800 de euro anual.acum am ramas din pacate fara munca si este f f greu sa imi gasesc ceva .cind aud ca sunt romanca si sunt zzp mama mia cum strimba din nas si se feresc.ce as vrea sa te intreb e daca sti sigur daca de la 1 ianuarie 2014 as ptea lucra aici fara restictii adica in loondienst.multumesc
Îmi pare rău să aud că ai probleme din cauză că ești româncă; ce să zic, asta e, avem un renume nemaipomenit prin toată Europa. Eu n-aș putea să îți garantez că de la 1 ianuarie 2014 se vor ridica restricțiile pentru români în Olanda, dar pot să îți spun că așa ar trebui. Uite aici un link unde poți să citești despre asta:
http://europa.eu/youreurope/citizens/work/job-search/work-permits/
Succes! Să prinzi niște contracte bune!
draga mea iti multumesc mul pt ca mi-ai raspuns si ma voi uita pe adresa pe care tocmai mi-ai lasat-o.multumesc din suflet
Cu plăcere!
m-am uitat pe sit-ul pe care mi l-ai trimis dar mare lucru nu am inteles pt ca este in engleza.am cautat pe internet daca intr-adevar de la 1 ianuarie am putea avea accesul pe piata muncii olandeze nerestrictionat si din ceea ce am citit se pare ca asa ar trebui,exact cum ai spus si tu,dar ceva imi spune ca nu va fi asa simplu pt noi romanii.e ffff trist pt ca aici am constatat ca traiesc toate nationalitatile de oameni,146 de nationalitati,stiu asta pt ca am facut inburgering cursus si asa am invatat la scoala.ce e durereos e ca vezi ca pe toti olandezii i-au acceptat si au totusi ceva impotriva romanilor.sunt atatia romani care au facut multe fapte urate in occident,dar sunt si mai Multi care vor sa munceasca cinstit pentru a-si putea creste copii,lasati la mii de kilometri distanta asa cum este si cazul meu.m-am chinuit enorm la inceput pt a putea ramane aici,nu stiam limba,ca femeie singura mi-a fost greu,daca cineva vrea sa te ajute se uita daca poate sa si profite ,altfel nu ridica un deget.pacat ca suntem asa oropsiti aici.rasismul e ffff mare,ei il mascheaza cu ascund sub dragalesenia lor prefacuta dar apoi se dau de gol singuri.asta e,nu putem trai in Romania ce putem pretinde printre straini???
Mda, să vedem cum o să fie și ce idei le mai vin. E trist, într-adevăr, că românii au un renume prost în Europa și este frustrant pentru cei care pleacă în străinătate cu intenții cinstite. Sper să se schimbe situația, la un moment dat, deși, sincer, nu știu când va fi asta.
Cât despre discriminare, din ce am auzit, în Olanda este mult mai bine decât în alte țări. O prietenă mi se plângea de curând cât de greu i-a fost în Franța și zicea că în Olanda se simte mult mai bine (de fapt, nu s-a simțit niciodată discriminată în doi ani de stat în Amsterdam). Probabil depinde și de oraș, în Amsterdam situația este diferită de restul țării, tocmai pentru că sunt atât de multe naționalități care locuiesc aici. Îți țin pumnii 🙂
scuza-ma daca am facut greseli de ortografie,sunt cauzate stresului si faptului ca imi tremura un pic degetele.tot de la stres.
credema draga mea(sper ca nu te deranjeaza ca ma adresez asa)sunt rasisti,desi ei zic ca
nu
sunt.e cu dus si intors aici,dar nu mai conteaza.oricum eu locuiesc in nieuwegein,e un sat,dorp cum zic ei aici langa utrecht.si din Romania sunt din caracal(locuiesc intr-un sat pe langa caracal).sper din tot sufletul ca va fi un pic mai bine pt romani pe oriunde.mai ales pt cei care vor sa munceasca cinstit,desi e greu de crezut.oricum faptul ca mi-ai raspuns ma bucurat enorm,enorm.nu stiu cum vor evolua lururile aici pt mine,dar sper din tot sufletul sa mai putem shimba cateva cuvinte.numai bine iti doresc si multa sanatate.
Așa zice toată lumea, că sunt rasiști (a se vedea povestea cu Zwarte Piet) 🙂 Ce să-i faci, fiecare cu defectele lui! Te aștept oricând cu un mail sau un comentariu, ca să mai schimbăm o vorbă. Numai bine și ție!
am si eu o intrebare. zilele acestea am discutat cu cineva la telefon vizavi de o plecare la lucru in olanda. la sere. 1300 de euro net, cazare si masa asigurate. intrebarea mea e urmatoarea: mi s-a spus sa platesc o taxa de 50 de euro pentru eliberarea permisului de munca. cica vor primi raspuns in 2 zile de la primirea banilor. este posibil sa primeasca raspuns atat de rapid? sau e teapa pe fata? nu de alta, dar chiar nu am chef sa donez 50 de euro …
p.s: banii ar urma sa ii trimit prin western union angajatorului.
Imi pare rau, nu am cum sa stiu ce fel de aranjamente are angajatorul de care vorbesti. Tu ai vreo certitudine referitor la acest loc de munca? Vreun contract, ceva? Teoretic, daca ai deja un contract, nu ar trebui sa fie nicio problema in a primi permisul de munca (dar doua zile pare cam incredibil). Propune-i angajatorului sa iti opreasca banii din primul salariu.
mersi. tocmai ce i-am propus acest lucru. a fost de acord, insa a invocat alta chichita, si anume asigurarea de sanatate. 350 RON 🙂 deci cred ca e fake pana la urma …
Buna Dana. Dragut articolul! Si eu imi doresc foarte mult sa ma mut in Olanda(definitiv daca se poate). Din 2010 cand am iesit prima data din tara, am mers in Amsterdam si am fost pur si simplu fascinat de ce am vazut si mi`am zis: Eu aici trebuie sa ma mut! Am facultate si master in constructii(infrastructura) si mai mult de atat m`am apucat si de invatat olandeza. Acasa! Nu am mai exersat de ceva timp insa. E grea, dar nimic nu e imposibil! Un olandez chiar mi`a spus ca citesc destul de bine si am si accent. Nu doresc neaparat sa lucrez in Amsterdam, poate fi oriunde. Asta cel putin la inceput. Poate suna stupid, dar ce mi`ai recomanda sa fac ca primul pas? Felicitari pentru reusita! Mult succes in continuare!
Primul pas l-ai făcut: ai început să înveți limba. Următorul pas firesc ar fi să te înscrii pe site-uri de recrutare și să începi să aplici pentru job-uri care te interesează. Mult succes!
Buna,in ce domeniu lucrezi si ce studii au,daca se poate sa imi spui te rog,Multumesc
Lucrez in market research si am studii universitare 🙂
Buna Dana,
Iti citesc blogul de ceva vreme, nu foarte des dar cand ma apuca nostalgia plecarii din tara si cand mai vad cate o postare pe facebook. Voiam sa iti sugerezi sa mai scrii un articol in stilul acestuia, poate nu cu experienta ta dar cu experientele altora care au venit acolo si au reusit sa se puna pe picioare (loc de munca stabil, chirie, acte etc) care sa fie mai up to date. Ma gandesc ca s-au schimbat lucrurile si pe acolo de 3 ani de cand s-a scris articolul.
In rest ai un blog reusit si talent in a-ti asterne gandurile pe foaie, iti doresc mult succes in continuare in tot ce faci.
Toate cele bune!
Mulțumesc de apriecieri și de sugestie. Dacă blogul ar fi dedicat acestui subiect, poate că aș reveni asupra lui, cu noutăți și informații actualizate. Dar, cum aici scriu despre experiențele mele, așa cum vin ele și cum am timp să le mai și împărtășesc, nu cred că o să scriu prea curând un nou articol despre găsirea unui loc de muncă sau informații practice.
Buna seara! De ceva timp soțul meu a rămas fără munca și ne am propus sa plecam sa muncim în străinătate. Printre a alte oferte avem una care pare serioașa de la o firma Arbex ce recrutează ptr Olanda cameriste ptr hoteluri de lux. Astăzi avem interviu prin Skype. Nu ne a cerut comision ci doar sa plătim drumul pina în Olanda. Așa am început sa caut pe net sfaturi despre Olanda și am ajuns la blogul tău care m a ajutat sa văd totul mai bine. Mă poți ajuta cu un sfat? Nu am cine mă sfătui și pentru mine va fi o schimbare F mare ..Mulțumesc oricum pentru tot ce ai postat, mi a fost de ajutor.
Poti sa imi scrii un mail (pe pagina de Contact) cu intrebarile pe care le ai.
Buna, interesantă abordarea ta, iar povestea chiar daca nu e roz pana la urma tot are un final fericit. Uite eu am fost acceptata la o facultate in Groningen am înțeles ca este un oraș plin de studenții mai ales internaționali , întrebare : e mult mai ușor sa îți găsești loc de munca după o facultate făcută in Olanda? Si o alta întrebate ar fii : Daca face acolo universitatea te văd altfel? ( nu știu exact daca m-am exprimat bine însa cred ca ai înțeles tu).
Buna ziua, ai vreo idee despre http://www.eastmen.ro ?
M-au contactat pt un job in Olanda ca si inginer proiectat salariu 1600 euro pe luna cu cazare asigurata.
Ei spun ca au niste cerificari http://www.eastmen.ro/certific258ri.html daca te poti uita, sunt in format pdf
La angajare nu imi cer comision sau alte taxe si imi spun ca vom semna un contract. Ce parere ai ?
Nu cunosc site-ul, nu ma pot pronunta. Suna bine faptul ca nu cer comisioane, poti merge sa vezi despre ce e vorba, poti verifica, banuiesc, contractul, firma la care se presupune ca o sa mergi.
ExtraJob.ro este singurul portal de locuri de munca din Romania unde sunt publicate numai joburi fara taxe sau comisioane. De asemenea nu se retin sume de bani din salariu. Nu sunt acceptate spre publicare anunturile companiilor care solicita sume de bani pentru plasamentul la un loc de munca. Cel care este in cautarea unui loc de munca pleaca din tara pentru ca nu are un job care sa-i asigure minim un trai decent. In cazul in care o companie care a publicat oferta de munca pe acest site va solicita sume de bani aveti de facut 2 lucruri si anume: nu platiti nimic si raportati acea companie catre noi. Asteptam feedback din partea dumneavoastra pentru a imbunatati oferta noastra. Va dorim multa bafta in cautarea jobului dorit.
Ce frumos te exprimi, eu dupa 28 de ani de exil in Groningen cred ca Daca asi scrie ca Tine experienta mea, care din pacate este foarte proasta, nu ar Citi nimeni. Oamenii vor sa auda lucruri frumoase. Ma bucur ca Stai in Amsterdam, din ce am inteles eu. Aici in nordul Olandei nu ne vor la nivelul lor. Eu am studiat, aici la “ dinsii”, le am invatat limba si portul si dupa 30 de ani tot nu am de munca. Daca nu asi fi lucrat in Flagstaff ca profesoara de grafica la Nau, chiar ca asi fi crezut ca am 3 picioare in loc de 2. Pacat ca nu putem locui pe aceasta planeta liberi si multumiti ca sintem aici pt un timp foarte scurt. Iti doresc mult succes.
Multumesc 🙂 Oamenii vor sa auda si experiente neplacute, nu doar frumoase. Intr-adevar, faptul ca locuiesc in Amsterdam conteaza. Imi pare rau sa aud ca experienta ta n-a fost una buna, dar ma bucur ca ai gasit totusi ceva de lucru si ca nu ai trei picioare haha!
salutare . sunt inca un roman care vrea sa isi duca familia departe de tara din motive lesne de inteles . nici nu stiu ce sa intreb . ca si ceilalti am ajuns aici cautand informatii despre emigrare in Olanda . sunt debusolat momentan .
bafta si sanatate va doresc tuturor.
Si eu iti doresc succes 🙂
Salut.Sunt in Olanda de 6 săptămâni și îmi caut un loc de muncă, (de care o fi, in acest moment)
Aș dori să fac câteva precizări pentru persoanele calificate care doresc job-uri tehnice în Olanda. Toate locurile de munca scoase la concurs pe site-urile olandeze sunt ale agențiilor.Clientul pentru care vei lucra nu va fi angajatorul tau direct, ci agenția. Ea se ocupa de recrutare, interviuri,acte. Totuși, să fiți foarte atenți, dacă nu aveți cunoștințe de limba olandeză, carnet de conducere și certificat VCA(basic pentru simpli angajați, VOL pentru antreprenori) mai bine nu veniți, chiar daca vorbiți engleza mediu.Am aplicat pentru vreo 30 de locuri de munca, dar am primit vreo 10 refuzuri foarte politicoase la CV-ul pe care l-am postat, către toate zonele din Olanda, pe motiv că profilul nu corespunde cu cerințele lor,foarte mari pentru un nou venit.Nimeni nu m-a întrebat ce ați să fac, de fapt, dar nimeni nu a condiționat angajarea de rezidență (BSN), dar e bine sa-l ai. Fără el nu poți avea cont bancar, iar aici , daca ai doar cash,s-ar putea sa ai probleme la plata.( Se întâmplă foarte des).In acest timp, nu am găsit pe nimeni sa nu știe engleză, nu am remarcat comportamente xenofobe sau rasiste(1/4 din populația din orașul meu este de culoare), oamenii sunt destul de deschiși, dar nu se trag de sireturi cu nimeni. Viața este mult mai scumpă că la noi(chiriile, peste 1000E două camere cu mașina de spălat și centrala la comun,4-7 E carnea de pasare, 8-12E cea de porc,2E 1,5 l de cola, sticla goala costa 25 centi).In final, ca recomandare, căutați de lucru din țară sau pe site-uri specializate cu job-uri pentru români. Este clar că Olanda nu este pentru oricine, trebuie răbdare.Limba este f grea, cel puțin pentru mine, dar țară este așezată, oamenii sunt relaxați,nu sunt fugăriți cu mașina pe trecerea de pietoni, aici bicicleta e regina. Daca nu sunteți gata de un efort substanțial, mai bine căutați în Anglia sau Germania. Mult succes!
Multumesc ca ne-ai impartasit experienta ta!
Aaa, și încă ceva:Dacă ajungeți în Olanda, într-un fel și sunteți solicitați pentru un interviu față in față,să știți că vă duceți la o agenție in orașul ei, iar asta te costa cam 45-50E un drum de cam 50de km dus-intors cu trenul, care merge ceas.Transportul este foarte scump,dar e mai ieftin in afara orelor de vârf. Calculați bine daca vreți să vă plimbati prin Olanda fara a avea rezultate concrete.Puteti plati sute de euro, doar să fiți luați în evidență!