Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on 8 iul., 2012 in General | 6 comments

Cum să găsești un job în Olanda – prima parte

Din titlul pe care l-am ales, ai zice că această postare conține o rețetă sigură, care va aduce tuturor un job în  următoarea săptămână! Ce bine ar fi dacă ar fi așa! Doar că realitatea este crudă, criza prezentă și locuri de muncă din ce în ce mai puține. O să mă adresez aici celor care deja locuiesc în Olanda și își caută un job. Cei care locuiesc încă în România, dar caută job aici, se pot inspira și pot aplica aproape toate sugestiile, mai puțin cele care necesită prezența personajului la locul faptei.

Când m-am mutat aici și am renunțat la jobul din România, nu aveam nici cea mai mică perspectivă de a mă angaja și eram un pic stresată în ce privește acest subiect. Dar bucuria mutării a fost mare și vacanța binemeritată după ani de muncă intensă mi-a dat forțe proaspete. Am găsit un loc de muncă după doar câteva luni, ceea ce mă face să mă consider foarte norocoasă. L-am găsit singură, căutând pe net și urmând traseul obișnuit: trimis CV-uri, interviuri, angajare. Cunosc mai multe femei care au venit aici ca să fie împreună cu soțul sau partenerul, dar nu au reușit să se angajeze nici după mult timp. Este o comunitate întreagă a femeilor care s-au mutat de dragul partenerului și sunt „casnice” fără voie (nu doar românce, ci toate națiile). Sunt și bărbați în această situație, dar mai puțini, nu e stilul lor, probabil 😛 Mă gândeam că asta o să fie și soarta mea, deoarece faptul că nu vorbeam olandeza deja îmi scădea șansele cam pe la jumătate, iar domeniul în care aveam experiență nu părea să aibă prea multe oferte în acel moment.

Din experiența mea și din ce am mai auzit pe ici, pe colo, am adunat câteva sugestii care pot fi folositoare și altor oameni în marea aventură de a găsi un job.

 • Presupun că vorbești engleză. Îmbunătățește-ți engleza și alte limbi pe care le mai cunoști; există joburi pentru care se caută nu doar vorbitori de engleză, ci și alte limbi străine, altele decât olandeza. Uneori, chiar nu contează că nu vorbești engleza foarte bine, atâta timp cât vorbești cealaltă limbă cerută.
 • Dacă perfecționarea limbii engleze și/sau a altor limbi străine deja cunoscute nu îți ocupă prea mult timp și creier, apucă-te de cursuri de olandeză. Probabil că nu o să vorbești bine prea curând, dar contează să treci in CV, ca să vadă angajatorul că te-ai străduit. Sunt destul de scumpe, dar există și posibilitatea să beneficiezi de cursuri gratuite din partea primăriei. Mergi la Gemeente în zona ta și întreabă (caută pe Google gemeente și o să îți găsească siteul orașului tău; pentru Amsterdam de exemplu e: amsterdam.nl, din păcate, doar în olandeză). Poți să începi cu niște cursuri gratis pe Youtube, pentru chestii de bază, care te vor ajuta în viața de zi cu zi. Dacă ai învățat olandeză înainte să te muți aici, ai un mare avantaj din start.
 • Aranjează-ți CV-ul. Caută pe net, întreabă prietenii mai pricepuți și găsește un format cât mai bun. În engleză, desigur. Dacă experiența anterioară cuprinde domenii diferite, fă-ți mai multe variante de CV în care să scoți în evidență fie un job, fie altul. Nu detalia excesiv joburile care nu sunt relevante pentru poziția la care aplici.
cum sa gasesti job in Olanda
 • Fă-ți un profil frumos pe LinkedIn și, eventual, înscrie-te în câteva grupuri relevante pentru domeniul tău. Au și o listă bună de oferte de joburi pe care poți să o studiezi.
 • Adaugă la favorite site-urile de recrutare și verifică-le frecvent; fă-ți cont pe cele care ți se par mai potrivite pentru tine pentru că angajatorii caută și ei, nu așteaptă doar aplicații, plus că o să primești alerte pe mail când sunt noutăți. Am fost contactată de câteva ori de companii care au găsit CV-ul meu pe Linkedin sau pe Monster. Asta e bine de avut chiar dacă ai deja un loc de muncă, nu știi niciodată când sare iepuroiul cel mare.
 • Caută pe LinkedIn sau pur și simplu pe Google companii olandeze care operează în domeniul care te interesează pe tine. Majoritatea au postate pe site joburile vacante. Poți să trimiți o scrisoare de intenție împreună cu CV-ul tău chiar dacă nu au nimic disponibil pe moment. Dacă ești interesant penrtu ei or să îl păstreze și or să te contacteze când apare ceva (asta să nu te împiedice, în momentul în care anunță o poziție liberă, să aplici din nou, dacă ei nu dau vreun semn).
 • Nu limita căutarea doar la orașul în care locuiești; în Olanda se face naveta foarte ușor.
 • O opțiune ar fi să faci voluntariat, în felul ăsta cunoști oameni, înveți lucruri noi și nu te simți inutil (în cazul în care ai această problemă).
 • Fii sociabil. Multe cunoștințe și noi prieteni or să fie de ajutor nu doar cu sprijinul lor moral; multe companii se bazează pe recomandări din partea angajaților, înainte de a lua în calcul varianta companiilor de recrutare. Anunță toți cunoscuții că îți cauți de lucru, dar nu îi stresa cu asta de câte ori vorbiți 😛
 • Intră pe site-uri și bloguri ale expaților sau pentru expați; Iamsterdam și I am expat in the Netherlands mi se par indispensabile.

Cred că e cazul să mă opresc aici cu prima parte a poveștii. Linkuri către site-urile companiilor de recrutare o să pun în partea a doua, alături de alte idei care, sper, or să vă fie cumva de folos.

6 Comments

 1. Buna!
  Cum ai reusit sa iti gasesti un job avand in vedere ca romanii nu au drept de munca in Olanda, eu sunt in Amsterdam si la toate companiile la care am aplicat am fost intrebata daca am actele necesare plus si la micile magazine comerciale din centru !

  • Buna, Irina. Asa cum am scris prin alte postari, intai mi-am obtinut permisul de munca si dupa aceea m-am angajat. Normal ca nu poti sa muncesti (legal) aici ca roman, fara permis. Poti sa aplici pentru permis inainte de a avea ceva de munca sau poti sa aplici in momentul in care gasesti un job. Poti sa citesti mai multe informatii aici:https://danarozmarin.com/general/cum-sa-gasesti-un-job-in-olanda-a-doua-parte/

 2. Buna, m-a numesc Ionut si sunt din Suceava, locuiesc in Olanda de șase lunii lucrez la o companie temporara (bă ai de lucru bă nu ai). Se poate sa îmi dai mai multe detalii. Specialitatea mea este Tecnic de flori am căpătat aceasta experiența in Portugalia in timp de 9ani. Locuiesc in Vlissingen si sunt cu prietena mea, ne descurcam greu ca nu prea ne da de lucru firma la care lucram au mulți muncitori si case de închiriat ii țin la munca doar ca sa trăiască si sa își plătească chiriile firma este de Turci si mănâncă de pe noi ca si pielea ne-ar lua după câte am observat, noi plătim pt un studio cu o camera 750 de euro pe luna dacă lucram mai dam 6euro pe zi de transport, eu am mașina mea si primesc 2euro pe zi dacă merg la servici cu ea. E o bătaie de joc dar m-a străduiesc sa obțin ceva mai bun pe viitor si in domeniul meu. Nu sunt sere de flori aici in zona asta. Îmi poți da niște idei TE ROG. Poate reușim sa m-a scap de sărăcia asta. O seara plăcuta. Mulțumesc

  • Imi pare rau, in afara de informatiile din acest articol, nu am cu ce sa te ajut. Sper sa gasesti un loc de munca mai bun.

 3. Eu mă chinui de ceva vreme sa găsesc job în domeniul medical sau wellness beauty și toți îmi cer olandeza sau germană.
  Engleza, exclus !
  Sunt sceptica în privința asta. Nu știu cum ai reușit.
  Dar mă rog..

  • Depinde și de domeniul în care vrei să lucrezi. Acolo unde se lucrează direct cu publicul/clienții, se cere olandeză. Eu lucrez într-o companie multinațională.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Cum mi-am găsit job în Olanda și câteva lucruri care să dea de gândit | Dana rozMarin - [...] interviu, nu de alta, dar ca să simt că este o căutare activă Am combinat în postarea despre cum…

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *