Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on 5 mai, 2013 in General | 7 comments

Români în Olanda. Interviu cu Ada

Onoarea primului interviu din seria „Români în Olanda” îi revine Adei. Ada este o persoană plină de viață, foarte sociabilă și debordează de un optimism contagios. Este o româncă mândră de originile ei, care nu pierde nicio ocazie ca să „facă reclamă” României sau să învețe pe cineva câteva cuvinte românești. Am cunoscut-o acum doi ani, când eram amândouă la începutul aventurilor noastre în această țară. Eram angajată de vreo lună când am auzit că o să avem o nouă colegă, româncă. Am fost surprinsă și încântată de acest fapt și abia așteptam ziua când va veni la birou ca să o surprind, la rândul meu, vorbindu-i românește. De atunci a trecut ceva timp, în care ne-am bucurat de oportunitatea de a depăna povești (în general nostalgice) în limba maternă în pauza de masă sau la o bere, am încercat să convingem colegii cât de frumoasă e țara noastră și că ar trebui să o viziteze, am adus ouă roșii de Paște la serviciu și am ciocnit, ne-am maturizat și adaptat la noua noastră viață. Vă las să citiți mai jos părerea ei despre Olanda.

Ada pe bicicletă

Din ce parte a României vii?

Sunt din Dolj.

De cât timp locuiești în Olanda și în ce loc? Ce te-a adus pe aceste meleaguri?

Locuiesc în Olanda de 2 ani, în Amsterdam. Am venit aici în timpul facultăţii, mai exact în ultimul an de master de la o universitate din Franţa. Pentru cel de-al doilea semestru a fost nevoie să fac un stagiu într-o firmă internaţională, iar după multe căutări am reuşit să găsesc un stagiu într-o companie din Amsterdam.

Cum a fost adaptarea la noua viață?

Noua viaţă în Olanda mi-a plăcut încă din clipa în care am ajuns la gara centrală din Amsterdam, aflându-mă aici pentru prima dată. Cu harta în mână, trebuia să încep să-mi iau repere în oraşul în care aveam să locuiesc timp de 6 luni, pe parcursul stagiului. Deşi mai vizitasem şi alte orase europene, Amsterdamul mi-a intrat în suflet prin şarmul şi, totodată, simplitatea sa. Adaptarea s-a produs foarte uşor şi natural, iar întamplarea a făcut ca cele 6 luni pentru care venisem să locuiesc aici iniţial să devină 1 an, apoi 2 ani, iar în cele din urmă Amsterdam a devenit locul pe care acum îl numesc “acasă”.

Care ar fi aspectele negative ale vieții în Olanda?

Unul dintre aspectele negative ale Amsterdamului ar fi climatul foarte rece şi ploios şi cred că mulţi dintre expaţii de aici mi-ar da dreptate. Alt aspect pe care îl consider negativ ar fi faptul că limba olandeză nu se poate învăţa uşor, şi nu cred că acest lucru este neapărat din cauza nivelului de dificultate, ci mai degrabă a faptului că nu prea sunt ocazii pentru a o vorbi – limba engleză este vorbită în aproape orice situaţie, ceea ce, e adevărat, poate fi totodată şi un aspect pozitiv, căci poate facilita viața expaţilor de foarte multe ori.

Care consideri că a fost cea mai grea/neplăcută parte a experienței tale de expat de până acum?

Cea mai grea parte a experienţei mele de expat a fost, cu siguranţă, perioada în care m-am mutat în Amsterdam, unde practic nu cunoşteam pe nimeni şi a trebuit să încep totul de la zero şi să construiesc o nouă viaţă. Nu e uşor să te afli singur într-o ţară străină, într-un loc în care nu ai mai fost niciodată şi unde nu ai pe nimeni care te poate ajuta, în afară de tine însuţi. Însă nu este nici imposibil 🙂

Te-ai simțit vreodată nedreptățită sau pur și simplu neconfortabil din cauza faptului că ești româncă?

Nu, nu m-am simţit niciodată nedreptăţită sau neconfortabil din cauza faptului că sunt româncă, ci dimpotrivă, mă simt apreciată de cei din jurul meu pentru ceea ce sunt şi ce fac. Cred că noi, românii, suntem oameni cu foarte multe calităţi şi de aceea ar trebui poate să căpătăm mai multă încredere în noi, căci avem încă foarte multe lucruri bune de arătat nu numai olandezilor, cât oamenilor din întreaga lume, acelora care încă au prejudecăţi legate de noi şi cultura noastră.

Ce studii ai terminat?

Am absolvit un Master de Comerţ Internaţional, Limbi Străine Aplicate.

Care este jobul tău actual?

Momentan lucrez în aceeaşi companie în cadrul căreia am efectuat şi stagiul în urmă cu 2 ani, în marketing digital.

Poți să povestești cum l-ai găsit?

Am găsit acest job în urma unor cercetări online, pe unul dintre website-urile cu oferte de muncă din Olanda. Din păcate, nu mai ţin minte care era numele acestui website…

Ai întâmpinat dificultăți în obținerea permisului de muncă?

Nu, nu am întâmpinat niciun fel de dificultate în obţinerea permisului de muncă. Cred că am fost şi un pic norocoasă din punctul acesta de vedere, deoarece compania în cadrul căreia am efectuat stagiul s-a ocupat de tot procesul şi m-au ajutat să obţin acest permis pentru a putea lucra acolo.

Cum stai cu limba olandeză?

Am facut două cursuri pentru a învăţa limba olandeză, ambele de a câte două luni: primul curs l-am făcut în anul 2011 când m-am mutat aici, iar cel de-al doilea anul trecut. Acum pot înțelege unele cuvinte, deja mult mai multe decât la începutul cursurilor, şi pot vorbi foarte puţin (de exemplu, pot să mă prezint, să comand într-un bar/restaurant).

Care consideri că sunt avantajele unui job în Olanda? Dar dezavantajele?

Personal, consider că printre avantajele unui job în Olanda ar fi săptămâna de 40 ore de lucru, weekendurile fiind libere – ceea ce nu e valabil întotdeauna pentru joburile din România – şi, cu siguranţă, salariul care îmi permite să am un stil de viaţă nu luxos, ci normal: să nu fiu în situaţia de a duce grija zilei de mâine. Ca dezavantaje, ar fi impozitele care sunt destul de mari şi sărbătorile din timpul anului (zilele libere acordate de către angajator) care sunt foarte puţine în comparaţie cu alte ţări europene – în jur de 6-7 pe an exceptând Crăciunul și Paștele.

Dacă ar fi să compari munca în Olanda cu cea din România sau altă țară, ce diferențe ai observa?

Am avut ocazia să lucrez şi în România, într-adevăr nu pentru foarte mult timp, însă suficient cât să-mi fac o idee despre cât de mult sunt exploataţi oamenii în anumite locuri de muncă. Pe lângă faptul că ceea ce este scris în contract nu se respectă de cele mai multe ori şi în viaţa de zi cu zi – bani mai puţini, ore de lucru mai numeroase – în majoritatea cazurilor se merge pe principiul „şeful este şef, iar restul angajaţilor trebuie să-i ştie de frică”. Acest principiu nu este însă adoptat de către angajatorii din Olanda: aceştia ştiu să aprecieze oamenii care lucrează pentru ei şi îi consideră valoroşi pentru companie, ceea ce contribuie semnificativ la satisfacția şi motivaţia angajaţilor.

Ai ceva sfaturi pentru cei care doresc să se mute aici și își caută un loc de muncă?

Sfatul meu pentru cei care doresc să se mute aici şi îşi caută un loc de muncă ar fi, în primul rând, să nu-şi piardă încrederea în ei şi să nu se dea bătuţi. În al doilea rând, să se facă văzuţi – reţelele profesionale ca LinkedIn ajută foarte mult (foarte multe companii recrutează prin intermediul acestor reţele) – şi să fie la curent cu ofertele de muncă disponibile pe website-urile locale (nu se ştie de unde sare iepurele, cum s-a întâmplat şi în cazul meu 🙂 ). Câteva website-uri pe care pot să le recomand ar fi:

nrc carriere

vkbanen

jobstoday

vacature krant

undutchables

monsterboard

careers in holland

Ți-ai făcut prieteni noi de când ai venit aici? Români, olandezi sau alte naționalități? A fost mai ușor să creezi legături strânse cu olandezii sau cu expații?

Am cunoscut foarte mulţi oameni de când am venit aici, însă prietenii nu sunt atât de numeroşi (asta fiind valabil oriunde în lume). În cercul meu apropiat, predomină expaţii veniţi din alte părţi (România, Italia, Franţa, Spania, China, Mexic, Ucraina), dar am cunoscut şi olandezi. Din fericire, locuiesc cu o fată olandeză care m-a introdus în cercul ei de prieteni şi aşa am avut şansa să cunosc mai mulţi olandezi.

Și, în final, cum îți petreci timpul liber? Ai niște recomandări mai interesante din orașul în care locuiești?

Amsterdamul este bine cunoscut pentru evenimentele culturale pe care le oferă zi de zi. Aici, nicio zi nu este ca cealaltă, şi asta pentru că diversitatea este caracteristica de bază a unui oraş atât de cosmopolit ca Amsterdam. Când am timp liber, îmi place să mă duc la diverse concerte (Melkweg, Paradiso, Cafe Alto), la cinematograf (Tuschinski, The Movies, Ketelhuis) sau cu prietenii într-un restaurant bun (Nassau, Joselito, De Balie), la o bere rece (Stevens, Pacific, Thijssen, De Zotte), sau în locuri mai speciale unde priveliştea este superbă (Canvas, Eye).

7 Comments

 1. Multumim, Ada
  totul pare atat de firesc… dar sunt convinsa ca la fiecare virgula sau punct exista niste eforturi. Mult succes. Ingenioasa ideea Danei de a ne oferi aceste „himself”-uri 🙂

  • Nu sunt sigura ca am inteles ce vrei sa spui in acest comentariu 🙂 Dar ma bucur ca te delectezi cu interviurile. Mai sunt si altele pe drum.

 2. in primul rand eu traiesc in amsterdam de 6 ani romani sunt vazuti in olanda ca ciorditori curve dealeri olandezul nea supra numit de zakkenroller(adica traducereaa este mangaietorul de buzunare toti mafiotii romani sunt achter de dam adica in cartierul rosu toti romani sunt increzuti si plini de ei se cred semi zei dar habar nu au o boaba de olandeza si majoritatea vorbesc engleza de balta cea mai mare rata a criminalitati e produsa de roman si eu si prietenul meu olandez coordinatorul de securitate din escape op het rembrandplein a pus interzicere romkanilor sa intre in discoteca escape romanul este coarda mincinos spargatyor de case ipocrit zice ca nu discrimineaza dar discrimineaza tui morti masiii de romaaan si apoi zice ca romanul el insusi este discriminat cum sa nuti fie rusine ca esti roman sunteti tara care a avut 2 presedinti deodata cand antonescu sa razvratit cu prieteni lui din partid sal s scoata pe marinar de la carma 4 bai romabnul este cel mai mare parazit din uniunea europeana sunteti corupti si in partidul politic ca si ca natiune si ca justitie adica in olanda nimeni nu poate cumpara judecatori pe cand in romania poti cumpara judecati eu aveam 9 ani si luasem un 8 la materia muzica in romania si incepus4m sa pling stiti ce mia zis profesoara aia spelba uite tiganul cum plinge pai luavasi drapelul in baros ma discriminat si inca si in ziua de azi umblu cand merg la colegiu facv mbo niveau 4 op het richting handel en economie adica un liceu sau colegiu nu stiu sigur pe profilul economie si comertz international si acolo n u ajungi daca nu vorbesti nederlands vloeiend olandeza fluenta sa citesti sa scri si sa vorbesti si sa descifrezi gramatica si sa asculti ce vorbesc olandezi pe cand romanul daca are o programare baaa sa zicem ai o intalnire undeva laa ora 12 si 300 romanul vine la ora 14 si 20 nu este punctual romanul si cand merg la colegiu aud pe drum in metrou romani cum vorbesc hai coaie ce spargem acum cand i prindem sau sami sugi pula baa matache sau bai hai sa ardem cati va fraieri olandezi dar asta da natiune si voi mascati romanul criminal zicand ca e de etnie rroma sa muriti voi caa toti romani de speta josnica e de etnie rroma ipocriti spurcati eu am fost discriminat mintit aruncat de romania si tratat cu scqarba ca sunt ciocolatiu sau negru nea dar faza e aci in aceasta tara superba unde toti ca esti negru sau alb galben sau roz pana la maro esti om studiile sunt apreciate si salariul de star este sau sa zicem salariul minim pe economie in olanda e de 2000 de euro deci fuck Romania sui acolo in romania este de 100 de euro pe luna ba esti roman? si muncesti de la 7 dimineata pana la 20;00 seara baaaaaa sclavie e aia nu tara aici primesti minimum loon pe zi incepand de la varsta de 14 6 euro pe ora eu castig la 19 ani 12 euro si 75 de c pe ora si muncesc ca part timer romania este tarza cu cele mai mici standarde de viata si olandezu are un proverb(als de volk is corrupt automatisch is het regering ook corrupt) DACA POPORUL ESTE CORUPT AUTOMAT SI GUVERNUL ESTE CORUPT PENTRU CA GUVERNULESTE OM DIN POPOR asa ca sunteti o natiune de viermi corupti criminali spargatori de case rasisti si ipocriti tot ce stiti e sa criticati si sa ziceti ca sunteti discriminati dar voi voi nu discriminati si mai mult dana DOAMNA DANA ALBA DANA esti alba cu parul castaniu asa vad in poza si cu ochiicaprui nu ai cum sa fii sau sa te simti discriminata ca romancele sunt frumoase normal ca femeile nu sunt tratate ca romani ca baietii romani ok nu intelege gresit dar zi ka intervietoarea aia sa intervieveze un roman care munceste zi de zi cu adevarat si merge l a un colegiu sa vada cum e sa iti faci drumul intro societate m mai corecta farta niemeni si sigur tu ai verblijfs kaart nu stiu daca e onbepaald sau tijdelijk adica pe viata sau temporar si eu fac stad examen sami cer pasaportul olandez si sa arunc sau sa renunt la pasaportul roman ca tot mie rusine de natinalitatera mea sunt brunet si in pasaport scrie nationalitate romana nu cetatteran roman si ma simt si am fost discriminat in romania toti imi ziceau cioara sau tiganul pe cand aici toti imi spun rocky ehehehehe dar faza este daca romani sai vandut flota manainca bani de la uniunea europeana fara sa dea nimic inapoi daca wilders parlamentar din de eerste kamer prima camera face o campanie cu minder roemenen ca la marocani sti cum zburam vro 90 la suta din romani din amsterdam ca lacustele si daca in romania inveti 25 de ani din viata si tot somer esti aia mai e tara sunt 25 de ani de la moarte tovarasului ceausescu si a zis cand voi romani spurcati lati impuscat osa fie vai de voi peste 20 de ani si azi este nu nu mas mira dacA SRI ul imi citeste comm ul si crminalul care a omorat o pe italianca din puglia e roman nu rrom era blond nu etnie roma ci roman spelb alb era un roman suta la suta asa nu mai dati vina pe tigani ca in romania banul guverneaza si omul cinstit e exploatat de ceai plecat din romania ca tia fost pre bine??????

  • N-am inteles nimic din comentariul asta.

   • Probabil ca romanii care stau in Amsterdam vad viata in roz. Eu locuiesc de 30 de ani in nordul Olandei si parerea mea personala este ca sint niste criminali de suflete. Cu asta cred ca mi am exprimat cele mai adinci suferinte produse de aceste persoane

    • Îmi pare rău să aud această concluzie. Fiecare are experiențele lui, viața oriunde este diferită pentru fiecare.

 3. revin cu la ceea ce am scris mai sus … datorita faptului ca de 30 de ani nu am fost luata in serios de catre medicii de familie, trimisa mereu la pshiholog si nici de cum la specialist pe 25 februarie m am operat de cancer.Acum un an jumate am insistat sa fiu trimisa la specialist endocrinoloog … am primit in schimb trimitere la pshihiatrie si a avut buna vointa de a mi da trimitere la endocrinolog, scrisa in lb engleza, in Romania.Asta este o relatare pe scurt a unei mici parti din „exprienta” mea in Olanda

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *