Români în Olanda: Dani Bordiniuc
Pe Dani l-am cunoscut la o întâlnire a bloggerilor expați din Olanda. A venit cu o cafea de specialitate și cu instrumente pentru prepararea acesteia și ne-a făcut o cafea super bună, din care am băut prea multă, de am fost iepuraș isteric până seara târziu. Am aflat apoi despre blogul lui, Coffee & Stories, unde scrie despre cafea, cafenele din diverse orașe, moduri de preparare și publică interviuri cu oameni din domeniul cafelei de specialitate. Acum e rândul lui să ne dea un interviu, așa ca vă las cu el:
1. Din ce parte a României vii și cum ai ajuns în Olanda?
Sunt ieșean de origine. Tot în Iași, în timpul facultății, am cunoscut-o pe Bianca, soția mea. După terminarea studiilor eu am plecat la Viena pentru un internship iar ea a găsit un altul în Amsterdam. Într-un final, după un an și jumătate în Viena și încă unul petrecut în Bruxelles, în cadrul unei alte companii, m-am alăturat ei în Amsterdam. După 2 ani și jumătate petrecuți la distanță, ne doream foarte mult să locuim în același loc. În plus, față de Viena la acea vreme, Amsterdamul parea mai vibrant pe partea de multiculturalitate și oportunități profesionale pe aria mea.
2. Cum te-ai adaptat la viața în această țară?
Nu neg, la început nu mi-a fost ușor, însă odată ce îți intră în inimă, e foarte greu să te desparți de Amsterdam.
Pe de o parte, mi-a fost greu să înțeleg limba și cred că asta a constituit cel mai mare șoc cultural, din punctul meu de vedere. De asemenea, încă mă obișnuiesc cu iernile lungi și întunecate, deși locuiesc aici de mai bine de 5 ani. De cealaltă parte, m-am adaptat foarte repede culturii folosirii bicicletei, îmi place la nebunie, mai ales în sezonul cald. Fiind așa de mic ca și dimensiune, poți ajunge oriunde în oraș într-un timp foarte scurt.
3. Ce-ți place cel mai mult la viața în Olanda?
Printre altele, faptul că instituțiile publice sunt organizate într-un mod clar, ceea ce face viața mai ușoară. De asemenea, îmi place că aproape toți localnicii au nivel foarte bun al limbii engleze și faptul că foarte mulți olandezi pun accent pe timpul petrecut în familie și pe investiția în călătorii și calitatea vieții, în schimbul bunurilor materiale.
4. Care-s aspectele negative, ce nu-ți place aici?
Singurul lucru cu care încă mă lupt în fiecare an este iarna de aici. Acum doi sau trei ani, țin bine minte, eram deprimat și lipsit de energie. Acum simt că am facut progrese semnificative. Încerc pe cât posibil să fac mișcare și să vizitez o locație însorită fie în noiembrie, fie în ianuarie. Două-trei zile cu soare fac minuni!
5. Ce-ți lipsește cel mai mult din România?
Familia, prietenii, munții, plăcintele poale-n brâu și vișinata 🙂
6. Cum stai cu limba olandeză?
Locuiesc în Amsterdam din 2013. În primii trei ani, lucrând într-o multinațională, îmi rămânea foarte puțin timp pentru cursuri, astfel că am neglijat învățarea limbii olandeze.
În ultimii doi ani însă, după ce am părăsit mediul corporate, mi-am luat timp să fac un curs intensiv care m-a ajutat foarte mult. În plus, lucrând în prezent ca barista, am ocazia să interacționez și să port conversații simple cu localnici. Nu este ușor, însă îmi face plăcere și mă menține motivat. Pe partea de pronunție sunt încrezător. În schimb, trebuie să practic în continuare pentru a-mi îmbogăți vocabularul.
7. Ți-ai făcut prieteni noi de când ai venit în Olanda? Români, olandezi sau alte naționalități? – a fost ușor să creezi legături mai strânse cu olandezii sau cu expații veniți din alte părți?
Coincidența face să avem câțiva prieteni din Iași care s-au stabilit aici și cu care încercăm să ne vedem frecvent. În rest, lucrând în medii multinaționale, mi-am făcut mai mulți prieteni expați decât olandezi.
8. Care sunt lucrurile tale favorite, care te înveselesc și îți fac viața mai frumoasă?
Biancăi și mie, ne place foarte mult să călătorim, să descoperim culturi noi, să interacționăm cu localnicii și să încercăm mâncăruri noi (foarte important! ) 🙂 De asemenea, de fiecare dată când sunt într-un oraș nou, îmi place să descopăr scena locală a cafelei de specialitate, să vorbesc cu cât mai mulți oameni din industrie și să aduc înapoi cu mine cafea pe care să o încerc acasă.
9. Ai o mare pasiune pentru cafeaua de specialitate, pe care ne-o prezinți atât de frumos pe blogul tău. Mie imi place să beau o cafea bună, dar niciodată nu m-am gândit că aș putea aprofunda cunoștințele referitoare la aceasta atât de mult. M-ai facut să văd cu alți ochi cafeaua. Când și cum a început pasiunea ta pentru cafea?
Sunt consumator de cafea din facultate. Însă aici în Amsterdam, în timpul unei degustări de espresso la Trakteren Koffie, am început să înțeleg cu adevărat ce înseamnă cafeaua de specialitate și diferența enormă de gust față de cafeaua de larg consum. La scurt timp după, mi-am cumpărat echipamentul necesar pentru a prepara cafea la filtru (pour over) acasă. Am învățat foarte multe încercând cafea din diferite regiuni și de la diferite prăjitorii din Olanda și nu numai.
10. Cafeaua este mai mult decât un hobby pentru tine – lucrezi în acest domeniu. Cum este? Care-s satisfacțiile unui job în lumea cafelei de specialitate?
Contează mult să fii inspirat de industria în care lucrezi și sunt recunoscător pentru oportunitățile avute. Momentan lucrez ca barista pentru câteva zile pe săptămână la Monks Coffee Roasters și până de curând am fost responsabil de marketing și operațiuni în cadrul Coffeevine, un abonament lunar pentru pasionații de cafea de specialitate.
Sunt foarte multe arii în care îți poți aprofunda cunoștiințele (import, prăjire, preparare etc). Dacă ești pasionat, cafeaua îți poate oferi foarte multe oportunități de învățare. De asemenea, comunitatea este foarte strânsă în jurul aceluiași obiectiv comun (de a educa consumatorii și a oferi cea mai buna cafea) și vei găsi foarte mulți oameni pasionați, deschiși să discute despre experiența lor și să îți ofere sfaturi.
11. Care este cafeaua ta preferată (dacă poți să alegi)?
Pentru filtru, îmi plac foarte mult cele din Africa (Kenya, Rwanda, Burundi), însă recent am fost surprins foarte plăcut de Columbia și Guatemala. Acesta este și unul din lucrurile care mă fascinează când vine vorba de cafea – mereu ajungi să fii surprins de origini neașteptate sau metode de procesare care produc cafele interesante.
12. În iunie 2017 ai călătorit în Columbia, unde ai avut ocazia să vezi la fața locului cum este cultivată și recoltată cafeaua de specialitate, în cadrul proiectului Field Barista. Cum a fost? Povestește-mi un pic despre această călătorie.
A fost o călătorie foarte lungă, începută în Amsterdam via Londra, Bogota, Pasto și apoi câteva ore bune cu mașina. Ferma Argote se află la mai bine de 1,900 metri altitudine și familia de acolo are o colaborare strânsă cu un importator olandez. Acesta cumpără recolta de cafea în fiecare an iar ei se angajează, luând în considerare feedback-ul primit, să ridice standardele și calitatea de producție.
A fost într-adevăr o experiență foarte specială! E extraordinar și te face umil să vezi câtă muncă fizică este implicată în culegerea și procesarea cafelei și nenumăratele perechi de mâini prin care trece cafeaua (culegere, procesare, uscare, sortare, înlăturare defecte etc.) înainte de a ajunge la prăjitor, apoi la cafenea, apoi în ceașca oferită consumatorului final. Te face să înțelegi cu adevărat de ce se numește cafea de specialitate și că suntem privilegiați de a avea posibilitatea de a o consuma zilnic.
Am avut șansa de a face și o drumeție într-o zonă apropriată fermei și de a admira frumusețea peisajului natural. În același timp, am avut plăcerea de a fi oaspeți într-o familie extraordinar de caldă și ospitalieră. Ne-au oferit cele mai bune condiții și m-am simțit ca acasă. Sper să pot repeta vizita în următorii 2-3 ani.
13. Ai alte proiecte în desfășurare sau în plan? Legate de cafea sau nu.
Mi-ar plăcea ca la un moment dat, curând sper eu, să fac o călătorie undeva mai departe de Europa, în Africa sau Asia. Cred că m-ar scoate din zona de comfort și mi-ar da șansa să văd alte părți ale lumii cu proprii mei ochi.
14. În final, aș vrea să te întreb dacă ne recomanzi ceva de făcut sau de văzut în Amsterdam/Olanda?
Îmi place foarte mult vremea din Olanda fie primăvara târziu, fie la începutul toamnei, astfel că aș recomanda o vizită în acea perioadă. În Amsterdam recomand închirierea unei biciclete pentru a explora orașul. Atât centrul cât și alte zone mai retrase și mai puțin frecventate de turiști. Bucurați-vă de o plăcintă cu mere și cafea la Winkel 43, o seară lungă în cartierul hip De Pijp și o călătorie scurtă cu feribotul peste Ij, înspre Amsterdam Nord. Cred că mulți ar fi surprinși de contrastul dintre zona centrală și aglomerată și liniștea și calmul din nord.
Cafeaua Columbiana la filtru imi place si mie. 🙂
Acum ti-am gasit blogul si il savurez intens, e foarte hygge sa te citesc.
Mersi, mă bucur să aud! Distracție plăcută la citit!