Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Posted by on 3 feb., 2017 in General, Jurnal | 2 comments

Protest anticorupție în Olanda. Suntem departe, dar ne pasă

Românii din Olanda s-au alăturat protestelor din țară. S-au organizat rapid și au fost obținute aprobări pentru proteste în Amsterdam pe 2, 3 și 5 februarie. Au fost aseară în Piața Dam 373 (conform listelor de semnături) de oameni indignați, care au strigat, au cântat, ba chiar au făcut și-o horă, două. Mulți povesteau cum au plâns când au citit știrile din România, cât de supărați sunt pentru ceea ce se întâmplă, pentru ceea ce face guvernul, cât de indignați de atitudinea politicienilor față de protestatari. Adevărul e că și mie, ieri dimineață, vizionând niște filme de la protest și de după, mi-au dat lacrimile.

Când vezi atâția oameni frumoși care protestează împotriva lucrurilor incredibile ce se întâmplă, și când vezi reacția celor din jur, din clasa politica, din televiziuni, când vezi cum sunt trimiși huligani ca să strice protestul, nu poți decât să fii furios și frustrat că nu poți face mai mult decât să strigi în gura mare că nu ești de acord. Am strigat și noi aseară, deși nu știu cine ne-a auzit, tocmai de aici din Olanda, dar noi am strigat, că așa am simțit.

Mi-a zis un prieten că de ce mă duc la protest, mai bine stau acasă la căldurică, oricum eu sunt departe aici și am altă viață. I-am dat dreptate, într-un fel. Cred că a fost cazul tuturor celor care au venit aseară la protest. Suntem departe, da, dar nu ne-am rupt cu totul de țară, avem familii și prieteni acolo, mulți poate vor să se întoarcă după ce-și termină treburile pe aici. Suntem departe, dar ne pasă. Ăsta a fost un slogan pe care cineva l-a scris pe pancartele printate pentru protest, slogan care mi s-a părut foarte frumos și pe care l-am purtat toată seara.

Am plecat de acolo după câteva ore și mă simțeam ciudat în tramvai pentru că nu mai auzeam limba română, mi se parea ciudat că nu mă aflam in metrou la Victoriei sau la Romană. Diseară se protestează iarăși, la fel și duminică. Eu am făcut câteva poze cu telefonul, dar dacă vreți mai multe, le puteți vedea pe pagina de FB a evenimentului. Şi un filmuleț aici.

2 Comments

  1. Buna Seara,
    Stiti cumva daca se organizeaza proteste si in Haga ? Am auzit ceva despre marti 7 feb. dar nu gasesc nici o pagina a organizatorilor (probabil undeva pe FB?)

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *