Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on 14 mai, 2024 in General, Jurnal | 0 comments

Într-o viață anterioară am fost marinar

Așa îmi place să spun, că am fost marinar într-o viață anterioară. Prea sunt atrasă de locurile cu apă, fascinată de corăbii, și aș sta pe malul mării și vară și iarnă. Am câteva locuri în Olanda în care îmi place să revin frecvent și să îmi umplu inima de bucurie. Unul dintre acestea este portul din Hoorn. Cea mai vântoasă zonă, indiferent de anotimp. Un port foarte activ, cu o marina lângă, plină de bărci care mai de care. Destul de turistic dar nu aglomerat – aici puteți găsi uneori câte un vas de croazieră, imens în portul mic, ancorat acolo complet nelalocul lui, stricând priveliștea frumoasă.

Aș sta acolo, în capul portului, uitându-mă în zare, o zi întreagă. Vântul care îmi zburătăcește părul mă face să visez la corăbii cu pânze, încărcate cu marinari dornici de aventuri, saci de condimente descărcate în port, povești de demult care se cer spuse. Pe vremuri, Hoorn a fost un port foarte important, una din cele șase baze de unde plecau corăbiile Companiei Neerlandeze a Indiilor de Est (VOC) către țărmuri îndepărtate, să facă ce știu olandezii mai bine: comerț. Pe atunci, Hoorn avea deschidere la Marea Nordului. Între timp, din 1932 de când s-a construit Afsluitdijk, digul care protejează țara de inundații, ieșirea la mare a fost închisă și Hoorn are acces la Markermeer, care e practic un lac imens.

Corabie in portul din Hoorn
Portul din Hoorn

Aici am mers pentru prima dată pe gheață, acum câțiva ani când a înghețat lacul. Aș fi patinat, dacă aș ști să patinez și aș avea patine. A fost însă frumos și doar mersul pe gheață, pe lângă bărcile prinse în ea.

Lacul inghetat in Hoorn 01
Lacul inghetat in Hoorn 02

Un alt lucru care îmi place la Hoorn este faptul că are pe stema orașului un unicorn. Peste tot prin oraș, pe diverse clădiri, vezi câte un unicorn cu cornul aurit.

Unicornul - stema Hoorn
canal in Hoorn

Orașul în sine e foarte drăguț, plin de cafenele și restaurante, și are și un muzeu interesant – Westfriesmuseum (închis în 2024 pentru renovări). Are și o plajă, destul de aglomerată în zilele însorite, și Muzeul Locomotivelor cu aburi, de unde se poate lua un tren istoric către Medemblik, un sat foarte frumos. În primăvară acest tren trece prin câmpurile de lalele, și poate fi combinat și cu o barcă până la destinație.

Recomand călduros o vizită, se poate ajunge ușor cu trenul și nu veți regreta.

Semnatura

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *