Cum să vizitezi Olanda fără să ieși din casă
Ce dacă e pandemie și nu putem să călătorim? Ce dacă muzeele sunt iar închise? Există internet și ne putem plimba în voie, virtual.
În urmă cu mai mulți ani, pe vremea când nu îmi permiteam să călătoresc în străinătate, am vizitat multe țări doar pe ecranul calculatorului, pe website-urile cu poze de călătorie. Pe vremea aia nici măcar nu existau milioane de bloguri de călătorie, sau video-uri pe Youtube, dar am ajuns să cunosc foarte bine locuri gen Etretat sau Olanda doar din sutele de poze pe care le salvam în folderele mele de „plimbare”.
Acum avem acces la tot felul de resurse, iar de când cu pandemia, multe muzee sau parcuri au făcut posibilă vizita virtuală. Așa că m-am gândit să fac o listă cu linkuri care vă vor plimba prin Olanda, prin muzee sau prin parcuri, ba chiar și pe plajă. Ghidul, acolo unde există, e în general în limba engleză; dar pentru multe dintre ele nu e nevoie de ghid, puteți pur și simplu să vă jucați cu săgetuțe sau să vizionați video-urile.
Vizite virtuale la muzeu
- Rijksmuseum. Unul din cele mai vizitate muzee din Amsterdam, Rijksmuseum are în jur de 700.000 de imagini online, plus tururi virtuale, descrieri în detaliu ale diverselor capodopere, cum ar fi ”Rondul de noapte” al lui Rembrandt sau ”Lăptăreasa” lui Vermeer.
- Muzeul Van Gogh, dedicat, evident, celebrului pictor Vincent van Gogh, oferă posibilitatea de a admira colecția de picturi online, precum și câteva povestiri despre viața pictorului și scrisorile sale.
Vizitează muzeul Van Gogh online.
- Casa Annei Frank – anexa secretă în care familia Annei Frank s-a ascuns timp de peste doi ani, în timpul celui de-al doilea război mondial, un muzeu la care e greu de ajuns pentru că întotdeauna are o coadă imensă la intrare. Anne Frank este cunoscută pentru jurnalul său, în care Anne povestește viața în anexa secretă, își pune întrebări și își face planuri pentru viitor. Familia Frank a fost în cele din urmă denunțată și trimisă în lagărele naziste, cărora nu le-a supraviețuit decât tatăl.
- Amsterdam Museum. Sau muzeul de istorie al Amsterdamului. Întreaga colecție a muzeului este digitalizată și poate fi vazută online.
Vizitează Amsterdam Museum online.
- Stedelijk – muzeul de artă contemporană din Amsterdam a pregătit o serie de video-uri prin care poate fi vizitat online.
- „Grădina desfătărilor” a lui Hieronymus Bosch. Această pictură fascinantă poate fi explorată în detaliu, are și explicații pentru diversele componente, dar, desigur, puteți să veniți cu propria interpretarea a imaginilor ireale, a ciudatelor figuri, animale și plante care o compun.
- Muzeul Tylers din Haarlem. Unul dintre cele mai vechi muzee din Olanda, un muzeu pentru artă și știință, interesant atât pentru copii cât și pentru adulți.
Vizitează muzeul Tylers.
- Admirați Amsterdamul văzut de sus, pe website-ul AirPano. Imaginile sunt superbe, eu nu mă pot sătura de învârtit pe deasupra orașului.
- Plimbați-vă cu mine prin Amsterdam sau locuri mai puțin cunoscute din Olanda: Amsterdamian YouTube:
- Sau descoperiți Amsterdam de pe bicicletă, în acest film de o oră de bicicletat pe străzile orașului:
- Parcul de flori Keukenhof a trebuit să își țină porțile închise anul trecut, dar florile și-au văzut de treabă și au fost superbe, ca întotdeauna. Keukenhof poate fi explorat acum și online.
- Amsterdam văzut de pe apă. Un scurt tur virtual al canalelor din Amsterdam.
- Madurodam. Incredibilul parc în miniatură din Olanda:
- Plajele olandeze. Dacă vreți să luați pulsul plajelor din Olanda, să vedeți cât de mari sunt valurile sau cât de tare plouă, aveți aici webcam-uri pentru cele mai populare dintre ele.
- O plimbare virtuală în parcurile naționale. Organizația care se ocupă cu monumentele naturii a făcut o listă de parcuri care pot fi „luate la pas” cu Google Street View.
- Parcul de distracții Efteling, unul din preferatele mele, poate fi vizitat prin această filmare cu drona. Nu e la fel ca și cum v-ați da în roller coaster sau ați vizita casa bântuită, dar e destul de distractiv.
Cred că sunt destule aici cât să vă ocupe o după-amiază ploioasă. Spor la explorat!