Cum să găsești un job în Olanda – a doua parte
De la 1 ianuarie 2014, permisul de muncă nu mai este obligatoriu (în Olanda) pentru cetățenii români!
În sfârșit reușesc să postez și a doua parte. Asta e, după ce găsești jobul, nu mai ai mult timp de scris pe blog. Avantaje și dezavantaje! Plus că am avut un pic de vară prin zonă și a trebuit să profit. Pentru că rămăsesem la lista companiilor de recrutare, am încercat să selectez cele mai folositoare site-uri pentru vorbitorii de limbă engleză. Mai sunt și altele, unele specializate doar pe anumite domenii, probabil fiecare are niște site-uri preferate în funcție de ceea ce caută.
MonsterBoard – aici am și găsit într-un final oferta cu noroc.
Un alt site foarte bun dacă ești expat este Blue Lynx, sau încercați unul din următoarele:
Adams
Expat Jobs
Expatica
IamExpat
Indeed
Undutchables
Experteer
Learn4good
Together Abroad
Octagon professionals
Unique
Access
Academic Transfer
Linkedin
În ceea ce privește angajatorii olandezi, din ce am auzit și experimentat, pot să spun că găsești de toate felurile, de la firme foarte serioase, care își tratează angajații cu maximum de respect, la firme neserioase, pe care le poți uneori dibui de la interviu (când observi că persoana care te intervievează nu s-a uitat pe CV-ul tău înainte de a te avea în față) sau, în cazul nefericit, după ce te angajezi.
Un alt lucru deloc de neglijat este faptul că, fiind român, ai nevoie de permis de muncă. Situația fiecăruia este diferită, poate vii aici ca student, poate vii ca să fii alături de partener sau mai știu eu din ce motive. Indiferent care este motivul, dacă intenționezi să stai în Olanda mai mult de trei luni, trebuie să te înregistrezi, să obții permisul de rezidență și BSN number (un fel de cod numeric personal). Odată cu aplicația pentru permisul de rezidență, poți aplica și pentru permis de muncă sau poți aștepta până găsești ceva de lucru și să aplici atunci sau să te rogi de firmă să aplice pentru tine. Cel mai bine este să te interesezi despre cum poți obține permisele la IND (Biroul pentru Imigrare si Naturalizare – număr de contact 0900 1234561) sau Expatcenter din zona în care locuiești. Sunt tare drăguți și îți oferă toate informațiile specifice situației tale, pe care nu o să le găsești întotdeauna căutând pe Internet (pentru că regulile sunt multe și complexe iar pe net vei găsi mereu doar chestiile principale). Tot ei pot să îți spună cât te va costa obținerea permisului; este destul de scump și trebuie să ai banii pregătiți. Uneori sunt atât de drăguți încât te învață șmecherii (legale) pe care le poți face ca să obții totul mai repede sau mai ieftin.
Update: de la 1 ianuarie 2014, permisul de muncă nu mai este obligatoriu pentru cetățenii români!
Principalele acte de care o să ai nevoie în Olanda, și pe care ar fi bine să le ai pregătite din România sunt: copii traduse și legalizate ale diplomelor de studii (BAC, licență, master etc), ale certificatului de căsătorie și certificatelor de naștere ale copiilor (cine are, desigur). Sunt acceptate actele traduse în engleză, franceză sau germană, nu e nevoie să înnebunești căutând un translator specializat în olandeză. Mai trebuie: copie tradusă și legalizată a certificatului tau de naștere, neapărat cu apostilă (trebuie să specifici când mergi la notar) și pașaport sau carte de identitate (originalele). Dacă vrei să traduci și legalizezi actele în Olanda, se poate, dar durează și costă mult; mai bine faci un drum scurt în România și rezolvi problema.
Dacă te încadrezi în una din situațiile speciale pentru acordarea permisului, așteaptă-te să ți se ceară tot felul de acte haioase de care probabil nu ai mai auzit în viața ta. De exemplu, dacă vii aici ca să fii alături de partener, dar nu sunteți căsătoriți, statul olandez acceptă și această variantă ca fiind un motiv bun să îți acorde permis de rezidență, dar, printre actele de care ai nevoie o să fie și ceea ce se numește „certificat de celibat„, un act care dovedește că nu ai fost căsătorit niciodată și că nu ești căsătorit în prezent. Acest act se obține de la aceeași instituție care ți-a eliberat și certificatul de naștere.
Alte site-uri cu informații utile ar mai fi: Just Landed sau Move to Netherlands. Un blog haios, care nu are legătură cu joburile, dar care vă va ajuta să vă faceți o idee despre cum e să trăiești printre olandezi este Invading Holland (dacă ești proaspăt mutat în Olanda probabil că nu o să înțelegi multe subtilități, dar recitește peste câteva luni).
Până una-alta, să stai fără serviciu o perioadă nu este chiar așa de grav, doar dacă nu ai ce mânca sau un acoperiș deasupra capului (altul decât capacul cutiei de carton!). Perioada în care am stat acasă a fost o binecuvântare. Sunt atâtea lucruri de făcut că nu îți ajunge timpul, nici așa, liber cum ești. Eu am început două bloguri în perioada aia, DanarozMarin și Amsterdamian, am citit o grămadă de chestii interesante pe care nu am avut niciodată timp să le citesc, am început să învăț să fac graphic design, lucru la care nu mă gândisem niciodată până atunci. Poți folosi timpul ăsta ca să explorezi orașul, să înveți despre cultura olandeză, să înveți să mergi pe bicicletă sau să te apuci de alergat ca să slăbești câteva kilograme sau doar ca să te menții în formă (e demonstrat științific că persoanele arătoase au mai mult succes la un interviu și obțin salarii mai mari). Internetul e mare și multe lucruri te poate învăța. Învață orice vrei și orice poți, și, poate, îți descoperi noi pasiuni și/sau îți începi o afacere. Dacă deja a trecut un an sau chiar mai mult de când cauți ceva de lucru, poate ar trebui să te gândești serios fie la completarea studiilor, fie la alt traseu profesional.
Mai există și posibilitatea de a încerca joburi freelance, adică să fii pe cont propriu și să faci bani din colaborări.
În rest, țineți mintea și ochii deschise.
Și, cum astea ar fi cam toate informațiile și înțelepciunea pe care vi le pot împărtăși, ar fi cazul să mă opresc aici. Mult succes!
Bai, multumesc, sarut mana !
Cu placere!
Salut,
Spune-mi te rog daca se poate” cumpara”cartea verde.
Multumesc.
Vali, nu sunt sigură că înțeleg la ce te referi. La „cumpărarea” permisului de muncă?
Ma refeream la permisul de munca. Stiu ca pentru obtinerea lui ,trebuie sa te angajeze o societate olandeza pe perioada de un an.IDeea e daca exista si o alta forma prin care poti obtine acest permis.
Ma aflu in Olanda de mai bine de un an ,dar din cunostintele mele acesta se poate obtine doar prin forma descrisa mai sus.
M-ar interesa daca cunosti mai multe amanunte.
Multumesc.
Completare…
Lucrez ca zelfstandigen .
Pai, din cate stiu eu, daca lucrezi ca „self employed” nu ai nevoie de permis de munca.
Referitor la alte modalitati de a obtine permisul de munca, dupa cum am povestit si in articole, eu l-am obtinut inainte de a fi angajata. Am aplicat pentru obtinerea permisului de munca si rezidenta pe baza faptului ca am venit aici ca sa locuiesc cu partenerul, si am primit. De angajat, m-am angajat dupa vreo 4 luni de la primirea permisului.
Salut, Dana 🙂 am citit cu mult interes articolul tau deoarece urmeaza sa plecam in Olanda (eu si sotul meu) in calitate de masteranzi, eu pe Drept, el pe cercetare in Wageningen, toata lumea ne descurajeaza si ne spune sa nu ne asteptam la nimic usor sau bun, chiar atat de negru o fi dracu pe acolo? Nici macar in calitate de masteranzi nu avem sanse sa ne gasim joburi decente, deocamdata part-time desigur iar mai apoi speram sa ne putem integra pe acolo deoarece aici lucrurile merg din rau in mai rau. Ce ne poti spune din experienta ta?
Salutare si bine ai venit pe aici! N-o sa va zic sa va asteptati la ceva usor, pentru ca usor nu este. Dar nici sa va asteptati la ce e mai rau nu e cazul. Depinde desigur si de norocul fiecaruia, dar, daca ai citit interviurile de pe blogul meu, ai putut observa ca unora le e mai greu, altora mai usor, dar, pana la urma, toti se descurca cumva. Eu zic ca daca o sa vreti sa va integrati aici, daca o sa va placa si o sa va simtiti bine, o sa si reusiti. Daca nu, mai sunt si alte tari in Europa 🙂
Succes!
Buna am si eu cateva intrebari.
Eu sunt inpreuna cu un barbat olandez si de curand mam mutat la el acasa.Ce acte imi trebue pentru sederea in olanda?Si pentru un loc de munca?Tin sa precizez ca nu vorbesc deloc olandeza,dar vorbesc Germana,Engleza plus alte 3 limbi Latine.As vrea sa ma inscriu la o scoala unde sa invat Olandeza si sa fac si un curs pentru Receptioner,sau pentru Translator,ma poti ajuta sa imi spui ce documente imi trebue din romania traduse si legalizat
Bună, despre actele de care ai nevoie am scris chiar în acest articol, poți să îl citești 🙂 Dar te sfătuiesc să apelezi la IND sau Expatcenter, așa cum am zis și mai sus, doar ei îți vor da sfaturile cele mai bune referitoare la situația ta. Iar pentru cursurile pe care vrei să le faci, te interesezi la școala la care vrei să mergi, eu nu am de unde să știu.
Buna, tatal meu este in Olanda de aproape un an, a gasit munca doar la negru la un olandez. Acesta a spus tatalui meu ca vrea sa il inscrie la curs de limba olandeza, si ca ii plateste firma. Dar asta inseamna ca ar sa ii faca si acte? Ca odata cineva ia spus ca daca face cursul are acte, dar tatal meu nu prea credea, dar omul asta zice ca vrea sa ii faca acte, numai ca nu prea se inteleg, inseamna ca facand cursul la terminare ii fac acte?
Buna Oana. Faptul că o să facă un curs nu înseamnă că îi fac și acte. În urma cursului o să obțină cel mult o diplomă de absolvire. Trebuie să discute clar cu angajatorul ce pot să facă în legătură cu actele. Nu este normal să lucreze la negru, nu trebuie să accepte așa ceva.
Cât despre cumpărarea permisului, eu nu știu cum și dacă ar putea face asta, vă recomand să mergeți totuși pe calea legală.
Si noi tot asta ne dorim, dar pana acum chiar nimeni nu lau vrut, din decembrie 2011 se tot chinue…omul acesta ia spus ca pentru moment nu ii poate faca acte pentru ca este foarte greu, dar ca sa aiba macar un ban de mancare il cheama la el sa munceasca…nu stim unde sa mai incercam, ne este chiar foarte greu…
Eh, partea buna este ca i se ofera cursuri de olandeza. Poate dupa aceea are mai multe sanse sa isi gaseasca altceva de munca. Plus ca din 2014 nu o sa mai fie nevoie de permis de munca.
speram sa fie asa…totusi multumesc mult pentru raspuns:)
Si inca ceva, cer iertare de deranj, cineva ia spus ca poate sa cumpere permisul de munca, ca costa 823 de euro, este adevarat?
Atata costa sa ti-l faca. Nu e „cumparare”, ca nu-l iei de la supermarket.
Buna Dana, tin sa iti multumesc pentru informatiile extrem de folositoare mai ales ca vin dintr-o experienta traita si nu doar din auzite. Am si eu o mica intrebare, eu peste o luna urmeaza sa ma mut in olanda pt a fii cu prietena mea(olandeza), spuneai ceva de permis de celibat, ce acte imi trebuie pt el? Daca il obtin voi obtine si permis de munca aplicand exceptia cu partenera? Cat costa? Iti multumesc anticipat.
Bună, mă bucur că ți-a fost de folos articolul. Permisul de celibat îl obții de la serviciul de stare civilă din locul în care te-ai născut. Eu l-am obținut într-o oră, completând o cerere și anexând copie CI (și parcă și certificat de naștere) și parcă am plătit doar o taxă de timbru fiscal (am și uitat, de atunci). Dar s-ar putea să difere în funcție de localitate (de ex:https://extranet.brasovcity.ro/Documente/Detalii.aspx?n=228) așa ca e mai bine să-i suni și să-i întrebi.
În urma aplicației în Olanda, ar trebui să poți obține și permisul de muncă. Ca să afli cât costă, sună la IND sau intră pe site.
Salut dana sunt lucian eu sunt de foarte mult timp in olanda si vorbesc olandeza si o scruu perfect am lucrat si ku kvk als zzp adik pentru mine singur ju am avut sef doar un maneger ce lua lucrarile sam platit o groaza de taxe si tot aiurea ca nu imi vrea da IND-ul permisu de sedere deci buletinu cum ar veni… is nebuni oameni astia
Păi și cum ai plătit tu taxe dacă nu ești înregistrat aici? Hmm…
Buna Dana! Doar o intrebare, ai idee cat dureaza ca timp pana obtii permisul de munca olandez? Sotul meu si-a gasit de lucru in Olanda si vrem sa stim cat treb sa asteptam pt permisul de munca, e o firma care se ocupa de permisul lui. El a terminat doctoratul in Franta si a continuat inca un an de cercetare. Multumesc in avans pentru raspuns!
Perioada in care il obtii variaza (mi se pare ca ei iti dau termen limita pana la 3 luni), dar, cel mai probabil, il primeste intr-o luna.
Nu cred ca am inteles exact….tu cand te.ai dus in olanda la prietenul tau cu certificatul celibat…prietenul tau avea deja acte?
Da, partenerul meu s-a mutat în Olanda înaintea mea, avea toate actele în regulă când am venit eu.
Stimată Doamnă/Stimate Domn,
Vă anunțăm cu bucurie că am început activitatea de examinare și certificare VCA și pe teritoriul României. După cum știți, conform legislației în vigoare, angajatorii din țările Benelux (Belgia, Olanda și Luxemburg) angajează personal operativ (sudori, schelari, dulgheri, lăcătuși, zugravi, muncitori în construcții, muncitori necalificați etc.), numai dacă aceștia dispun de certificat VCA în domeniul protecției și siguranței în muncă. Mulți angajatori permit accesul la locul de muncă numai dacă angajații au certificat VCA valabil.
Folosindu-ne de acreditarea firmei mamă Vinçotte Belgia, emitem certificate VCA pentru candidații care promovează examenul. Ce beneficii are această posibilitate? Dacă intermediați sau plasați forță de muncă pe teritoriul țărilor Benelux și acea persoană nu promovează examenul acolo veți întămpina greutăți la angajarea sa, iar după examene nereușite repetate, persoana respectivă poate fi respinsă definitiv de către angajator.
Noi venim cu o soluție: în fiecare ultima joi a lunii organizăm la Brașov examene deschise, cu ocazia căreia candidații pot da examenul în limba română. În cazul în care aveți mai mult de 10 candidați, aveți posibilitatea de a opta pentru examen organizat la sediul firmei Dvs. sau în localitatea indicată. Pentru pregătirea candidaților asigurăm material didactic e-learning. Pentru informații suplimentare despre examen și procedura de înscriere accesați site-ul http://www.vcaexam.ro Pentru întrebări vă stau la dispoziție și telefonic!
Contactați-mă cu încredere.
buna!dana am si io o rugaminte pe ce siteuri ma indrumi sa caut pert time sau full time in olanda?sunt de 1 an aici si am foarte putine ore……multumesc
Ai chiar in acest articol site-urile pe care le recomand 🙂
Foarte util .. Mersi pentru topic
Cu plăcere 🙂
Pacat ca daca esti roman, poti sa ai si sofi nummer, si VCA, si diplome de la cursul de limba olandeza…tot nu te baga in seama…parinti mei au incercat in toate agentiile posibile in Rotterdam si Dordrecht dar nimic..au trimis la nu stiu cate site-uri pe internet dar nimic…numai stim unde sa incercam
Depinde si de calificarile si norocul fiecaruia, de domeniul in care cauti, cum e piata in acel moment… nu-i asa simplu.
dar as vrea sa te mai intreb ceva, am auzit de multi romani care muncesc in sere, este cumva o cale mai usoara? se vine cumva angajati mai repede?
Îmi pare rău, n-am nici cea mai mică idee în legătură cu asta.
totusi a depus si in domeniul lui (monteur kozijnen, trappen, deuren, glas), chiar unde spuneau ca au nevoie urgent…dar nimic…
De obtin permisu de munca sau certificatu de munca .multumesc
Nu mai e nevoie de permis de muncă, din 2014. Scrie în articol 🙂
Buna ziua
Cursuri pentru diploma VCA in bucuresti pot gasi ???
Am nevoie de certificat
Va multumesc
Nu am idee.