Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Posted by on 16 oct., 2013 in General | 9 comments

Cartierul Red Light și traficul de persoane

Toată lumea a auzit de celebrul cartier Red Light din Amsterdam, unde fete aproape dezbrăcate stau în „vitrina” cu felinar roșu și își ademenesc clienții. Este chiar un punct pe harta turistică a orașului. Puțini turiști pleacă din Amsterdam fără să fi vizitat cartierul, unii doar pentru vizionare, alții pentru a încerca și distracțiile oferite. Trec destul de des prin zonă, în drumurile zilnice, și m-am obișnuit să le văd pe fetele astea (sau băieții, că sunt și băieți – travestiți) așa cum m-am obișnuit să văd manechinele din vitrina magazinelor. Rar mă mai surprinde vreuna și rar îmi mai bate vreuna în geam, pentru că se vede că nu sunt turistă și nu sunt acolo la căscat gura.

Red Light Amsterdam
Sursa poza: Unsplash

Uneori trec atât de absorbită de grijile zilnice, că nici nu le observ. Uneori le văd, le aud; când nu au de lucru stau afară, în fața camerei, așa dezbrăcate cum sunt, în sutien și chiloți, și vorbesc între ele, ca fetele, despre ce-au mai cumpărat sau ce-au mai gătit ieri. Unele vorbesc română. Am auzit că sunt multe românce și moldovence acolo. Uneori mă opresc, în mintea mea, și mă gândesc: ce caută fetele astea aici? Ce le-a putut convinge pe ele să practice această meserie? Ce întâmplări s-au combinat în viața lor de au ajuns la concluzia că asta e ultima soluție de a face bani?

Ce-i drept, nu m-am gândit niciodată că nu o fac de bunăvoie. Știam că activitatea din zonă este bine reglementată și verificată de autorități, nu aș fi crezut că și acolo sunt fete căzute victime traficului de persoane. Dar, de curând, am aflat că sunt și în Red Light destule fete aduse în Olanda cu promisiunea de a deveni dansatoare, care ajung să se prostitueze în loc să danseze. Poate că nu au fost răpite de pe stradă sau din discotecă, așa cum sunt unele dintre victimele acestei mafii a traficului de persoane, dar tot nu au venit în Amsterdam pentru a fi prostituate (nu toate, cel puțin). E adevărat că sunt și olandeze care lucrează acolo, sunt unele care au ieșit și la pensie din Red Light, sunt studente care hotărăsc să își închirieze o cameră și să „lucreze” o perioadă ca să se poată întreține, dar, se pare, sunt și fete care ar fugi mâncând pământul dacă ar putea, numai să scape de coșmar.

Cei de la Stop the Traffik au atras atenția asupra traficului de persoane care există în Olanda într-un mod destul de impresionant, aș zice. Au organizat, într-o seară, pe o stradă din celebrul cartier, un dans, al unor fete care păreau a fi doar niște prostituate la lucru. Lumea care trecea prin zonă s-a oprit să admire, să facă poze, bucurându-se, probabil, ce noroc a dat peste ei să se nimerească acolo fix atunci când e organizată o seară specială. Un dans gratis pentru trecători! Finalul dansului este însă unul care îi amuțește pe toți privitorii și, cu siguranță, îi pune pe gânduri pe mulți dintre ei. Probabil că fetele din zonă, cele care nu erau acolo pentru dans, au avut mai puțini clienți în seara aia. Cel puțin așa îmi place să cred.

Traficul de persoane la scală mondială este enorm, și îi cad victime bărbați, femei, copii, care sunt exploatați în scopul prostituției, al muncii forțate, al traficului de organe. Există sclavie practicată în zilele noastre și nu prea auzim de ea. Și ne place să credem că trăim într-o lume liberă și civilizată, nu?

9 Comments

 1. Am ajuns la o întâlnire (de business) cu 10 minute mai devreme și am deschis un pic tabela. Am citit și am văzut filmulețul. Mi-au dat lacrimile și mi-am zis „Doamne, ce norocoasă sunt!”
  Deși e vânt, ploaie și urât m-a cuprins un chef nebun de muncă!

  • Așa e, normalitatea pare un ideal greu de atins pentru unii. Suntem atât de norocoși și nici nu ne dăm seama!

 2. am vazut filmuletul. no comment 🙁

 3. In Europa 62% din traficul de persoane are de-a face cu exploatarea sexuala. Romania si Bulgaria sunt cele doua tari sursa principale, mentionate ca atare in raportul european in probleme de trafic de persoane. Fenomenul e foarte complicat. Fetele sunt deseori pacalite pentru ca situatia lor materiala e atat de grea incat au nevoie sa creada promisiuni false.
  Si Der Spiegel a scris un articol complex despre esuarea legalizariiprostitutiei (http://www.spiegel.de/international/germany/human-trafficking-persists-despite-legality-of-prostitution-in-germany-a-902533.html)
  Exista si in Romania organizatii care lupta impotriva traficului de persoane. Noi suntem http://www.eliberare.com.

  • Mulțumesc pentru completări și vă felicit pentru ceea ce faceți!

  • Lupta împotriva traficului de persoane este foarte importantă și este nevoie de cât mai multă acțiune și educație în privința asta – felicitări pentru efort!

   Dar de ce înjosiți această muncă prin link-ul către acel articol tendențios și cât se poate de fals din „Der Spiegel”? Modul în care este scris vădește lipsa de integritate a „jurnaliștilor” si nu face decât să îngreuneze procesul de altfel extrem de lent și anevoios de scoatere la lumină a serviciilor sexuale, cu efect negativ în primul rând asupra persoanelor exploatate. Mai multe detalii se pot găsi în acest articol care vine cu date concrete ce contrazic concluziile forțate din „Oglinda”:
   http://feministire.wordpress.com/2013/06/06/does-legal-prostitution-really-increase-human-trafficking-in-germany/

   Sunt sigur că depuneți eforturi și pentru celelalte 38% victime ale traficului de persoane pentru munca în agricultură sau construcții, și totuși nu militați pentru interzicerea culegerii de roșii sau a zidăriei, nu?…

 4. Mi-a placut vido, o metoda foarte buna de a transmite ceva! Si mai tare sunt fetele uimite de la final! Asta e o realitate trista si cred ca in Romania si nu numai ar trebui discutate si chestii legate de asta la orele de educatie civica.

  • Da, ce idee bună! Ar fi util dacă s-ar discuta despre asta la școală și nu doar o dată la un an, ci în discuțiile de la orele de dirigenție și cultură civică. Poate le-ar mai deschide ochii fetelor…

Post a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *