Quesadilla cu avocado
I s-ar putea spune și „rețeta care a convins-o pe Dana să mănânce avocado”. Pe vremuri, când lumea încă nu se hipsterise și deșteptase, și nu știam ce e acela avocado copt, mâncam avocado-ul așa cum îl luam de la magazin: crud. Sau, mai bine zis, nu-l mâncam. Crud îl primeam și la restaurante (unele și acum tot așa îl servesc), și nu era chip să-ți placă acea chestie verde care îți strepezea gura. Prima dată când am mâncat și mi-a și plăcut avocado a fost într-o quesadilla, la un restaurant unde nu aveam ce altceva să comand vegetarian, așa că am luat asta în speranța că va fi mâncabilă. A fost mai mult decât mâncabilă, a fost delicioasă, așa că am furat rețeta pentru acasă și mi-a ieșit foarte bine, așa că a fost înscrisă la loc de cinste pe lista mea de rețete.
Paranteză: pentru cine încă nu știe: ca să fie copt, un avocado trebuie să fie moale la pipăit, dar nu atât de moale cât să se afunde degetele în el. Miezul trebuie să fie verde, nu înnegrit, iar atunci când este tăiat să aibă consistența untului înmuiat (să poată fi mâncat cu o linguriță fără efort). Așa că luați-l de la magazin și lăsați-l la copt în bucătărie, o zi, două, cât e nevoie, înainte să-l mâncați.
De ani de zile tot repet rețeta de quesadilla, cu modificări în funcție de chef sau ce e prin frigider, și de fiecare dată am mâncat-o cu foarte mare plăcere. Am tot povestit prietenilor despre ea, unora le-am și pregătit-o, așa că m-am hotărât să o pun „pe hârtie”, ca să se inspire și alții și să se bucure de bunătățuri vegetariene și simplu de preparat.
Se poate face și cu brânză vegană, pentru cei care nu mănâncă lactate. La fel și sosul, se poate face cu iaurt vegetal.
Prima dată se prepară sosul, pe care eu îl fac întotdeauna picant. Va trebui să vă bazați pe experiența proprie și papilele gustative din dotare, pentru că nu am măsurători. Preparare: iaurt (aproximativ 300 g) amestecat cu diverse condimente: sare, piper, multă boia de ardei (picantă sau nu, după preferințe), un pic de turmenic, puțin busuioc uscat sau mentă uscată. Dacă vreți puteți înlocui jumătate din iaurt cu smântână. Se amestecă bine-bine și e gata. Mai simplu de atât nu cred că se poate!
Ingrediente pentru 4 bucăți quesadilla:
- 2 avocado bine coapte
- 4 lipii mari
- câteva frunze de salată verde
- 1 ardei roșu
- 1 roșie
- 4 sau 8 felii brânză cheddar (sau altă brânză care se topește) – în funcție de gustul fiecăruia, se poate pune doar o felie de brânză în fiecare lipie sau se pot pune două.
Mai întâi ne pregătim, pentru că toate ingredientele trebuie să fie gata în momentul în care începe procesul de asamblare. Se feliază ambele avocado, ardeii, roșia și se toacă salata; toate trebuie să fie în felii subțiri, pentru că vor sta foarte puțin pe foc și trebuie să le ia căldura un pic. Se umezesc foarte puțin lipiile (cu mâinile umede se pipăie puțin pe ambele părți).
Se ia prima lipie și se unge cu sos picant; peste sos se presară felii din toate ingredientele: salată, avocado, ardei, roșie, peste care se presară un praf de sare și se așează 2 felii de brânză cheddar. Așa:
Se îndoaie lipia în două, presând bine și încercând să păstrăm ingredientele înăuntru (asta necesită ceva experiență până iese cum trebuie). Repetăm procesul cu restul de lipii, sau, dacă sunteți mai experimentați, puteți continua împachetarea în timp ce se părpălește prima lipie în tigaie.
Încingem într-o tigaie un strop de ulei de măsline și punem lipia, cam două minute pe fiecare parte, cât să se topească brânza și să se încălzească restul ingredientelor. Se repetă procesul cu fiecare lipie, evident.
Se mănâncă împreună cu restul de sos picant, pe nerăsuflate. Poftă bună!
Multumesc pentru reteta ! O voi incerca si-o sa revin cu impresii. 🙂
Cu plăcere! Sper să îți placă 🙂