Cartofi cu rozmarin și două sosuri demențiale
Pentru că nu postasem până acum nici o rețetă cu rozmarin, m-am gândit că ar fi momentul. E o rețetă simplă, pe care toată lumea a încercat-o probabil măcar o dată (mă refer la cei care obișnuiesc să gătească din când în când), dar îmi place foarte mult, mai ales în varianta mea 😛
Marele secret, pe care o să îl dezvălui acum pentru marele public, este folosirea rozmarinului proaspăt; mie rozmarinul uscat nu prea îmi place, mă ustură pe gât – mai ales dacă e prea mult. Rozmarinul proaspăt este cu totul altă poveste. Face niște cartofi extraordinari! Pe care îmi place să îi mănânc cu sosuri de iaurt: unul picant, altul răcoritor. Mai merge foarte bine în acest cadru și o țelină la cuptor. Mâncare de iarnă din rădăcinoase, picantă, ca să ne menținem căldura și buna dispoziție. Acum să luăm ingredientele la rând:
- 1 kg cartofi
- 1 țelină – țelina olandeză este imensă, deci, să zicem, vreo 500 g
- 3-4 crenguțe de rozmarin proaspăt
- ulei de măsline
- sos de roșii
- sare
- mărar
- nucșoară
- turmenic
- chimion (care nu este același lucru cu chimenul; în engleză se numește cumin)
- praf de paprika – mediu ca iuțeală
- praf de chili
- piper alb
Buun, acum, că am înșirat pe masa din bucătărie toate sticluțele, borcănelele și cutiuțele, ne putem apuca de treabă. Cartofii și țelina se spală bine de tot; țelina se curăță de coajă, cartofilor li se lasă coaja și se taie doar părțile dubioase, dacă există. Cartofii se taie felii mari și grăsane, țelina – cubulețe (mi se pare că are gust mai bun tăiată așa). Apoi, fiecare legumă trece în tava ei.
Peste cartofi se pune ulei de măsline (aproximativ șase linguri), sare, puțin mărar, praf de paprika și chili (cam o linguriță zdravănă din fiecare), nucșoară (o jumătate de linguriță), un praf de chimion și puțin piper alb. Apoi, rozmarinul: se desprind frunzele de pe tulpină și se toacă foarte puțin înainte, cât să iasă substanțele mai ușor din unele frunze, iar altele să rămână întregi. Tulpinile pot fi adăugate și ele în tavă. Se toarnă și puțină apă, cam 100 ml și se amestecă totul foarte bine; toți cartofii trebuie să fie năclăiți în mirodenii. Se pun în cuptor, unde vor sta aproximativ o oră la 220 grade (pe parcursul coacerii, eu mai variez temperatura și îi mai și amestec de vreo două ori, ca să se răsucească bine pe toate părțile).
Țelina se amestecă și ea cu: mărar din belșug, sos de roșii, sare, praf de paprika și chili (mai puțin decât la cartofi), nucșoară, piper alb și turmenic. Se pun vreo 4 linguri de ulei de măsline și 100 ml apă, se amestecă bine și se bagă la cuptor, alături de cartofi. Timpul de coacere este aproximativ același.
Cât timp legumele stau la cuptor, se prepară sosurile:
- Sos de iaurt cu mărar, mentă și ceapă verde: 250 g iaurt + 50 g smântână + 1 ceapă verde tocată + mărar + câteva frunze de mentă tocate + turmenic, sare.
- Sos picant: 250 g iaurt+50 g smântână+ aproximativ o linguriță praf chili + 2 lingurițe paprika + turmenic, piper alb, sare.
Se gustă și se ajustează în funcție de preferințe. Până se coc legumele, prafurile din sosuri se vor înmuia și se vor amesteca bine. Întotdeauna trebuie să se „odihnească” măcar o oră pentru a fi suficient de întrepătrunse aromele.
Cam așa arată la final, înainte de atac:
Poftă bună!
Arata minunat! Sunt sigura ca si gustul e pe masura! Felicitari!
Merci! Sunt foarte buni, într-adevăr 🙂
Chiar arată foarte apetisant + că ești sigur că e sănătos, fără conservanți și alte necunoscute.
Cartofii la cuptor cu rozmarin alături de sosul de iaurt cu usturoi sunt favoriții noștri. Până acum încercam o rețetă de cartofi de-a lui Jamie Oliver, însă data viitoare mă bag la rețetele prezentate de tine. Mai ales pe cele de sos 🙂
Jamie Oliver mă inspiră și pe mine de multe ori, am adaptat multe rețete de-ale lui. Sosurile astea două însă, l-ar face și pe Jamie să se lingă pe degete 🙂 – ce modestă sunt! Dar când mâncarea e bună, e bună, n-ai ce face!