Crumble cu gutuie și merișoare
Din categoria „rețete care nu te țin ore întregi în bucătărie dar au rezultate deosebit de gustoase”, vă prezint azi nou-descoperitul crumble. O să îi folosesc numele englezesc, pentru că traducerea românească – fărâmițe – nu mi se pare că sună prea atrăgător. Dacă vă plac deserturile cu fructe, crumble este o opțiune minunată. Partea cea mai bună este că se pot folosi orice fructe, însă eu prefer să folosesc niște fructe acrișoare pe care să le combin cu fructe mai dulci. Prima variantă de crumble pe care am încercat-o este aceasta, cu gutuie și merișoare. Gutuia e un fruct rar prin Olanda, eu am găsit doar la magazinele turcești, deci nu cred că o să mai pot încerca prea curând combinația, dar nu-i nimic, poate fi înlocuită cu succes de pere, de exemplu.
Hai să vedeți ce simplu e!
Pentru umplutură:
- o gutuie
- în jur de 300 g merișoare (cranberries) proaspete sau congelate
- 4-5 căpșune
- 4 linguri zahăr brun
- 100 ml apă
- puțină pudră de vanilie
- nucșoară
- 100 g miez de nucă tocat
Cantitățile de fructe pot varia în funcție de cât de multe vreți să aveți în prăjitură și cât de mare este vasul în care o preparați. Se taie gutuia în felii subțiri și se amestecă, împreună cu toate ingredientele de mai sus în vasul în care se va prepara prăjitura. Se pun la copt la cuptor (220 grade) pentru aproximativ 20 de minute. În acest timp se prepară partea de aluat care va fi pusă deasupra (crumble-ul).
Ingrediente crumble:
- 225 g faină
- 115 g unt nesărat
- 3-4 linguri zahăr brun
- un vârf de linguriță de sare
Se pune făina într-un bol, se adaugă zahărul și sarea (se poate adăuga și puțină zeamă de lămâie sau portocală sau chiar puțin lichior :P) și apoi se ia untul tăiat în bucățele și se amestecă, frumos, cu mânuțele proprii. Se frământă bine de tot cu degetele, până când tot untul a fost încorporat în făină și compoziția arată exact ca niște firimituri.
După ce fructele din cuptor s-au copt, se scoate tava și se pune compoziția de crumble peste fructe, netezind și acoperind toată suprafața dar având grijă să fie un strat mai gros pe mijloc. Se pune la cuptor la 200 grade pentru 25-30 minute – până când crusta devine aurie.
Între timp se caută prin sertarele congelatorului după niște înghețată, iar dacă nu există se organizează o excursie la magazin pentru a cumpăra. Merită, pentru că este o combinație excelentă: crumble fierbinte cu înghețată. Eu cumpăr o înghețată vegană, care este făcută cu lapte de orez și aromată cu vanilie – este absolut delicioasă! Poftă bună!